Į mišką – be įnagių

  • Teksto dydis:

Grybavimas ir uogavimas miške – viena dažnų vasaros veiklų. Tad aplinkosaugininkai primena, jog miško gėrybes reikėtų rinkti atsakingai, išvengiant bet kokios žalos gamtai, nes už laukinės augalijos išteklių naudojimą, pažeidžiant nustatytą tvarką, teks atsakyti.

Grybauti, uogauti, rinkti vaisius, vaistažoles ir kitas gėrybes galima visuose Lietuvos miškuose, išskyrus rezervatus, saugomas teritorijas.

Draudimas galioja ir kitose vietose, kur veikla ar lankymasis laikinai uždraustas ar apribotas savivaldos institucijų sprendimais.

Taip pat draudžiama lankytis miško plotuose, kuriuose vyksta medienos ruošos darbai arba naudojamos cheminės, biologinės ar kitos miško apsaugos priemonės.

Aplinkosaugininkai primena, kad renkant uogas draudžiama naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones (įskaitant ir savadarbes šukas), taip pat lankantis miškuose negalima niokoti augalų.

Grybautojai ir uogautojai raginami mišką palikti švarų, o radus kitų paliktas šiukšles, jas surinkti. Renkant medžių ir krūmų uogas bei laukinius vaisius ir riešutus, draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.

O grybaujant, uogaujant, renkant vaistažoles ir kitas gėrybes, privaloma vadovautis Lankymosi miškuose taisyklėmis.

Būna atvejų, kai dėl padidėjusio miško gaisrų pavojaus, miško kirtimų ar kitų priežasčių patekti į miškus yra uždrausta arba laikinai neleidžiama, todėl svarbu sekti informaciją ir atsižvelgti į taisykles.

Motorinėmis transporto priemonėmis įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti galima tik keliais.

Statyti automobilius rekomenduojama tik tam skirtose transporto priemonių parkavimo aikštelėse.

Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Už laukinės augalijos išteklių naudojimą, pažeidžiant nustatytas tvarkas, bauda gali siekti ir 500 eurų.

Dar didesnės baudos siekia už laukinių augalų ar grybų dalių žalojimą ar naikinimą arba jų rinkimą ar paėmimą iš aplinkos valstybiniame rezervate, draustinyje, valstybiniame parke, biosferos rezervate. Už tai baudos gali siekti ir iki tūkstančio eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bauduvoj nieko naujo, tik baudos baudos baudos ...jau geriau būtų sovietas.

Selis

Selis portretas
Apie kokias baudas eina kalba kai dabar kertamas miškas o kaip jį išgabena iš kirtavietės neniokoja miško apkloto? O sausuolius ir išvartas traukia iš miško tai gamtosaugininkai nemato? Tai ką reikia baust? gribautoją ir uogautoją?

Antanas Baranauskas

Antanas Baranauskas portretas
Atvaţiavo kučmeistras, šilą apžiūrėjo, Ravus ant kelių kasė, liesvinčius padėjo, Ir paganią ažgynė, ir grybaut ažgynė; Slapta pardavinėjo ir par naktis skynė; Vyresnybei melavo, ė žmonėm, kai verkė, Nasrus kamšė kulokais, kraujo klanan merkė,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių