"Baklažanai į Europą atkeliavo dar XVI a., tiesa, jų niekas nevalgė – augino soduose tik dėl dekoratyvumo. Egzistavo prietaras, kad baklažanai gali privesti prie beprotystės, buvo vadinami beprotybės obuoliais. Reikalas tas, kad juose yra nuodingos medžiagos solanino – žalių, nesunokusių valgyti negalima. Tai paaiškėjo tik atradus Pietų Ameriką: indėnai taip pat augino baklažanus, naudojo juos maistui, o europiečiai perėmė jų patirtį. Šį daržovė – bene vienintelė, kurią reikia ruošti: kepti, troškinti, virti. Maistui naudojami subrendę, standūs ir sveiki, be dėmių, minkštomis sėklomis baklažanai", – sako A.Žebrauskienė.
Audronė Žebrauskienė.
Baklažanai itin vertingi: juose yra A, C, PP, B grupės vitaminų, kalcio, magnio, fosforo, aminorūgščių, nemažai ląstelienos. Jie mažina cukraus kiekį kraujyje, o tinkamai paruošti naudojami kaip dietinis maistas.
Nors lietuviai pamažu atranda balkšvai ir rausvai violetinius, kreminės, gelsvos spalvos, skirtingų formų, tačiau populiariausi – tamsiai violetinės spalvos baklažanai. Kaip teigia specialistai, prieš ruošiant, susmulkintus baklažanus reikia pabarstyti druska, palaikyti 10–20 min., paskui nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti – taip pašalinamas daržovės kartumas. Tamsiai violetinės spalvos baklažanai jo neturi, todėl ruošti maistą galima iš karto.
Baklažanų skonis primena lyg grybus, lyg mėsą. Jis nėra ryškus, todėl gaminant patiekalus jį pravartu sustiprinti prieskoniais. Ypač tinka česnakai, bazilikai, aitrioji paprika, karis. Jei ketinate baklažanus kepti keptuvėje, negailėkite aliejaus – daržovė it sugertukas. Keptuvę būtinai gerai įkaitinkite, įmeskite porą skiltelių česnako, pradėjus sklisti jų aromatui, išimkite, o tada jau sudėkite baklažanus. Iškeptus gabaliukus būtinai padėkite ant popierinio rankšluosčio – jis sugers riebalų perteklių.
Varške įdaryti baklažanai
400 g baklažanų,
200 g varškės,
2 tvirti pomidorai,
2 skiltelės česnako,
50 g kepintų kapotų graikinių riešutų,
50 g majonezo,
1 šaukštas aliejaus,
druskos,
pipirų.
Baklažanus supjaustykite išilgai 5 mm storio juostomis, kiekvieną gabaliuką iš abiejų pusių paskrudinkite ant grilio arba keptuvėje. Iš pertrintos su sutrintais česnakais varškės, kubeliais supjaustytų pomidorų (sėklų nedėkite), graikinių riešutų, majonezo ir prieskonių paruoškite įdarą. Ant vienos baklažano juostelės pusės uždėkite įdaro, baklažaną susukite ir susmeikite mediniais pagaliukais.
Malta mėsa įdaryti baklažanai
4 baklažanai,
400 g maltos jautienos
200 g rūkytos šoninės,
8 slyviniai pomidorai,
3 česnako skiltelės,
1 morka,
150 g kieto sūrio,
aliejaus,
druskos,
pipirų.
Baklažanus perpjaukite pusiau, išimkite minkštimą, palikite maždaug 7 mm storio sieneles. Baklažanų minkštimą supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite. Iš minkštimo, maltos mėsos, susmulkintos šoninės, pomidorų, sutrinto česnako, morkų ir prieskonių paruoškite įdarą. Baklažanų puseles aptepkite aliejumi, pridėkite įdaro ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30 min. Prieš baigdami kepti ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu.
Kreminė baklažanų sriuba
2 baklažanai,
100–140 g tofu,
2 skiltelės česnako,
šviežių rozmarinų,
tyro alyvuogių aliejaus,
šaukštas kepintų graikinių riešutų,
2–3 skiltelės aliejuje konservuotų džiovintų pomidorų,
druskos.
Nupjaukite baklažano odelę, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pradžioje pakepinkite juostelėmis supjaustytas česnako skilteles, pradėjus sklisti gardžiam aromatui jas išimkite. Tada suberkite baklažanus, maišydami pakepkite 3–5 min., tada įpilkite 70 ml vandens, uždenkite dangčiu ir 7 min. troškinkite. Pagardinkite prieskoniais, suberkite tofu, jei reikia, galite įpilti dar šiek tiek vandens, ir dar troškinkite 5 min. Kai troškinys nedaug atauš, sutrinkite elektriniu trintuvu. Prieš patiekiant apšlakstykite aliejumi, pabarstykite kepintais graikiniai riešutais ir susmulkintais pomidorais.
Kotletai su baklažanais ir grybais
1 baklažanas,
1 kiaušinis,
1 svogūnas,
2–3 dideli pievagrybiai,
70 g kieto sūrio,
3–4 šaukštai miltų,
druskos,
pipirai,
3 šaukštai aliejaus.
Nupjaukite baklažano kojelę, daržovę supjaustykite gabaliukais, suberkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite nedideliais gabaliukais. Baklažanus sumaišykite su supjaustytais svogūnais, grybais, kiaušiniu, tarkuotu sūriu ir prieskoniais. Į masę dėkite po šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Kotletų masė turi gerai sulipti – priminti maltą mėsą, bet nebūti per kieta. Iš masės formuokite nedidelius kotletukus ir iškepkite aliejuje.
Baklažanų troškinys su jautiena
1 kg minkštos jautienos,
500 g pomidorų,
2 baklažanai,
2 svogūnai,
2 paprika,
2 skiltelės česnako,
aitriųjų paprikų,
1 šaukštelis džiovintų kalendrų,
1 šaukštelis saldžiosios paprikos,
2–4 kvapieji pipirai,
2 lauro lapeliai,
žiupsnelis cukraus,
druskos,
aliejaus kepti.
Baklažanus supjaustykite stambiais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite odelę, susmulkinkite kubeliais, paprikas ir mėsą supjaustykite 4–5 cm gabaliukais, svogūnus – pusžiedžiais. Troškinimo inde įkaitinkite aliejų, paskrudinkite mėsą, tada sudėkite svogūnus, susmulkintus česnakus. Kai svogūnai suminkštės, suberkite paprikas, pomidorus, prieskonius ir troškinkite 60 min. Kitoje keptuvėje paskrudinkite baklažanus, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Kai mėsa baigs troškintis, sudėkite baklažanus, troškinį pagardinkite druska, cukrumi ir dar 5 min. patroškinkite.
Naujausi komentarai