Gudrybės nemėgstantiems daržovių ir kruopų

Mitybos specialistai primena, kad vaisiai, uogos ir daržovės yra svarbi mitybos raciono dalis, todėl net ir pasibaigus vasarai šie produktai neturėtų dingti iš kasdienio valgiaraščio.

Kad daržoves valgyti sveika, o kruopų košė – geriausi pusryčiai, matyt, dažnasyra girdėjęs kartojant nuo ankstyvos vaikystės. Puiku, jei tėvų pastangos atsiperka ir atžalos su malonumu kerta morkas, cukinijas, pomidorus, mėgaujasi grikiais, avižomis, tačiau nemažai šeimų kovoja su ožiais, už daržovių ir kruopų valgymą reikalaujančiais saldėsio, bei griebiasi visų įmanomų gudrybių. Vis dėlto pamiršta pačią svarbiausią jų – tinkamą atžalų mitybą formuoti savo pavyzdžiu. Kažin ar daugelis patvirtintų, kad kasdien valgo kruopų ir mažiausiai 500 g vaisių ir daržovių, kaip rekomenduoja sveikatos specialistai.

Keisti ir tobulinti valgiaraštį niekada nevėlu. O portalas sveikata.diena.lt siūlo keletą receptų, galinčių pamaloninti net nemėgstančius daržovių ir kruopų. Skanaus!

Dribsnių ir daržovių kotletai

Reikės

6 v. š. avižinių dribsnių;

6 v. š. sorų dribsnių;

6 v. š. žirnių dribsnių;

4 morkų;

4 mažų cukinijų;

4 svogūnų;

2 v. š. saulėgrąžų branduolių;

žalumynų (petražolių, laiškinių česnakų, kalendrų, čiobrelių, rozmarinų ar kt.)

2 a. š. druskos.

alyvuogių aliejaus.

Morkas ir cukinijas sutarkuokite, svogūnus smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį kartu su dribsniais ir saulėgrąžų branduoliais. Susmulkinkite žalumynus, dėkite į masę. Berkite druskos. Viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti purios bulvių košės konsistencijos. Jei turite laiko, palikite ją valandai. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, iš tešlos formuokite kotletus ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių. Patiekite karštus su daržovėmis.

Traškūs lęšių kamuoliukai

Reikės

1 stiklinės raudonųjų lęšių;

1 stiklinės apvirtų kviečių grūdų;

3 stiklinių vandens;

saujos svogūnų laiškų;

2 a. š. aitriosios paprikos miltelių;

2 a. š. kmynų;

2 a. š. česnako miltelių;

druskos, pipirų.

Traškiai plutelei reikės

1 stiklinės kapotų lazdynų riešutų;

2 a. š. džiovintų mėtų;

2 v. š. sezamų sėklų;

2 a. š. kmynų;

2 a. š. kalendrų sėklų;

1 džiovintos mažos aitriosios paprikos.

Lęšius virkite apie 20 minučių, kol suminkštės, o puode dar liks vandens. Dėkite apvirtus kviečius, pamaišykite ir palikite brinkti apie 10 minučių. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, dėkite juos į bendrą masę, berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Dubenėlyje paruoškite traškios plutelės mišinį. Paskrudinkite riešutus ir sezamų sėklas. Sumaišykite su kmynais, kalendromis, mėtomis ir sutrinta aitriąja paprika. Iš lęšių masės formuokite nedidelius kamuoliukus ir apvoliokite traškios plutelės mišinyje. Patiekite su salotomis, bandele ar jogurtiniu padažu.

Egzotiškas daržovių troškinys

Reikės

2 baklažanų;

1 saliero;

2 mažų cukinijų;

4 morkų;

250 g žalių žirnelių;

900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų;

250 g grietinės;

5 šaukštų sviesto;

3 v. š. sutarkuotos imbiero šaknies;

2 česnako skiltelių;

2 džiovintų aitriųjų paprikų;

1 a. š. kuminų sėklų;

1 a. š. kalendrų sėklų;

1 a. š. maltos kalendros;

2 a. š. ciberžolės;

2 a. š. kario;

0,5 a. š. aitriųjų paprikų miltelių;

vandens;

2 a. š. citrinų sulčių;

1 a. š. rudojo cukraus;

druskos, pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite prieskonius – pirmiausia sėklas, tada berkite miltelius. Neprisvilinkite. Sudėkite tarkuotą imbierą, išspaustas česnako skilteles, porą minučių pakepinkite. Dėkite su lapais supjaustytą salierą. Pakepinkite. Tada dėkite stambiai supjaustytas morkas, dar pakepinkite. Įmaišykite nuluptus, supjaustytus kubeliais baklažanus, pakepinkite, kol suminkštės. Galite įpilti truputį vandens. Sudėkite pomidorus, porą minučių pakepinkite, berkite žirnelius ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Tada pilkite grietinę, citrinos sulčių, dėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas. Troškinkite, kol daržovės suminkštės, o padažas sutirštės. Berkite druskos, pipirų, rudojo cukraus, išmaišykite ir patiekite.

Salotos su sojų varške ir garstyčių padažu

Reikės

100 g įvairių salotų;

30 vyšninių pomidorų;

300 g sojų varškės;

16 marinuotų artišokų šerdžių;

saujos sėklų ir grūdų mišinio (sezamų, linų, moliūgų, saulėgrąžų ir kt.);

raudonėlio.

Padažui reikės

1 v. š. garstyčių;

1 v. š. medaus;

1 česnako skiltelės;

1 a. š. balzaminio acto.

1 a. š. vyno acto;

6 v. š. alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų (nebūtina).

Lėkštėje išdėliokite salotų lapus. Dėkite dalį nuplautų, perpus perpjautų vyšninių pomidorų, pusžiedžiais supjaustytų svogūnų. Ant jų berkite kubeliais supjaustytą sojų varškę, sėklų ir grūdų mišinio, raudonėlio, apdėkite vyšniniais pomidorais ir svogūnais. Pagaminkite padažą: viską, išskyrus aliejų, išmaišykite iki vientisos masės, po truputį pilkite aliejų nuolat maišydami, jei trūksta skonio, berkite pipirų ir druskos. Užpilkite padažo ant salotų ir patiekite.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
    Obuoliai naudingi sveikai mitybai

    Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....

  • Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
    Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai

    Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...

  • Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti
    Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti

    Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...

    2
  • Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų
    Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų

    Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...

    3
  • Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)

    Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...

    1
  • Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?
    Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?

    Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...

    2
  • Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga
    Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga

    Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...

    5
  • Žiemos atsargoms – raugintos daržovės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)

    Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...

  • Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)

    Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai aug...

  • Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas (receptas)

    Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad, nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam laikui nepavaldžiam patiekalui gaminti, gardinimo vir&...

    3
Daugiau straipsnių