B. Nicholson dalijasi patarimais, ko reikia tobulam mėsainiui (receptai)

  • Teksto dydis:

Vasara – grilio sezonas, kai lietuviai skuba į gamtą ir mėgaujasi ant laužo keptais patiekalais. Tiesa, panašu, kad tradiciniai šašlykai  turi rimtą konkurentą. Tai – mėsainis arba populiariai vadinamas burgeris. Apie tai, kaip sode ar iškyloje ant grilio išsikepti tobulą mėsainį, kalbamės su žurnaliste, televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autore Beata Nicholson.

– Beata, mėsainis jūsų namuose dažnas svečias?

– Tikrai dažnas. Nes, tai patiekalas, kuris visada pasiteisina. Visų pirma todėl, kad mėsainiai visada įtinka vaikams. Be to, juos pagaminti labai paprasta! Visa paslaptis – skani bandelė ir kokybiška mėsa.

– O kaip tinkamai išsirinkti šiuos produktus?

– Mėsainio bandelė turi būti minkšta, tinkamo dydžio. Kitaip teks gaminti labai didelius mėsos paplotėlius, kad uždengtų bandelės plotą. Renkantis tinkamiausias bandeles svarbu atkreipti dėmesį, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo svarbu bandeles kelias minutes paskrudinti, jog jų pjūvio pusė taptų gražiai auksinė ir traški. Dabar kokybiškų mėsainių bandelių, klasikinių ar vadinamų brioshe, galima įsigyti prekybos centruose ir viens du paruošti mėsainių visai šeimynai.  Na, o renkantis mėsą svarbu ją išsirinkti kokybišką, taip pat atkreipti dėmesį, kad ši nebūtų per liesa, antraip iškepusi ji bus sausa. Beje, galima įsigyti ir specialų įrankį mėsos paplotėliams formuoti. Tada jie išeina vienodo dydžio ir formos.

– Nors mėsainiai mūsų krašte sparčiai išpopuliarėjo, ne visi juos ryžtasi gaminti patys. Ką patartumėte norintiems tiesiog savo kieme išsikepti puikaus skonio mėsainių?

– Pirmus kartus mėsainių kepimas kartais gali sukelti lengvą stresą – tai ir bandelės, ir mėsos paplotėliai, daržovės... Mano patarimas – visas sudedamąsias dalis pasiruošti iš anksto, o mėsos paplotėlių kepimą numatyti pačioje pabaigoje, visai prieš patiekiant ant stalo. Taip galėsite skirti pakankamai dėmesio mėsos kepimui pagal skonį, ji išliks sultinga. Pirmiausia, nuplaukite ir supjaustykite visas daržoves. Pasiruoškite norimą padažą, pašildykite bandeles ir tik tada imkitės kepti mėsą. Tik svarbu mėsos neperkepti, o konstruojant burgerį išlaikyti tinkamas skonių ir ingredientų proporcijas, tiesiog nepersistenkite su padažu.

Gamintojų nuotr.

– Burgerio gamyba, turbūt kaip ir kiekvieno patiekalo, palieka laisvės fantazijai ir improvizacijai. Ką patartumėt ieškantiems egzotikos – t. y. netradicinių ingredientų, kuriais pagardinti mėsainius?

– Mėsainiuose labai dera saldu-sūru kombinacija. Pavyzdžiui, gorgonzolos sūris ir karamelizuoti svogūnai, ant grilio kepti ananasai ir čederio sūris arba ožkos sūris ir persikai. Beje, bet kurį burgerį į naujas aukštumas pakylėja marinuotos daržovės, ir ne tik agurkėliai – tai gali būti kaparėliai, konservuoti jalapeno pipirai, marinuotos saldžiosios paprikos, alyvuogės.

– Nors pats mėsainio pavadinimas susijęs su mėsa, tačiau juos mielai kerta ir vegetarai. Kokį vegetarišką burgerio variantą galėtumėt pasiūlyti nevalgantiems mėsos?

– Vegetarams siūlyčiau išbandyti net kelis receptus. Vietoj mėsos paplotėlio puikiai tinka keptas portobelo grybas, ožkos arba halumi sūrio kepsneliai. Taip pat, vietoje įprasto mėsos paplotėlio galima pasigaminti gardžių maltinukų ir ankštinių daržovių. 

– O koks jūsų pačios mėgstamiausias mėsainių receptas?

– Dažniausiai pati gaminu jautienos mėsainius. Į jiems naudojamą jautieną dedu smulkiai tarkuoto svogūno arba svogūno miltelių, kartais dar pagardinu grūdėtomis garstyčiomis, taip pat pabarstau kokybiškais juodaisiais pipirais, dedu vorčesterio padažo, kuris mano manymu čia tiesiogiai puikiai tinka. Jei norisi aštriau, dar žiupsnelį kajeno pipirų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin,

Kažin, portretas
Ar dar kas žiūri šias laidas?

Oi

Oi portretas
Tik be pavido Kalaite

sefe

sefe portretas
vista klaiki kulinare vemti norisi nuojos patiekalu zurnalu ziurke
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių