6 metai darbo ir 23 mln. dolerių – naujasis NASA tualetas iškeliavo į kosmosą

  • Teksto dydis:

Atlikti gamtinius reikalus kosmose – ne juokas. Tai sudėtingas procesas, reikalaujantis aukštųjų technologijų pagalbos. JAV kosmoso agentūra NASA į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) išsiuntė naujausią savo inžinierių kūrinį – nesvarumo būsenai pritaikytą tualetą, kuris turėtų palengvinti astronautų buitį.

Kaip rašo vokiečių leidinys „Stern“, TKS be abejo jau yra specialus tualetas, tačiau naujasis bus patogesnis, o jo kūrėjai pirmą kartą atsižvelgė ir skirtingus stotyje dirbančių moterų ir vyrų poreikius.

Kaip pasakoja straipsnio autoriai, pirmieji astronautai „mažo“ reikalo prispirti, tai darydavo naudodamiesi prezervatyvais. Naujasis NASA tualetas – nepalyginamai patogesnis. Kūrėjai teigia, kad ant jo daug patogiau sėdėti, o grėsmės užteršti TKS aplinką beveik nėra. Beje, toks sudėtingas aparatas vadinamas ne tiesiog „tualetu“, o "Atliekų tvarkymo sistema".

Aparatas kurtas misijoms į Marsą, tačiau pirmuosius bandymus turės praeiti Žemės orbitoje. Juo naudosis JAV ir Rusijos astronautai.

Anot aparato kūrėjų, jame įdiegtos dvi skirtingos sistemos – „mažam“ ir „dideliam“ reikalui atlikti. „Mažam“ reikalui skirta žarna, iš esmės, veikianti panašiu principu, kaip dulkių siurblys. „Dideliam“ reikalui skirta speciali talpa, kurioje atliekos įsiurbiamos ir supakuojamos į specialius paketus, kurie vėliau pašalinami į kosmosą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
tai, atsiprašant, kiek tų paketų jau skrieja apie žemę?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių