Pamaryje prognozuoja potvynio pradžią

Hidrologai įspėja, kad pamaryje gali prasidėti potvynis. Jei antradienį pajūrį užklupsiantis ciklonas atneš gausių kritulių, prognozuojama, Minija ties Lankupiais pasieks stichinį lygį, o kelias į Rusnę gali atsidurti po vandeniu jau artimiausiomis dienomis.


 

Hidrologai įspėja, kad pamaryje gali prasidėti potvynis. Jei antradienį pajūrį užklupsiantis ciklonas atneš gausių kritulių, prognozuojama, Minija ties Lankupiais pasieks stichinį lygį, o kelias į Rusnę gali atsidurti po vandeniu jau artimiausiomis dienomis.

Grėsmė tiltams

Savaitgalį su vandens stichija teko galynėtis Kartenos ir Priekulės seniūnijoms. Kartenoje iki pirmųjų ūkinių pastatų buvo atslinkęs Akmenos-Danės vanduo. Upė čia pasiekė grėsmingą 3,6 m ribą. Stichinė riba yra 4,2 m. Tačiau per savaitgalį upė šioje vietoje išsivadavo nuo lyčių.

Priekulėje ledonešis vos paskui save nenusinešė kabančių dviejų medinių tiltų. Panašu, kad juos teks remontuoti, nes ledų sangrūdos nuplėšė medines lentas.

Priekulės seniūnijoje iš viso yra keturi pakabinami tiltai. Labiausiai nukentėjo Gropiškių ir Priekulės II kaime esantys tiltai. Gropiškių lieptui grėsmę kėlė ne tik ledo lytys, bet ir jų atplukdyti medžių rąstai, kurie pavojingai strigo tilto apačioje. Ugniagesiams teko net kelis kartus važiuoti ir pjaustyti įstrigusius medžius. Pirmą kartą nupjauta 10 rąstų, antrąjį – penki.

Keli plonesni medžiai čia liko stypsoti iki pirmadienio. Tačiau viliamasi, kad jie didelių bėdų nebepridarys.

Laukia remontas

Savaitgalį Priekulės II kaime vandens lygis pakilo tiek, kad vanduo taip pat ėmė skalauti kabantį tiltą.

„Per septynerius metus su tokia stichija dar nebuvome susidūrę. Dažniausiai problemų kyla dėl vandens lygio, tačiau pirmą kartą matėme, kad lieptams grasintų ledo lytys. Jos šiek tiek aplaužė tiltą Priekulės II kaime, bet ilgai čia neužsibuvo. Abu tiltai yra pažeisti, reikės juos remontuoti. Lankupių tiltas yra sveikas, nes jis kybo aukščiau. Sveikas išliko ir ties Dituva esantis pakabinamas lieptas“, – situaciją komentavo Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė.

Minija ties Priekule pakilo iki 5,25 m. Stichinė riba šioje vietoje siekia 5,6 m.

Priekulės seniūnija skaičiuoja nuostolius, spėjama, remonto darbams teks skirti mažiausiai porą tūkstančių eurų. Tačiau jei šios žiemos stichijos vis nerims, pavasarį ši suma gali dar labiau išaugti.

Vandens banga risis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis paaiškino, kokia gamtos stichija betrukus gali smogti pamariui.

Pasak specialisto, upių aukštupiuose pajudėjęs ledonešis turės įtakos jų žemupiams.

„Akmena-Danė aukštupyje jau yra be ledų, kaip ir Minija ties Priekule. Tikėtina, kad per dieną ar dvi ledų sangrūdos Minijoje pasieks Lankupius ir Sakūčius. Ledas dar yra sukaustęs patį Nemuną ties Rusne. Ledai stovi ir Minijoje ties Mingės kaimu. Minija ties Lankupiais nebeturi kur plėstis. Iki stichinės ribos čia liko vos 60 cm“, – aiškino A.Kajutis.

Specialisto teigimu, įšalas neleidžia vandens pertekliui susigerti į žemę. Vandens nutekėjimui trukdė ir tai, kad upes kaustė ledas.

„O praėjusią savaitę Klaipėdos kraštas sulaukė daug kritulių. Vien Kartenoje prilijo nuo 30 iki 47 mm per parą. Tai yra didžiulis kritulių kiekis. Upių vagos yra pilnos vandens, tad lietaus vandeniui nebuvo kur dėtis“, – aiškino A.Kajutis.

Stichine kritulių kiekio riba yra laikomas 50–80 mm kritulių kiekis, kuris iškrenta per 12 valandų ir trumpiau.

Vanduo atkirs Rusnę?

„Kadangi Nemuno žiotys dar lede, o šią savaitę artėjantis ciklonas gali vėl atnešti kritulių, tikėtina, kad Minija ties Lankupiais, jau pasiekusi 7,37 m lygį, gali šoktelėti iki stichinio žymens, O jis šioje vietoje yra 8 m 25 cm“, – aiškino Hidrologijos skyriaus vedėjas.

Todėl Šilutės rajono savivaldybė ir ugniagesiai pirmadienio rytą buvo įspėti dėl galimo potvynio pavojaus.

„Minija Mingės kaimui negrasins, nors čia upę kausto ledai. Vanduo turėtų lietis aukščiau. Tačiau yra prognozė, kad gali pasirodyti vanduo ir kelyje Šilutė–Rusnė. Jį skandina Leitės ir Gėgės upių baseino vanduo, kuris užlieja pievas“, – perspėjo A.Kajutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Renceliauskas atsigaus,parodys, kad ne veltui duona valgo

ku-kū

ku-kū portretas
"Tikėtina, kad per dieną ar dvi ledų sangrūdos Minijoje pasieks Lankupius ir Sakūčius"... Kajutis komentuoja 'iš lubų", -pirmadienį Minija čia laisvai teka be ledų. žemyn, ir po tiltu ties Kintų tvenkiniais...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių