Ant grilio galima kepti ne tik mėsą ir daržoves: trys keptų vaisių receptai

  • Teksto dydis:

Vasaros iškylos tampa vis dažnesnėmis atšilus orams ir atėjus vasarai. Natūralu, kad leidžiant laiką gamtoje su artimaisiais ir draugais norisi juos nustebinti ir paraginti paragauti dar neišbandytų skonių. Nors dažniausiai ant kepsninės ar šašlykinės yra kepama mėsa ar žuvis ir ieškoma būtent šių produktų išskirtinių receptų, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas ragina išbandyti grilyje keptus vaisius, kurie patiks ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems gurmanams. Šie receptai tikrai nustebins įvairių skonių mėgėjus.

„Pirkėjų pasirinkimai artėjant savaitgaliui atskleidžia, kad lietuviai sušilus orams savaitgaliui vis dažniau renkasi pramogas ir iškylas lauke. Pastebime išaugusius ne tik grilio, šašlykinių ir jų aksesuarų pardavimus, bet ir jau kepimui paruoštos mėsos pardavimus. Kiaulienos šašlykų pardavimai pastebimai ūgteli jau kovą-balandį, daugiausiai jų nuperkama gegužės-liepos mėnesiais – šiais mėnesiais jų parduodama nuo trijų iki dešimties kartų daugiau nei ne sezono metu. Panašios ir paukštienos šašlykų tendencijos: juos žmonės aktyviau ima pirkti balandį, o nuo gegužės iki rugpjūčio paklausa išauga net iki 20-ies kartų, lyginant su žiemos mėnesiais“, – atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Pasak vyro, meistrai kasmet prieš vasaros sezoną pristato naujienas, kurios atspindi pirkėjų pageidavimus. Vis dažniau mėsos marinavimui pasitelkiami iki tol neįprastais buvę prieskoniai, pagardai. Aidas Poleninas ragina paragauti grilyje keptų vaisių, kurie nustebins savo skonių gama ir jų gamyba užtruks vos keletą minučių.

Keptas ananasas su cinamono ir medaus padažu

Pirmiausia supjaustykite ananasą pailgais griežinėliais. Įkaitintame grilyje kepkite juos apie tris minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinio kaitrumo. Iškepusius ananasų griežinėlius apliekite cinamono ir medaus padažu. „Dar karštus ananasų griežinėlius valgykite kartu su šaltais vaniliniais ledais, kurie tik išryškins keptų ananasų  skonį“, – patarimu dalinasi A. Poleninas.

Keptas arbūzas su feta sūriu, mėta  ir balzaminio acto glazūra

„Šis patiekalas puikai tiks kaip pirmasis patiekalas, kuris numalšins alkį, kol pagrindinis patiekalas bus paruoštas. Jeigu norisi keptą arbūzą naudoti desertui, fetą galite pakeisti greitinėle, o balzaminio acto padažą – karamelės ar kitu saldžiu padažu“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertas. 

Arbūzą supjaustykite trikampėmis skiltelėmis, šiukštu nenupjaukite žievelės. Kiekvieną skiltelę ištepkite plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu ir kepkite ant vidutinio kaitrumo keletą minučių iš abiejų pusių, kol atsiras grilio įspaudai. Iškeptą arbūzo skiltelę patiekite su nedideliais fetos sūrio gabalėliais, apšlakstykite kreminės konsistencijos balzaminio acto padažu ir pagardinkite patiekalą mėtos lapeliais.

Pasak V. Drulienės dar praėjusiais metais pirkėjai galėjo įsigyti tik tradicinius raudonuosius arbūzus su sėklomis. „Šiais metais pirkėjams pasiūlėme naujovių – geltonuosius arbūzus bei mažuosius arbūzus, kurie atkeliauja iš Graikijos ir Ispanijos. Šiuo metu pirkėjai jau įsigijo daugiau nei 460 tūkst. kilogramų arbūzų“, – teigia V. Drulienė.

Keptas vaisių iešmelis

„Vaisiai ir uogos vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose – jų paklausa kasmet po truputį auga. Per praėjusių metų sausio-gegužės mėnesius pirkėjai įsigijo daugiau nei 28 mln. kilogramų vaisių ir uogų, šiemet per tokį patį laikotarpį pirkėjai jų įsigijo net 6 proc. daugiau. Populiariausiais vaisiais išlieka citrusiniai, jų populiarumas auga kasmet – per penkis šių metų mėnesius pirkėjai jų įsigijo daugiau nei 7,7 mln. kilogramų, o per tokį patį laikotarpį šiemet – net 10 proc. daugiau“, – atskleidžia komercijos vadovė.

Medų, citrinos sultis ir cinamoną sumaišykite nedideliame dubenyje. Mišinį pašildykite mikrobangų krosnelėje apie 10 sekundžių, kad medus būti skystesnis. Ant iešmų sumaukite įvairių vaisių nedidelius kvadratėlius: ananaso, arbūzo, persiko, kivio. Užmauti ant iešmo galite nepjaustytų braškių, vynuogių. Apliekite padažu ir kepkite grilyje apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol pradės formuotis grilio žymės.


Šiame straipsnyje: receptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių