Pereiti į pagrindinį turinį

"Windows XP" pabaigos lietuviai nebijo

2014-03-28 18:00

"Microsoft" visame pasaulyje balandžio 8-ąją nutrauks palaikymą "Windows XP" operacinės sistemos, kuri yra antrojo vietoje pagal vartotojų skaičių. Tačiau lietuvių tai negąsdina. Besidominčiųjų naujesne "Windows" versija nepadaugėjo.

Scanpix nuotr.

"Microsoft" visame pasaulyje balandžio 8-ąją nutrauks palaikymą "Windows XP" operacinės sistemos, kuri yra antrojo vietoje pagal vartotojų skaičių. Tačiau lietuvių tai negąsdina. Besidominčiųjų naujesne "Windows" versija nepadaugėjo.

Turintieji originalią "Windows" programinę įrangą nuolatos gauna pranešimus apie reikalingus atnaujinimus, rūpinamasi jų kompiuterių saugumu. Pastaruosius 12 metų "Microsoft" teikė "Windows XP" palaikymą. Tačiau bendrovė nusprendė, kad atėjo laikas investuoti į naujesnių technologijų palaikymą.

Todėl balandžio 8 d. "Windows XP" techninė pagalba, įskaitant automatinius naujinimus, nebebus teikiama. Taip pat turintieji šią "Windows" versiją nebegalės atsisiųsti "Microsoft Security Essentials" programos, padedančios apsaugoti kompiuterį nuo kenkėjiškų programų. Tiesa, kurį laiką šios programos turėtojai ir toliau gaus nuo kenkėjiškų programų apsaugančio parašo naujinimus.

"Bet tai nereiškia, kad jūsų kompiuteris bus saugus, nes "Microsoft" nebeteiks kompiuterį apsaugoti padedančių saugos naujinimų", – pranešime apie palaikymo nutraukimą informavo "Microsoft".

Jei po balandžio 8 d. kompiuteryje toliau naudosite "Windows XP", jis vis tiek veiks. Tačiau gali tapti lengviau pažeidžiamas virusų.

Norintiesiems neprarasti apsaugos "Microsoft" siūlo dvi galimybes. Pirmoji – atnaujinti turimą kompiuterį, jame įdiegiant naujesnę "Windows" versiją. Antroji – jei kompiuteris yra per senas ir jame negali veikti naujesnė "Windows" versija – įsigyti naują kompiuterį.

Vis dėlto atrodo, kad dauguma lietuvių neplanuoja pasinaudoti nei viena iš siūlomų galimybių. Prekybos tinklų, prekiaujančių "Windows" programine įranga, atstovai tvirtino, kad nepadaugėjo klientų, norinčių įsigyti ar bent besidominčių "Windows".

"Švietimo informacinių technologijų centro" direktoriaus pavaduotojas Mantas Masaitis tvirtino, kad mokyklos, kurios dažniausiai naudoja "Windows XP", taip pat neturėtų susidurti su dideliais keblumais. Esą Švietimo ir mokslo ministerija atnaujina licencijas, todėl bet kuri mokykla gali atnaujinti savo kompiuteriuose naudojamą programinę įrangą.

"Jokio licencinio keblumo čia neiškils. Gali iškilti nebent technologinis, kad senesniuose kompiuteriuose naujesnė "Windows" versija negalės veikti. Bet aš manau, kad čia vienintelė kebli vieta yra operatyvi atmintis. Pridėjus kompiuteriui operatyvios atminties, "Windows 7" turėtų puikiausiai veikti", – sakė M.Masaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų