Prie Klaipėdos – smėlio audra?

Sekmadienį autostrada į Klaipėdos pusę važiavę žmonės stebėjo keistą gamtos reiškinį – ties kavine „Trys mylimos“ vaizdas priminė smėlio audrą.

Prieš 18 val. į uostamiestį važiavę žmonės matė, kad besileidžiančios saulės apšviestas miestas buvo paskendęs pilkoje migloje. Iš tolo atrodė, kad miestą apgaubė balti dūmai, tačiau degėsių tvaiko nesijautė.

Ties viaduku oras sutirštėjo, tapo panašu, kad kelių šimtų metrų plotą apėmęs rūkas, tačiau tai buvo ne drėgmė. Suarti laukai šalia autostrados buvo tarsi nubarstyti pajūrio smėliu.

Dienraščio „Klaipėda“ skaitytojai pagalvojo, kad tą vakarą siautęs vėjas iš pajūrio atpūtė šviesaus paplūdimio smėlio. Juk stiprūs vėjai šimtus kilometrų nuneša didžiulį kiekį Sacharos dykumos smėlio.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyrius vedėjas Lionginas Pakštys patikino, kad Lietuvoje tokių gamtos reiškinių nebūna. Veikiausiai po pirmoje dienos pusėje nulijusio lietaus stipri saulė ir vėjas išdžiovino kelio dangą bei dirvos paviršių.

Pasak specialisto, vėjo gūsiai vakare galėjo pakelti per žiemą ant kelio susikaupusias ir dar nenušluotas dulkes. Apšviestos besileidžiančios saulės jos galėjo sukelti optinį vaizdą tarsi siaurame plote būtų atsiradęs rūkas.

O dirvos paviršiuje galėjo matytis pradžiūvęs tikrojo – motininio dirvožemio smėlio sluoksnis.

„Mūsų pajūryje smėlio juosta yra pernelyg siaura, o ir vėjai čia ne tokie, kaip Sacharoje“, – konstatavo L.Pakštys, išsklaidydamas iliuzijas dėl neįprasto gamtos reiškinio mūsų krašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oihjk

oihjk portretas
O gal ne smelio, o gal visai ir ne audra?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių