Pereiti į pagrindinį turinį

Amerikietis lobį rado per "Google Earth"

2009-02-11 18:29
Amerikietis lobį rado per "Google Earth"
Amerikietis lobį rado per "Google Earth" / Diena Media iliustr.

Lobių medžiotojas amerikietis Nathanas Smithas tikina radęs nuskendusį laivą su aukso ir sidabro kroviniu. Jo manymu, prie Meksikos įlankos krantų 1822 metais nuskendęs ispanų burinis laivas gali būti vertas 3 mlrd. JAV dolerių.

Los Andžele, JAV gyvenantis N.Smithas teigė, kad laivo buvimo vietą jis rado naudodamasis programa "Google Earth". Iš kosmoso darytose nuotraukose jam pavyko rasti bato įspaudą primenančius laivo kontūrus. Pasak jo, panašioje vietoje nuskendo ir minėtasis ispanų laivas.

Pasikonsultavęs su ekspertais ir patikrinęs vietovę su metalo detektoriumi, N.Smithas teigė esąs tikras, kad pelkėje po purvo sluoksniu yra jo ieškomas laivas. Kadangi šalia esančios rančos savininkai neleido jam vykdyti kasinėjimų, N.Smithas kreipėsi į Teksaso valstijos teismą. Atradėjo advokatai bando įrodyti, kad užpelkėjusi teritorija turi būti laikoma laivybiniais vandenimis, o ne privačia valda.

Pirmuoju atveju N.Smithas galėtų bandyti ieškoti nuskendusio laivo, antruoju atveju bet koks radinys priklausytų Teksaso valstijai. Tiksli vietovės vieta ir jos nuotraukos kol kas yra įslaptintos.

Tuo metu šalia esančios rančos savininkai teigė, kad N.Smithas, bandydamas vykdyti ieškojimus šalia jų nuosavybės esančioje teritorijoje pažeidė privatumo teises.

N.Smithą lobių ieškoti paskatino Holivudo filmai, o šio nuskendusio laivo jis ieškojo daugiau kaip 3 metus. Jo skaičiavimais, laive esančių brangenybių vertė gali siekti apie 3 mlrd. JAV dolerių.

Manoma, kad prie Teksaso valstijos krantų yra nuskendę daugybė laivų, tačiau jų paiešką apsunkina užpelkėjusios vietovės. Beje, 1995-aisiais grupei archeologų netoli N.Smitho minimos vietos pavyko aptikti 17 a. nuskendusio prancūzų laivo "La Salle" liekanas. Tiesa, šio laivo buvo ieškoma net 17 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų