Gudrybės nemėgstantiems daržovių ir kruopų

Mitybos specialistai primena, kad vaisiai, uogos ir daržovės yra svarbi mitybos raciono dalis, todėl net ir pasibaigus vasarai šie produktai neturėtų dingti iš kasdienio valgiaraščio.

Kad daržoves valgyti sveika, o kruopų košė – geriausi pusryčiai, matyt, dažnasyra girdėjęs kartojant nuo ankstyvos vaikystės. Puiku, jei tėvų pastangos atsiperka ir atžalos su malonumu kerta morkas, cukinijas, pomidorus, mėgaujasi grikiais, avižomis, tačiau nemažai šeimų kovoja su ožiais, už daržovių ir kruopų valgymą reikalaujančiais saldėsio, bei griebiasi visų įmanomų gudrybių. Vis dėlto pamiršta pačią svarbiausią jų – tinkamą atžalų mitybą formuoti savo pavyzdžiu. Kažin ar daugelis patvirtintų, kad kasdien valgo kruopų ir mažiausiai 500 g vaisių ir daržovių, kaip rekomenduoja sveikatos specialistai.

Keisti ir tobulinti valgiaraštį niekada nevėlu. O portalas sveikata.diena.lt siūlo keletą receptų, galinčių pamaloninti net nemėgstančius daržovių ir kruopų. Skanaus!

Dribsnių ir daržovių kotletai

Reikės

6 v. š. avižinių dribsnių;

6 v. š. sorų dribsnių;

6 v. š. žirnių dribsnių;

4 morkų;

4 mažų cukinijų;

4 svogūnų;

2 v. š. saulėgrąžų branduolių;

žalumynų (petražolių, laiškinių česnakų, kalendrų, čiobrelių, rozmarinų ar kt.)

2 a. š. druskos.

alyvuogių aliejaus.

Morkas ir cukinijas sutarkuokite, svogūnus smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį kartu su dribsniais ir saulėgrąžų branduoliais. Susmulkinkite žalumynus, dėkite į masę. Berkite druskos. Viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti purios bulvių košės konsistencijos. Jei turite laiko, palikite ją valandai. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, iš tešlos formuokite kotletus ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių. Patiekite karštus su daržovėmis.

Traškūs lęšių kamuoliukai

Reikės

1 stiklinės raudonųjų lęšių;

1 stiklinės apvirtų kviečių grūdų;

3 stiklinių vandens;

saujos svogūnų laiškų;

2 a. š. aitriosios paprikos miltelių;

2 a. š. kmynų;

2 a. š. česnako miltelių;

druskos, pipirų.

Traškiai plutelei reikės

1 stiklinės kapotų lazdynų riešutų;

2 a. š. džiovintų mėtų;

2 v. š. sezamų sėklų;

2 a. š. kmynų;

2 a. š. kalendrų sėklų;

1 džiovintos mažos aitriosios paprikos.

Lęšius virkite apie 20 minučių, kol suminkštės, o puode dar liks vandens. Dėkite apvirtus kviečius, pamaišykite ir palikite brinkti apie 10 minučių. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, dėkite juos į bendrą masę, berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Dubenėlyje paruoškite traškios plutelės mišinį. Paskrudinkite riešutus ir sezamų sėklas. Sumaišykite su kmynais, kalendromis, mėtomis ir sutrinta aitriąja paprika. Iš lęšių masės formuokite nedidelius kamuoliukus ir apvoliokite traškios plutelės mišinyje. Patiekite su salotomis, bandele ar jogurtiniu padažu.

Egzotiškas daržovių troškinys

Reikės

2 baklažanų;

1 saliero;

2 mažų cukinijų;

4 morkų;

250 g žalių žirnelių;

900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų;

250 g grietinės;

5 šaukštų sviesto;

3 v. š. sutarkuotos imbiero šaknies;

2 česnako skiltelių;

2 džiovintų aitriųjų paprikų;

1 a. š. kuminų sėklų;

1 a. š. kalendrų sėklų;

1 a. š. maltos kalendros;

2 a. š. ciberžolės;

2 a. š. kario;

0,5 a. š. aitriųjų paprikų miltelių;

vandens;

2 a. š. citrinų sulčių;

1 a. š. rudojo cukraus;

druskos, pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite prieskonius – pirmiausia sėklas, tada berkite miltelius. Neprisvilinkite. Sudėkite tarkuotą imbierą, išspaustas česnako skilteles, porą minučių pakepinkite. Dėkite su lapais supjaustytą salierą. Pakepinkite. Tada dėkite stambiai supjaustytas morkas, dar pakepinkite. Įmaišykite nuluptus, supjaustytus kubeliais baklažanus, pakepinkite, kol suminkštės. Galite įpilti truputį vandens. Sudėkite pomidorus, porą minučių pakepinkite, berkite žirnelius ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Tada pilkite grietinę, citrinos sulčių, dėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas. Troškinkite, kol daržovės suminkštės, o padažas sutirštės. Berkite druskos, pipirų, rudojo cukraus, išmaišykite ir patiekite.

Salotos su sojų varške ir garstyčių padažu

Reikės

100 g įvairių salotų;

30 vyšninių pomidorų;

300 g sojų varškės;

16 marinuotų artišokų šerdžių;

saujos sėklų ir grūdų mišinio (sezamų, linų, moliūgų, saulėgrąžų ir kt.);

raudonėlio.

Padažui reikės

1 v. š. garstyčių;

1 v. š. medaus;

1 česnako skiltelės;

1 a. š. balzaminio acto.

1 a. š. vyno acto;

6 v. š. alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų (nebūtina).

Lėkštėje išdėliokite salotų lapus. Dėkite dalį nuplautų, perpus perpjautų vyšninių pomidorų, pusžiedžiais supjaustytų svogūnų. Ant jų berkite kubeliais supjaustytą sojų varškę, sėklų ir grūdų mišinio, raudonėlio, apdėkite vyšniniais pomidorais ir svogūnais. Pagaminkite padažą: viską, išskyrus aliejų, išmaišykite iki vientisos masės, po truputį pilkite aliejų nuolat maišydami, jei trūksta skonio, berkite pipirų ir druskos. Užpilkite padažo ant salotų ir patiekite.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių