Idėjos cepelinų mėgėjams: ką daryti su nuo vakar užsilikusiais didžkukuliais?

  • Teksto dydis:

Jei tektų sudarinėti mėgstamiausių lietuvių patiekalų sąrašą, jo viršūnėje veikiausiai atsidurtų mūsų nacionalinės virtuvės pasididžiavimas – cepelinai.

Tad, tikėtina, jog ir vakar, vasario 2-ąją, minėtą Pasaulinę cepelinų dieną ne vienas atšventė mėgaudamasis šiuo patiekalu. Apie nemenkstantį cepelinų bei kitų bulvinių patiekalų populiarumą liudija prekybos tinklų fiksuojamos pardavimų tendencijos, įrodančios, kad bulvės išlieka tarp labiausiai šalies gyventojų perkamų daržovių.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad daugelis lietuvių savo mitybos raciono be bulvių neįsivaizduoja, todėl, nepriklausomai nuo metų laiko, šios daržovės visuomet išlieka paklausios ir gausiai perkamos.

„Tradiciškai bulvės lietuviams yra artimos daržovės, kurios mūsų mityboje buvo svarbios nuo seniausių laikų. Ir nors šiandien įvairių daržo ir sodo gėrybių pasirinkimas yra itin platus, bulvės savo pozicijų neužleidžia. Be abejo, pirkėjai pirmenybę teikia lietuviškoms bulvėms. Galima pridurti, kad lietuviai bulves vis dažniau stengiasi rinktis ekologiškas“, – sako V. Drulienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, parduotuvėse pirkėjams siūlomos sveriamos, fasuotos, skirtingo dydžio, plautos ir neplautos, ekologiškos, universalios, specialiai kepimui ar cepelinų ruošimui skirtos bulvės. Įdomu tai, kad pastarųjų pardavimai pernai, lyginant su 2018 metais, išaugo daugiau nei tris kartus. Anot V. Drulienės, tai dar vienas įrodymas, kas bulvinių patiekalų mėgėjų Lietuvoje tik daugėja.

Dažnas tautietis šiuo patiekalu mėgaujasi iki soties, tad gamindamas cepelinus nesikuklina priruošti jų gausiai – tiek, kad neretai lieka ir kitai dienai. Tiesa, šildyti cepelinai nebūtinai yra tokie skanūs, kaip ką tik išvirti. Dėl to vakarykščiams cepelinams visuomet verta pamėginti suteikti naujo skonio patiekiant juos šiek tiek kitaip.

Prekybos tinklo maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė dalijasi keletu idėjų, kaip vakarykščiams cepelinams „įkvėpti“ naujų skonių.

Keptuvėje kaitinti cepelinai su lydytu sviestu

Vakar dienos cepelinai gali būti ypatingo skonio paprasčiausiai pakaitinus juos keptuvėje. B. Baratinskaitė rekomenduoja tam naudoti lydytą kaimišką sviestą arba sviestą ghi (ghee). Jo keptuvėje reikėtų pašildyti apie 40 g ir iš abiejų pusių paskrudinti jame į keletą dalių supjaustytus cepelinus. Patiekiant pakepintus cepelinus, juos patartina pagardinti tuo pačiu keptuvėje naudotu sviestu, petražolių, čiobrelių ar kitų prieskoninių žolelių šakelėmis. Kepiniams lydytas sviestas suteikia malonų riešutus primenantį skonį, todėl ir jame pakepinti cepelinai atsiskleis naujomis spalvomis.

Orkaitėje apkepti cepelinai su šonine

Kitas būdas naujai pateikti cepelinus yra pagardinti juos šonine ir grybų padažu. Išbandant šį receptą tereikia pusiau perpjautus cepelinus apvynioti karštai rūkyta šonine ir apie 10-15 minučių kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kol cepelinai kepa, galima paruošti grybų padažą.

Jam reikia susmulkinti šiek tiek karštai rūkytos šoninės (galima naudoti tą pačią, kuria apsukti cepelinai), apie 200 g mėgstamų grybų ir tiek pat svogūnų. Šoninę, grybus ir svogūnus reikia trumpai pakepinti keptuvėje ir supilti į ją po 100 g grietinės bei grietinėlės. Šį mišinį reikia virti, kol jis sutirštės, o tuomet pridėti smulkintų žalumynų – petražolių ir krapų. Pagal skonį padažą galima pagardinti druska ir pipirais. Tuomet telieka šiuo padažu aplieti orkaitėje keptus cepelinus su šonine ir ragauti naujai patiektą vakarykštį patiekalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nubausti sadistus

Nubausti sadistus portretas
nufotografavusius ir čia TYČIA rodančius tokius tikroviškus, tartum močiutės gamintus cepelinus, taip gražiai pačirškintais spirgučiais apibarstytus! Tai niekinga, sadistiška tų atžvilgiu, kam nebegalima jais gardžiuotis, ar nebepajėgia pasigaminti.

Supratau

Supratau portretas
Jeigu siandiena issivirsite cepelinu rytoj jie jau taps didzkukuliais.

...,asmeninio POBUDZIO NAUJIENA...,

...,asmeninio POBUDZIO NAUJIENA..., portretas
issiviriau labai SKANIOS RAUGINTU KOPUSTU SRIUBOS,dabar einu PIETAUTI...,IKI!...,IKI!!! MALONIU KONTAKTU poPIETEJE...,TASKAS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių