NASA turės naują superkompiuterį

Korporacija IBM kurs naują NASA superkompiuterį, kuris mokslininkams padės geriau suprasti klimato ir orų kaitą, Žemės ir Saulės sąveiką bei kosminio fenomeno evoliuciją.

Mokslininkų teigimu, bendras IBM ir NASA projektas vaidins gyvybiškai svarbų vaidmenį apdorojant ir analizuojant vis didėjančius duomenų srautus iš Žemės orbitoje esančių palydovų.

„Cluster" tipo „IBM iDataPlex" superkompiuterį, galintį atlikti 42 trilijonus skaičiavimų per sekundę (angl. – teraflops), sudarys galingi procesoriai su naujausiomis IBM technologijomis. „IBM iDataPlex" leis padidinti energijos vartojimo efektyvumą ir sumažinti aušinimo sąnaudas. Tai taps itin aktualu, kai NASA skaičiavimo centras 2009 metais padvigubins procesorių skaičių.

Procesoriai bus integruoti į bendrą sistemą kartu su jau turimu NASA superkompiuteriu „Discover", o tai leis pasiekti bendrą 67 trilijonų per sekundę skaičiavimų galingumą. Ši skaičiuojamoji galia bus panaudota dabartiniams ir būsimiems NASA Žemės ir kosmoso tyrimams.

Tarp projektų, kuriuos vykdys atnaujintas „Discover", bus detali mūsų planetos XXI amžiaus klimato kaitos ir Saulės aktyvumo prognozė, duomenų, gautų iš palydovų nuo 1979 metų, analizė ir kitų hipotezių tyrimai – tokių kaip juodųjų skylių susijungimo ar Saulės sistemos atsiradimo.


Šiame straipsnyje: NASAIBMsuperkompiuteris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių