Lietuva į priekį veda pasaulinę lazerių rinką

  • Teksto dydis:

Lietuvos lazerių pramonė gyvuoja pusę amžiaus. Dėl Lietuvoje kuriamų produktų šalies tyrėjai patenka į lazerių pramonės milžinų gretas. Naujausius savo pasiekimus mokslininkai ketina pristatyti parodoje Miunchene, rašoma pranešime spaudai.

Pavyzdžiui, lietuvių daugiaspalviai ultra spartieji lazeriai yra pripažinti geriausiais pasaulyje. Kiti ypač galingi lazeriai perpjauna net iki 2-3 cm storio plieninius lakštus. Trečios kartos suminio dažnio generacijos spektrometras yra paskutinis mados klyksmas šioje srityje.

Lietuvių sukurti lazeriniai įrenginiai taip pat naudojami gaminant asmens dokumentus ir diegiant į juos apsaugas nuo klastočių. Šie produktai plačiai taikomi ne tik geriausiuose pasaulio universitetuose, tyrimų centruose, IBM, NASA organizacijose, jie jau skraido ir kosmose.

Būtent dėl tokių pasiekimų, net 10 lazerių kompanijų atstovaus Lietuvai vienoje reikšmingiausių pasaulinio lazerių sektoriaus parodų „LASER World of PHOTONICS 2015“.

Birželio 22-25 d. Miunchene vyksiančioje parodoje lietuviai pristatys ir lazerius, leisiančius tiesiog namų sąlygomis susikurti geriamąjį vandenį valantį minirobotą ar į moterišką rankinę telpantį nanolazerį bei kitus naujus savo atradimus ir paslaugas.

„Lietuvoje sukuriami lazeriai naudojami labai specifinėse srityse šiuo metu neturi konkurencijos visame pasaulyje, o kai kurie užima 50 ar net 80 procentų rinkų – nuo medicinos iki karo pramonės. “, – sako VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius.

Lietuviški produktai, nustebinsiantys Miunchene:

UAB „Optolita“ pristatys ultraspartų lazerio impulsų selektorių, kurio pajėgumas leidžia dirbti net su 100 MHz lazeriais, kol artimiausi konkurentai apsiriboja impulsų selektoriais, tesiekiančiais 100 kHz. Planuojama, kad unikalus lazerio impulsų selektoriaus prietaisas  bus pritaikomas karinėje pramonėje ir medicinoje.

UAB „Teravil“ sukūrė terahercinę spinduliuotę, kuri išsiskiria tuo, kad gali prasiskverbti ten, kur regimoji ir infraraudonoji spinduliuotė negalėtų. Būtent dėl šios savybės, medžiagos, kuriuos yra nepermatomos su įprasta kamera, staiga tampa skaidriomis. Skirtingai nei rentgeno aparatai, terahercai yra visiškai nekenksmingi, todėl viena iš potencialių jų pritaikymo sričių galėtų būti odontologija.

UAB „Femtika“ pristatys ne mažiau įspūdingą lazerinį nanofabriką, kuris suteikia galimybę namų sąlygomis kurti įvairius įrenginius. Šis kūrinys įgalins kiekvieną pasigaminti sau minirobotą, galėsiantį išvalyti geriamąjį vandenį, o taip pat ir prisidės prie tokių sričių kaip medicina, aplinkosauga ir robotika.

Renginyje dalyvaus ir daugiau Lietuvos kompanijų, pristatysiančių įspūdingus pasiekimus lazerių srityje.

Lietuvos lazerių įmonės pirmąją parodos dieną, birželio 22-ąją nuo 14 val., dalyvaus spaudos konferencijoje, kuri vyks Miuncheno parodų rūmuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių