Idėja savaitgaliui: jūros gėrybės grilyje (receptai)

  • Teksto dydis:

Kiauliena, vištiena, jautiena – rodos, grilyje jau viskas išbandyta. Tačiau ar kada ragavote grilyje keptų jūros gėrybių? Tam tinka viskas, ką galite rasti lietuviškose parduotuvėse, nuo krevečių, kalmarų, aštuonkojų, iki midijų ir austrių.

„Lietuviai atranda jūros gėrybes, jų paklausa nuolat auga. Per pirmus keturis šių metų mėnesius žmonės mūsų parduotuvėse nupirko daugiau nei 110 tonų vėžiagyvių, moliuskų, galvakojų ir kitų jūros gėrybių. Tai yra net 19 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Labiausiai augo šaldytų produktų pardavimai – antai šaldytų jūros gėrybių pusgaminių nupirkta net 27 proc. daugiau nei prieš metus“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Pirkėjai labiausiai mėgsta šviežias ir šaldytas krevetes bei kitus vėžiagyvius, kurių pardavimai sudaro apie du trečdalius visų jūrų gėrybių pardavimų.

V. Drulienė pastebi, kad jūros gėrybės sezoniškumo neturi, tad žmonės jas perka ir skanauja visais metų laikais. Visgi labiausiai jų pardavimai išauga metų pabaigoje – štai pernai gruodį šių prekių nupirkta daugiau nei dvigubai tiek, kiek bet kurį kitą mėnesį.

Šiltuoju metų laiku žmonės įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Bet juk lauko kepsninėje galima čirškinti ir tas pačias jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai kitokį skonį.

„Grilyje paruoštos jūros gėrybės nustebins net visko ragavusius gurmanus. Be to, tinkamai jas iškepti yra ne ką sunkiau nei tą patį šašlyką ar žuvį. Skirtumas nebent tas, kad krevečių ar moliuskų vidaus temperatūrą pamatuoti sunkiau, tad šiuo atveju daugiau lemia nuojauta ir patirtis“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Jis barbekiu mėgėjams siūlo išbandyti du paprastus receptus su jūros gėrybėmis:

Tigrinės barbekiu krevetės

Reikės: 700 g stambių (tigrinių) krevečių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų petražolių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų čiobrelių, 1 šaukštelio šviežios, smulkintos kalendros, 1 šaukštelio smulkintų svogūnėlių, 3 stambių skiltelių česnako, pusės stiklinės ištirpinto sviesto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštelių šviežių citrinos sulčių, druskos, pipirų pagal skonį, garnyrui – špinatų lapų ir citrinos griežinėlių

Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su šiuo marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.

Austrės su dūmu

Reikės: 12 austrių, 1–2 stiklinių ištirpinto sviesto, 6–12 citrinos skiltelių, 1,5 arbatinio šaukštelio aštraus „Tabasco“ padažo, 2 šaukštų Vusterio padažo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Prieš kepimą austres kruopščiai nuplaukite. Kepsninėje naudokite ketaus keptuvę arba padenkite groteles stora folija ir joje pradurkite kelias skyles. Išdėliokite austres ant keptuvės ar folijos ir kepkite didelėje temperatūroje uždarytu dangčiu, kol kiautas prasivers (mažos austrės įprastai iškepa per 5 minutes, didesnės – pora minučių ilgiau). Išimkite iškepusias austres, nuimkite viršutinį kiautą ir patiekite su išvardintais padažais bei prieskoniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių