Karštis į pajūrį atplukdė medūzas

Poilsiautojų dėmesį kausto pasirodžiusios medūzos. Šiemet savo gausa nustebinę skaidrūs bestuburiai, specialistų teigimu, nepavojingi. Esą gyventojai be baimės gali juos liesti.

Poilsiautojų dėmesį kausto pasirodžiusios medūzos. Šiemet savo gausa nustebinę skaidrūs bestuburiai, specialistų teigimu, nepavojingi. Esą gyventojai be baimės gali juos liesti.

Didžiausias bumas – rudenį

Per kol kas didžiausius šiemet karčius į pajūrį suvažiavę atostogautojai  rado naują atrakciją. Iš jūros smalsuoliai traukia pirmąsias medūzas.

Permatomų kumščio dydžio gyviai vienus baugina, o kitiems kelia susidomėjimą. Specialistų teigimu, Baltijos jūroje šie egzotiniai gyvūnai pasirodo įšilus vandeniui ir esant tinkamam vėjui. Paprastai vandens srovės medūzas atneša rugpjūčio pradžioje, o didžiausias jų pikas – rugsėjį.

Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis biologas-muziejininkas Remigijus Dailidė pasakojo, kad atkeliavusių bestuburių kiekį lemia oro sąlygos.

"Kiekvienais metais jų pasitaiko skirtingai. Tai priklauso nuo dauginimosi sėkmės. Taip pat nuo vandens srovių ir palankios vėjo krypties. Srovės medūzas atneša iš vakarinių Baltijos jūros regionų, kuriuose jos veisiasi", – aiškino pašnekovas.

Medūzas į mūsų pajūrį atplukdančios vandens srovės, kaip šmaikštavo biologas, yra pagrindinė šių gyvūnų transporto priemonė: "Šįmet buvo labai vėjuota, nemažai lijo ir vyravo vakarinė oro masių pernaša, todėl kiek ankstėliau sulaukėme medūzų ir savo krantuose".

Gali sukelti alergiją

Natūralu, kad pirmąkart medūzas liečiantys poilsiautojai svarstė, ar pastarosios nėra pavojingos.

R. Dailidė nuramino. Ši paprastai Europoje sutinkama vandens gyvūnų rūšis – Ausytoji medūza, žmogui nėra grėsminga.

Tiesa, biologas įspėjo, esą kai kuriems medūzos gali sukelti alerginę reakciją. "Prisilietus prie labai jautrios, plonos odos, pavyzdžiui, vaikų, gali pradėti niežėti ar parausti, tačiau gyvybei pavojaus tai nekelia. Juk ir į vapsvos ir bitės įgėlimą kiekvienas reaguojame skirtingai", – komentavo R. Dailidė.

Specialistas pasakojo, kad tinkama vandens temperatūra medūzoms – apie 15 laipsnių. Termometro rodyklei perkopus 19 laipsnių, šiems gyviams darosi per karšta. Na, o rugsėjo pabaigoje, atšalus vandeniui, medūzos baigia savo biologinį gyvenimo ciklą ir žūva.

Pasirodo paprastosios medūzos pakelia mažą Baltijos jūros druskingumą ir gali laisvai čia išgyventi. Esą žmonės neturėtų bijoti jų paimti į rankas.

"Medūzų šiemet nemažai, yra vietų, kur jos kaupiasi, todėl žmogui gali būti nepatogu maudytis jūroje. Bet, manau, papildomos žinios ir emocija tik praskaidrina poilsį pajūryje", – šypsojosi pašnekovas.

Būna mirtinų

Kaip pasakojo specialistas, Atlanto pakrantėse ir uostuose gyvenančios paprastosios medūzos nė iš tolo neprilygsta kitai šių gyvūnų rūšiai – jūrų širšėms. Iki 25 cm užaugančios ir sunkiai jūroje pastebimos medūzos – ypač pavojingi žmonėms.

Jų nudilginimas esą yra mirtinas. "Nudeginimas gali baigtis labai blogai – mirtimi ar didele žala žmogaus organizmui. Laimei, pas mus tokių nėra", – pasidžiaugė R. Dailidė.

Baltijos jūroje galima aptikti tik vieną, nepavojingą medūzų rūšį – Ausytąją medūzą. Kaip sakė pašnekovas, pagrindinis šios rūšies paplitimo arealas yra Atlanto vandenynas, ypatingai šiaurinė jo dalis.

Druskingame vandenyje jos užauga net iki 30 cm skersmens ar net daugiau, o mūsų krantuose aptinkama tik iki 15 cm dydžio medūzų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių