Mokslininkai – apie vakcinų tipus ir kylančius mitus

  • Teksto dydis:

Laidos „Mokslo sriuba“ kūrėjai kviečia iš arčiau susipažinti su koronaviruso vakcinomis. Vakcinos skiriasi pagal savo veikimo principus. Vienos jų – gyvo, kitos – negyvo patogeno vakcinos. Taip pat egzistuoja rekombinantinės, tačiau šiuo metu naudojama mRNR vakcina veikia dar kitokiu principu.

Koronavirusas turi RNR genomą. Tai – viengrandė molekulė, kurioje užkoduota visa genetinė viruso informacija. Tyrėjai paėmė koronaviruso RNR grandinę ir iškirpo geną, kuris koduoja jo paviršiaus spyglinį S baltymą. Šis spyglinis baltymas leidžia virusui patekti į mūsų ląsteles. Būtent šis genas, koduojantis baltymą, suleidžiamas skiepijantis nuo koronaviruso.

„Ir tada ląstelei atrodys, kad čia atėjo lyg ir virusas, tik kad jo fragmentas. Jos pradės sintetinti tą baltymą, jis bus išskiriamas, imuninė sistema jį pamatys ir sureaguos. Ir jau ji žinos kaip prieš tą spyglinį baltymą reaguoti“, – aiškina onkoimunologas dr. Marius Strioga.

Jis taip pat paaiškina, iš kur kyla mitas, kad vakcinose yra beždžionių medžiagos: „Buvo sugalvota panaudoti rekombinantinius virusus, reiškia, padaryti taip, kad iš kažkokio patogeno, tarkim iš koronaviruso tu išimi jo spygliuką koduojantį geną, ir įterpi jį į genomą viruso, kuris šiaip yra nekenksmingas ir dar papildomai nukenksmintas. Tarkim į adeno viruso genomą. Taip veikia dabar kuriama „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, tik tenai adeno virusas paimtas ne žmogaus, o šimpanzės. Vėl čia sąmokslo teorijoms daug fantazijai yra vietos: šimpanzės virusas... Ko gero mes virsim šimpanzėmis po to“.

Daugiau – laidos įraše. Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti sekmadieniais per LRT Plius bei mokslosriuba.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
o mokslininkai apsimyžo parašyti kad nuo vakcinos numirę 5% , Lietuvai nuo 2 milijonų , gautusi 100ooo mirčių . O pasauliui nuo 2 milijardų , tik 100 milijonų . Nusikaltėlių planas vykdomas , seniau karais nusinešdavo dabar dirbtiniu virusu

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
tai kur informacija apie mirusius nuo vakcinos ? kur informacija per kiek laiko virusas-vakcina pasišalina iš organizmo ? nes ji turėtu pasišalinti , jei vakcina turi galiojimo laiką - imunitetą . Kur turimai apie vakcinuotų žmonių susilaukusių vaikų ? Kur informacija apie poveikį visam organizmui ? -- žiurėk į pirmą klausimą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių