Europos raketa „Vega“ sėkmingai pakilo į kosmosą su keliais palydovais

Europos kosmoso agentūros (ESA) raketa „Vega“ naktį į ketvirtadienį pakilo iš Prancūzijos Gvianos, nešdama kelis Žemės stebėjimų palydovus.

Startas įvyko praėjus šešiems mėnesiams po avarijos, per kurią buvo prarasti du palydovai.

Raketa pakilo iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje trečiadienį apie 22 val. 50 min. vietos (ketvirtadienį 4 val. 50 min. Lietuvos) laiku, o pati misija truko kiek mažiau nei dvi valandas.

Paleidimas įvyko praėjus pusmečiui nuo lapkričio 17 dieną įvykusio incidento, kai dėl techninio gedimo „Vega“ nukrito į jūrą ir buvo prarasti du palydovai.

Balandžio 28–29 dienomis į orbitą iškeliamas „Pleiades Neo 3“ – pirmasis didelės skiriamosios gebos palydovas, priklausantis naujam Žemės stebėjimų tinklui, valdomam prancūzų bendrovės „Airbus“.

Raketa taip pat gabena tam tikrus lengvesnius krovinius, įskaitant norvegų mikropalydovą, naudojamą jūrų laivybos radiolokacijai.

Pasak skrydžio operatorės „Arianespace“, palydovai „Pleiades Neo“ turi patobulintų geografinės padėties nustatymo įrankių, galinčių padėti per gaivalines nelaimes.

Šis startas yra jau trečias nuo šių metų pradžios, surengtas iš Kuru kosmodromo, ir 18-asis pasitelkiant raketą „Vega“.

„Vega“ yra gyvybiškai svarbi įgyvendinant Europos ambiciją varžytis sparčiai augančioje aviacijos ir kosmoso rinkoje, kurioje dalyvauja tokie stiprūs konkurentai kaip JAV milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) įkurta bendrovė „SpaceX“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių