Receptai: patiekalai iš cukinijų – dovanos stalui

  • Teksto dydis:

Nesuklysime teigdami, kad cukinijos niekada nepabosta. Iš šių nebrangių, nesunkiai užauginamų ir gausiai derančių daržovių galima prigaminti tokių įvairių patiekalų, kad jie tiks ir pusryčiams, ir pietums, ir užkandžiams, ir saldžiam stalui. Tokią įvairovę nulemia cukinijų sudėtis, harmoningai deranti beveik su visais produktais.

Orkaitėje keptas omletas su cukinijomis

– 1 nedidelė cukinija,

– 1 stiklinė pieno,

– 4 kiaušiniai,

– 100 g kietojo sūrio,

– 1 šaukštas miltų,

– druskos,

– pipirų,

– riebalų kepti,

– svogūnų laiškų pabarstyti.

 

Supjaustykite cukinijas žiedais. Nupilkite truputį pieno, į jį suberkite miltus ir išplakite, kad neliktų gumuliukų, tuomet supilkite likusį pieną, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais ir viską perplakite. Įtarkuokite sūrį. Kepimo indą patepkite riebalais. Išdėliokite cukinijų žiedus, užpilkite kiaušinių plakinį. Kepkite apie 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Cukinijų ir varškės apkepas

– 2 mažos cukinijos,

– 300 g varškės,

– 3 kiaušiniai,

– 100 g tarkuoto kietojo sūrio,

– 50 g fetos,

– 3 šaukštų miltų,

– 1 šaukštelio kepimo miltelių,

– 4 skiltelių česnako,

– 1 saujos smulkintų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų)

– druskos,

– pipirų.

Cukinijas sutarkuokite, pabarstykite druska, gerai išmaišykite ir palikite šiek tiek pastovėti, kad išsiskirtų skystis. Tuomet dedame jas į kiaurasamtį ir nuvarvinkite, rankomis paspaudydami tarkius. Tai labai svarbu, kad apkepas būtų purus. Nusausintas cukinijas suverskite į dubenį, sudėkite varškę, šiek tiek patrinkite šakute. Kiaušinius įmuškite į atskirą indą, jame išplakite ir tik tada supilkite į tešlą. Suberkite smulkintus žalumynus, sutarkuotą sūrį, įtrupinkite fetą. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius, gerai viską išmaišykite. Turi išeiti gana tiršta, standi masė. Ją sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite maždaug 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Cukinijų blynai

– 1 maža cukinija,

– 2 kiaušiniai,

– 1 mažas svogūnas,

– 1 skiltelė česnako,

– svogūnų laiškų arba kitų žalumynų,

– 6–8 šaukštai miltų,

– druskos,

– pipirų,

– aliejaus kepti.

Cukinijas nulupti ir sutarkuoti stambia trintuve. Pabarstykite druska, išmaišykite ir palikti pastovėti. Nupilkite susidariusį skystį. Svogūną, česnaką ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite. Suberkite į cukinijas, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Suberti druską, pipirus, miltus (tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo). Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol blynai gražiai apskrus. Prie cukinijų blynų tinka grietinės ir česnakų padažas. Į stiklinę grietinės įspauskite skiltelę česnako, įmaišykite šaukštelį kapotų krapų, pagal skonį pasūdykite.

Cukinijų laiveliai su vištienos faršo užkepu

– 2 nedidelės cukinijos,

– 300 g vištienos faršo,

– 1 svogūnas,

– 1 pomidoras,

– 2 skiltelės česnakų,

– 1 sauja žalumynų,

– 1 sauja tarkuoto kietojo sūrio,

– druskos,

– pipirų.

Cukinijas perpjaukite išilgai pusiau, išskobkite laivelius. Išskobtą cukinijų dalį susmulkinkite. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite vištienos faršą, smulkintus svogūną ir česnakus, išskobtą cukinijos dalį. Pabaigoje suberkite kubeliais supjaustytą pomidorą. Viską pagardinkite prieskoniais. Laivelius dėkite ant kepimo popieriaus, užberkite tarkuoto sūrio ir kepkite 25–30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje Iškepusias pabarstykite žalumynais.

Šokoladiniai cukinijų keksiukai

– 2 stiklinės nusunktų cukinijos tarkių,

– 2 kiaušiniai,

– 1 šaukštas romo,

– ¾ stiklinės cukraus,

– ½ stiklinės kakavos,

– ½ šaukštelio cinamono,

– 2 šaukštai sutarkuoto juodojo šokolado,

– 1,5 šaukštelio kepimo miltelių,

– 1 saujelė smulkintų migdolų,

– žiupsnelis druskos.

Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Supilkite romą, išmaišykite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą, cinamoną. Sausą mišinį suberkite į kiaušinių plakinį, užmaišykite tešlą. Sudėkite cukinijos tarkius, tarkuotą šokoladą, susmulkintus riešutus. Tešlą išdėliokite į keksiukų formeles, užpildydami ne daugiau kaip 2/3 jų tūrio. Kepkite 30–40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
kokios dovanos stalui? kiaules ju needa.

...,siiandien ANTRIEMS PUSRYCIAMS valgiau CUKINIJA ir...

...,siiandien ANTRIEMS PUSRYCIAMS valgiau CUKINIJA ir... portretas
SVOGUNA...paGAMINAU labai PAPRASTAI...ant IKAITINTOS KEPTUVES sudejau GRIEZINELIAIS suPJAUSTYTAS CUKINIJAS ir VIENA SVOGUNA...paBARSCIAU VEGETA ir isKEPIAU...valgiau su JUODA DUONA...buvo LABAI SKANU...paskui GERIAU ANTRA KAVA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių