Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl nėra skaičių ant riboženklių miškuose?

T. Urbelionio / BFL nuotr.

LRT Radijo klausytojas, paskambinęs nuomonių telefonu, pasigedo skaičių ant riboženklių, žyminčių miškų kvartalų ribas.

„Keliama labai daug triukšmo, kad grybautojai pasiklysta miške. Dabar toks dalykas – miškai yra sužymėti kvartalais, bet prieini prie kvartalo riboženklio ir ten nėra jokių numerių. O numeriai reiškia viską. Jeigu aš pasiklydau, priėjau prie riboženklio, kur pažymėti kvartalai, paskambinau ir mane atranda. O dabar riboženkliai stovi, bet ten neparašyti numeriai. Norėjau sužinoti, kodėl jų nėra?“ – klausia Vytautas iš Ukmergės.

Numeriai ant miškų kvartalinių stulpų iš tiesų turėtų būti. Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Kauno teritorinio poskyrio vyriausiasis specialistas Vaidas Laukys svarsto, kad galbūt klausytojas kvartalinį stulpą supainiojo su privataus miško riboženkliu.

„Teisingai pastebėta, kad miškai suskirstyti į tam tikrus vienetus –kvartalus, o kvartalai į sklypus, kad būtų lengviau ūkininkauti, inventorizuoti miškus. Kvartalai yra žymimi kvartaliniais stulpais, kad būtų paprasčiau orientuotis, kur yra vienas ar kitas kvartalas. Jie nėra tiesiogiai skirti grybautojams ar uogautojams, bet orientuotis pagal juos gali ir jie. Jei kvartalinių stulpų nėra, reikėtų informuoti vietinę miškų urėdiją ir tada miškininkai turėtų susižiūrėti.

Kitas dalykas – žmogus galbūt galėjo sumaišyti kvartalinį stulpą su privačių miškų ribų ženklinimu. Ten reikalavimų statyti kvartalinių stulpų nėra, galioja žemės sklypų ženklinimo taisyklės, kuriose nurodyta, kokiais riboženkliais jie matuojami ir ženklinami“, – sako V. Laukys.

Jeigu žmogui atrodo, kad trūksta kažkokių skaičių, numerių ar žymėjimų, kurie turėtų būti, specialistas pataria kreiptis į vietos urėdijas, girininkijas ar Valstybinės miškų tarnybos specialistus, kurie yra kiekviename rajone.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų