„Mokslo sriuba“: prie „Apollo“ kosmoso programos prisidėjo ir lietuviai

  • Teksto dydis:

Paskutinėje sezono „Mokslo sriubos“ laidoje užbaigiamas septynių dalių pasakojimas apie vieną įspūdingiausių žmonijos pasiekimų – NASA „Apollo“ kosmoso misijų programą.

„Mano galva, tai buvo stebuklas. Kiekvienas iš mūsų turime buitinės technikos, kur kas galingesnės nei tuometiniai kompiuteriai“, – sako Molėtų astronomijos observatorijos gidas Andrius Zigmantas. Mūsų dabartiniai išmanieji telefonai turi apie 100 000 kartų daugiau skaičiavimo pajėgumų nei kompiuteris, kuris valdė „Apollo“ erdvėlaivius.

Skrydžių į kosmosą sėkmę padėjo užtikrinti ir lietuvių kilmės specialistai. Jie kūrė astronautų skafandrus ir unikalius suvirinimo įrankius atominiams elektros generatoriams gaminti, taip pat tyrinėjo Žemę supančią radiaciją, kėlusią pavojų astronautams. JAV kariuomenės kontradmirolo pareigas ėjęs Frederikas Edvardas Bakutis atsakė už nusileidusių astronautų suradimą vandenyno paviršiuje ir saugų jų grąžinimą į JAV.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti sekmadieniais per LRT Plius bei www.mokslosriuba.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Klausimas

To Klausimas portretas
tu kaušas ar ką?

Klausimas

Klausimas portretas
Ka pasieke Apollo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių