Bananai, išlaikę lietuviškos žiemos egzaminą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune prieš keletą metų pradėta kaupti šalčiui atsparių subtropinių augalų lauko kolekcija. Vieni iš jos eksponatų – bananai. Nors jų įvairovė, tinkama Lietuvos klimatui, – labai menka, vis dėlto šie augalai tapo netikėta lauko gėlynų ir sodų naujove.

Įdomūs deriniai

Europoje vis populiarėjant bambukiniams augalams ir pradėjus juos masiškai sodinti želdynuose, atsirado poreikis įdomiems deriniams su kitais egzotiniais augalais, ypač su šalčiui atspariomis palmėmis, imbieriniais augalais ir sodo bananais.

Tiesa, sodai su tokiais augalų deriniais klaidingai vadinami tropikų sodais. Tropikų augalai paprastai neišgyvena apyvėsio klimato sąlygomis. Tačiau mus domina augalai iš subtropinio klimato zonos kalnų – tokie kaip išraiškingais plačiais lapais akį patraukiantys bananai.

Praminti džiunglių piktžolėmis

Bananai (Musa) yra bananinių (Musaceae) šeimos augalai. Manoma, kad gentis lotyniškai pavadinta graikų botaniko Antonio Musa, kuris buvo Romos imperatoriaus gydytojas, vardu. Bananinių šeimoje yra tik trys gentys: bananas, ensetas (Ensete) ir Musella.

Banano genties augalai paplitę nuo Malaizijos, Šri Lankos, rytinės Indijos, pietų Kinijos ir pietryčių Azijos iki Ramiojo vandenyno pietvakarių ir šiaurės Australijos. Gentį sudaro daugiau nei 50 rūšių, kai kurios jų turi daugybę porūšių.

Puošmena: bananai lauke auginami dėl gražios lapijos, siekiant sukurti tropinių miškų įspūdį. VDU Botanikos sodo nuotr.

Bananai – tropinių lygumų augalai, jiems patinka aukšta temperatūra ir drėgmė. Šios genties augalai vadinami džiunglių piktžolėmis, nes dažniausiai užkariauja pažeistas augavietes – erozijos pažeistus kalvų šlaitus, miško properšas ir ertmes. Šios savaiminės buveinių pažaidos yra neatskiriama tropinių miškų augalijos dinamikos dalis, sukurianti nišas bananinių šeimos augalams augti.

Atauga iš požeminių stiebų

Sodo bananams augti reikia daug erdvės. Juos galima auginti tiek lauke, tiek kambaryje. Lauke auginami dėl gražios lapijos, siekiant sukurti tropinių miškų įspūdį.

Geriausiai sodinti palei pietinę pastatų sieną, kur dirva ne taip stipriai įšąla. Be to, bananai mėgsta šviesią ir saulėtą vietą. Pietinė panamė juos apsaugos ir nuo stiprių vėjų, kurie rudenį suplėšo masyvius augalo lapus. Pavasarį reikia turėti kantrybės, kol sulauksite pirmųjų ūglių, nes bananai suželia daug vėliau nei kiti augalai, kartais pirmieji ūgliai pasirodo tik vasaros pradžioje.

Adaptacijos ypatumai

VDU Botanikos sode bananai auga jau trečius metus. Jie puikiai žiemoja lauke, pasodinti pietinėje pusėje palei oranžeriją. Vasarą mulčiuojami ir gausiai laistomi, o žiemą dengiami apie 30 cm durpių sluoksniu.

Visi sode auginami bananai žiemą nušąla iki žemės paviršiaus, tačiau vėlyvą pavasarį atauga iš požeminių stiebų. Labai svarbu pasibaigus šalnų periodui nužerti supiltą durpių sluoksnį, kad augalas neiššustų ir nežūtų.

VDU Botanikos sode augantys Musa basjoo ir Musa sikkimensis yra išleidę po penkis šešis pseudostiebus. Jų aukštis siekia 2–3 m. Kiek silpnesnis ir sunkiau žiemoja Musa 'Yangtse': išleidęs tik du pseudostiebus, mažesniais lapais ir keliasdešimties centimetrų aukščio. Ši žiema tapo tikru bananų atsparumo išbandymu: oro temperatūra krito iki –28 °C, o tai atitinka penktą klimato atšiaurumo zoną.

Lietuviškos žiemos egzaminą išlaikė visi VDU Botanikos sode auginami bananai. Nors literatūroje nurodoma, kad bananas 'Yangtze' yra pats atspariausias iš visų Europoje auginamų bananų, Kaune adaptavosi sunkiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu palaukit.

nu palaukit.  portretas
suprantu, kad bananu saly turi augti bananai. bet va vietines robinijos, ersketrozes ir lubinai tai cia jau invazija, o bananas, kuris pramintas dziungliu piktzole - egzotika. Paasikinkit logika?

>Laimiui

>Laimiui portretas
Prieš šalčius reikia arba specialiu tinklu apmuturiuoti (žr. parduotuves sodininkams), ar popierinį maišą užmauti ant jo. Žodžiu, pridengti kuo nors, o kai pavasariop šalčiai jau mažės iki 10C - nurengti.

Ux

Ux portretas
afroamerikonus-vilios
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių