Pereiti į pagrindinį turinį

Kam reikalingos rezervinės kopijos?

2010-04-27 20:28
Kam reikalingos rezervinės kopijos?
Kam reikalingos rezervinės kopijos? / Scanpix nuotr.

Kompiuteriuose saugoma informacija gali būti sugadinta ar negrįžtamai prarasta. Nuo to neapsaugos nei patikimiausia techninė įranga, nei labiausiai kvalifikuoti informacinių sistemų specialistai.

Ar pagalvojote, ką tokiu atveju darytumėte, kiek laiko ir pastangų užimtų duomenų atstatymas, jei tai iš viso būtų įmanoma? Kaip tai atsilieptų jūsų veiklai, jūsų klientų pasitikėjimui jumis?

Nemažai įmonių bei organizacijų dar nemąsto apie duomenų atsarginių kopijų saugojimą, nors tai efektyvus ir nesudėtingas metodas informacijai nuo praradimo apsaugoti.

Nedidelės organizacijos ar pavieniai vartotojai gali kopijuoti savo duomenis į kompaktinius diskus (CD, DVD) arba į kito kompiuterio kietąjį diską, tačiau didesnių informacinių sistemų administratoriai turėtų naudoti magnetinių juostų įrenginius arba automatines juostų bibliotekas, pataria esaugumas.lt.
 
Svarbu duomenų kopijas daryti reguliariai (pavyzdžiui, kas dieną ar kas savaitę, priklausomai nuo duomenų svarbos ir kiekio) ir saugoti keletą paskutinių kopijų tam atvejui, jei naujausioji versija pasirodytų sugadinta ar nenuskaitoma. Didesnių informacinių sistemų administratoriams šį kopijų valdymą palengvina specialios atsarginių kopijų valdymo programos ar sistemos. Jos leidžia centralizuotai reguliuoti visų serverių ir darbo vietų duomenų automatinį kopijavimą.

Kopijuojant nuolat veikiančių sistemų (pavyzdžiui, duomenų bazių ar elektroninio pašto serverių) duomenis, sunku užtikrinti kopijos vientisumą, nes duomenys nuolatos keičiasi. Norint padaryti tvarkingą tokios sistemos kopiją, tenka stabdyti programas, kai jos mažiausiai naudojamos (dažniausiai naktį). Bet yra ir specialių programinių agentų, kurie leidžia padaryti vientisą duomenų kopiją netrukdant vartotojų darbui.

Specialios programos reikalingos ir pačios operacinės sistemos rezervinei kopijai padaryti. Kai kurios iš jų leidžia atstatyti sistemą visiškai tuščiame diske. Paprasta duomenų atsarginių kopijų darymo programa komplektuojama su naujausiomis Windows operacinės sistemos versijomis (Start->Programs->Accessories->System Tools->Backup) ir kai kuriomis CD/DVD įrašymo programomis.
 
Jeigu saugosite atsargines duomenų kopijas greta originalių duomenų, tikėtina, kad vagys ar gaisras sunaikins viską iš karto, todėl toks kopijų laikymo būdas nėra tinkamas. Geriausia, kai atsarginės duomenų kopijos guli kitoje saugioje patalpoje (pvz., banko seife).

Tiek saugant, tiek transportuojant atsargines duomenų kopijas reikia nepamiršti, kad konfidenciali informacija jose prieinama daug lengviau, nei jūsų informacinėje sistemoje. Ir jokio slaptažodžio tam nereikia. Kai kurios organizacijos sprendžia šią problemą užšifruodamos kopijuojamus duomenis. Tokiu atveju šifravimo raktas neturėtų būti saugomas kartu su kopija.

Apie duomenų atsarginių kopijų darymą (angl. Backup) parašyta nemažai knygų, o dar daugiau informacijos galite rasti internete.

Nuorodos:

Backup basics

BrightStor ARCserve Backup

Backup and recovery management

IBM Tivoli Storage Manager

BrightStor ARCserve Backup

VERITAS NetBackup

Backup Your Work

Build a Home Terabyte Backup System Using Linux

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų