Kodėl smirda iš šuns nasrų?

Auginantieji namie įvairaus dydžio ir amžiaus šunis, ilgainiui pajunta nemalonų kvapą, sklindantį iš jų nasrų. Su veterinarijos gydytoja odontologe Neringa Griškiene kalbėjomės, kokias ligas tai signalizuoja, kaip jos gydomos ir kaip jų išvengti.

Dažnas klausimas

Veterinarijos gydytoja odontologė pripažino, kad dažnai girdi klausimą: "Kodėl smirdi iš šuniuko nasrų?" Halitozės – taip veterinarai vadina blogą kvapą iš nasrų – priežastys gali būti įvairios. Pasak specialistės, halitozės priežastimi gali būti dantų, virškinimo trakto arba inkstų ligos. Dažniausiai pasitaikanti blogo kvapo iš nasrų priežastis – dantenų ir dantų ligos, apie kurias verta žinoti kiekvienam šunų šeimininkui.

"Pradėkime nuo tam tikrų faktų ir skaičių apie pačius dantis. Tiek vilkas, tiek jorkšyro terjeras turi tokį pati dantų skaičių – 42. Minėtų gyvūnų jaunikliai iki dantų keitimosi turi 28 dantis. Apie 80 proc. šunų, sulaukusių 3–4 metų, serga tam tikros stadijos periodonto (tai gingivitas, arba periodontitas, dar kitaip – parodontozė) ligomis.

Kas yra periodontas

Periodontas – tai dantį supančių atraminių struktūrų visuma, kurią sudaro dantenos, danties raisčiai, danties šaknies cementas ir žandikaulis. Periodonto ligomis dažniausiai serga mažų veislių šunys. Kodėl? Todėl, kad jų dantims yra gerokai mažiau vietos žandikaulyje – dantys sugrūsti vienas prie kito. Dėl šios priežasties tarpdančiuose ilgiau užsilaiko maisto likučiai ir bakterijos", – aiškino specialistė.

Dantų ligos prasideda nepastebimai – šuns šeimininkas kreipiasi į veterinarijos gydytoją tada, kai liga yra gerokai pažengusi ir tenka ištraukti daugumą gyvūno dantų.

Dantų apnašos – ledkalnis

Kodėl ant dantų formuojasi dantų apnašos ir akmenys? Pasak gydytojos, dėl to kaltos bakterijos, kurios skatina apnašų formavimąsi. "Šuniui paėdus, dantys pasidengia su seilėmis nematoma plėvelė, kurią sudaro maisto likučiai ir bakterijos. Ilgainiui ant dantų kaupiasi vis daugiau apnašų, ir organizmas pradeda į tai reaguoti – apie dantis kaupiasi uždegimą keliančios ląstelės, kurios atpažįsta "įsibrovėlį" – dantų apnašas. Vykstant uždegimo reakcijai, dantenos parausta, tampa jautrios. Įdomu tai, kad pirmosios bakterijos ant danties paviršiaus pradeda rinktis, praėjus dvylikai valandų nuo to laiko, kai šuo paėda. Netaikant jokių profilaktikos priemonių, bakterijos, maisto likučiai mineralizuojasi, sudarydami dantų apnašas, kurios vėliau virsta dantų akmenimis.

Dantų apnašos yra lyg ledkalnis – dalį jo mes matome, o didžiosios dalies – ne. Mat dalis apnašų būna prisitvirtinusios po dantenoms, ten sukeldamos uždegimą ir formuodamos vadinamąsias kišenes apie danties šaknis. Ilgainiui dantis pradeda klibėti. Iš pažeistų dantenų bakterijos per kraują gali patekti į kitus organus (širdį, inkstus, kepenis) ir sukelti jų ligas", – sakė N.Griškienė.

Narkozė yra saugi

Prieš valant gydykloje šuniuko dantis, jis seduojamas, t.y. jam taikoma narkozė. Ji reikalinga, kad būtų galima tinkamai išvalyti šuns dantis iš visų pusių, pašalinti apnašas, esančias po dantenomis. Labai svarbu, kad gyvūnas procedūros metu nejaustų skausmo, nepatirtų streso.

Esu tikra – šunų šeimininkai turėtų labiau bijoti gyvūno parodontozės nei narkozės.

Beje, šeimininkai dažniausia labai išgyvena dėl narkozės – o jei gyvūnas neprabus? – Tačiau šiais laikais narkozė taikoma saugiai. "Esu tikra – šunų šeimininkai turėtų labiau bijoti gyvūno parodontozės nei narkozės. Atlikdami dantų higienos procedūrą, mes visada taikome ir vietinę nejautrą, kad kuo mažiau reikėtų bendrinės nejautros. Jei šuo garbaus amžiaus, verta prieš minėtą procedūrą ištirti jo vidaus organus, kreiptis konsultacijos į kardiologą.

Kada tenka šalinti?

Šunų šeimininkus gąsdina ir tai, kad gali būti pašalinta dauguma šuns dantų arba gyvūnas gali likti išvis be jų. Taip gali atsitikti tik tokiu atveju, jei parodontozė pasiekia ketvirtąją stadiją, t.y. kai aplink dantis susiformavusios vadinamos kišenės jau būna atlaisvinusios daugiau nei 50 proc. danties raiščio, gaubiančio visą šaknį. Dėl šios priežasties dantis ima klibėti, skaudėti, o tai gyvūnui sukelia didelį diskomfortą. Todėl tokius dantis tenka šalinti.

Išrovus klibančius dantis, dantenos sukietėja, ir šunys gali kramtyti net ir sausą maistą. Dauguma šeimininkų teigia, kad ilgainiui augintiniai tiesiog atjaunėja, kai yra pašalinami sugedę jų dantys.

Dantų priežiūra

Norint laiku pastebėti pirmuosius burnos ertmės ligų požymius, reikia bent kartą per mėnesį apžiūrėti savo keturkojo dantis, pradedant nuo pusės metų amžiaus. Jei pastebite paraudusias dantenas, gelsvas apnašas ant dantų – laikas apsilankyti pas veterinarą, kuris paskirs reikiamą gydymą. Gydoma, priklausomai nuo parodontozės stadijos, valant dantis ultragarso skaleriu, juos poliruojant. Kartais papildomai skiriami vaistai, slopinantys dantenų uždegimą.

Kokios tinkamos dantų profilaktikos priemonės? "Profilaktika – sveikų dantų pagrindas, – įsitikinusi specialistė. – Tobuliausia, jei dantys šuniui specialia pasta ir šepetėliu valomi kiekvieną dieną arba bent kas antrą dieną. Tačiau ne visiems šunims ši procedūra patinka, be to, ir šeimininkams kartais trūksta laiko ir noro kasdien valyti šuniui dantis. Lengviau prieinamos profilaktikos priemonės: specialūs vandens ir maisto priedai, dantų geliai ar purškikliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas per kvaili šunes, jei nemoka po valgio išsivalyti dantų ?

Povilas

Povilas portretas
Turiu 3,šunis.kartais miegu su dvarniu.kitas Kaukazas,bet ,kad ir kiek skirdą iš burnos man dzin.jie patys išsivalo..jiems dantistu visą ąmžiu nereikėjo,o dantys blizga ir blizgės.o kad kitų šudus ėda ,tegu ėda vis vitaminas ,,ką ne taip..

Laura

Laura portretas
Mano suo needa sudo ,o ji apsisioja
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių