Botanikos sodą nuklojus gėlių kilimui, specialistai įspėja: puošnumas slepia ir pavojų

  • Teksto dydis:

Į saulę stiebiasi pirmosios gėlės. Vieni pirmųjų pražysta krokai. Jų šiemet Kauno botanikos sode pridygo tiek, kad žolė virto įspūdingu gėlių kilimu. Tačiau botanikai įspėja, kad puošnumas slepia ir pavojus. Kai kurios gėlės – mirtinai pavojingos, informuoja LNK žinios.

„Vieni sako, kad yra apie 80 rūšių krokų, kiti, kad apie 100. Pas mus savaime augančių nėra, jie specialiai auginami. Prieš maždaug 50 metų buvo svogūninių augalų kolekcija, jie iškeliavo į kitą vietą, o kas liko – gražiai užsisėjo“, – LNK.lt žinių laidai teigė Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorius Kęstutis Obelevičius.

Krokai užsisėja gana plačiai, jų sėklos gali nuskristi į bet kurį kiemo kampą ir ten užaugti, specialių sąlygų jiems nereikia. Šios gėlės labai mėgsta saulę, o pačios dažniausios jų spalvos:  geltona, mėlyna, violetinė ir balta.

„Į madą ateina krokų sodinimas į šienaujamas pievas, į vejas. Atrodo labai gražiai, o kai jie nužydi ir subręsta sėklos – galima šienauti ir krokams nebepakenksi“, – sakė K. Obelevičius.

Jeigu orai šilti, krokai žydi pora savaičių, tad pasigerėti šiuo vaizdu netenka ilgai. Krokų veislių įvairovė neretai gali suklaidinti – yra pavasariniai ir rudeniniai krokai.

Yra bandančių išgauti šafraną iš pavasarinių krokų, tačiau tam tinkamiausi – rudeniniai. Šafranas gaminamas iš jų mažyčių, geltonų purkų. Dėl jų smulkumo, rinkti tenka rankomis, pavyzdžiui, norint gauti kilogramą šafrano, reikėtų nuskinti daugiau nei penkis tūkstančius žiedų.

„Jo kaina – apie 60 tūkst. eurų už kilogramą“, – pastebėjo K. Obelevičius.

Pievose žydint gėlėms yra ir pavojingų augalų, kurių reikėtų vengti. Tarp jų – eleboras, kuris, pasak, K. Obelevičiaus yra pavojingas, ir jo skinti nereikėtų.

„Tai vėdryninių šeimos augalas, o šios šeimos augalai, beveik visi – nuodingi“, – įspėjo botanikas.

Temperatūrai kylant, pavasarines gėles pakeis žydrės, sniegžydrės, puškinijos ir kitos. Botanikai sako, kad jeigu bus pakankamai šilta, už dviejų ar trijų savaičių galima sulaukti ir tulpių. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

babule

babule portretas
kada pensininkus ileisit ik botanikos soda nemokamai, kmaip tai yra kt. Europos salyse, nes ne visu pensininku europines pensijos. Nors gyvenu prie botanikos sodo taciau buvau jame gal 2 kartus prie laisvos Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių