Metelių regioniniame parke į laisvę bus išleista beveik pusšimtis balinių vėžlių

  • Teksto dydis:

Pietvakarių Lietuvoje, Metelių regioniniame parke, į laisvę penktadienį bus išleisti 45 baliniai vėžliukai ir 67 raudonpilvės kūmutės.

Šie gyvūnai saugomi, įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą.

Ta proga Metelių regioninio parko lankytojų centre Lazdijų rajone rengiamos išlydėtuvės, pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).

Lietuvos zoologijos sodas su Metelių ir Veisiejų regioninių parkų direkcijomis projektus balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių populiacijoms išsaugoti ir pagausinti vykdo jau daugiau kaip dešimtmetį.

VSTT teigimu, gausėjant balinių vėžlių populiacijai gamtoje, regioninių parkų darbuotojams vis lengviau rasti balinių vėžlių kiaušinių dėtis, iš kurių išsiritusiais vėžliukais pirmaisiais, sunkiausiais, jų gyvenimo metais rūpinasi zoologijos sodo specialistai.

Paimami netinkamose vietose sudėti kiaušiniai ar jau išsiritę lizduose tūnantys vėžliukai, pavyzdžiui, netoli kelio, dirbamų laukų ir pan., nes ten likę gali būti sunaikinti.

Pasak aplinkosaugininkų, kiek sunkiau rasti po vandeniu besislepiančius raudonpilvių kūmučių ikrus, ypač po užsitęsusių vasarų sausrų.

Pernai jų išaugintas ir paleistas rekordinis skaičius – 318.

Balinis vėžlys – vienintelė vėžlių rūšis, gyvenanti Lietuvos gamtoje. Šie gyvūnai įrašyti ir į tarptautinę, ir į Lietuvos raudonąsias knygas, jie saugomi visose Europos Sąjungos šalyse.

Prieš šimtą metų šie vėžliukai gyveno visoje Lietuvos teritorijoje, bet pradėjus aktyviai melioruoti laukus, jų buveinės sunaikintos.

Raudonpilvės kūmutės – kūmučių šeimos varliagyvis, nuo 1989 metų įrašytas Į Lietuvos raudonąją knygą. Jos paplitusios Vidurio ir Ryto Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių