Internetą užkariaujantys šokoladiniai gėlių vazonėliai nustebins net ir didžiausius smaližius

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu internete vis labiau populiarėja išskirtinės išvaizdos bei skonio receptai. Ne išimtis ir šokoladiniai gėlių vazonėliai, kuriuos vos per kelias savaites pamėgo ir tautiečiai.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovų tokios tendencijos nestebina, kadangi pastebima, jog karantino metu lietuviai apskritai pradėjo daug aktyviau gaminti maistą namuose, įskaitant ir išskirtinius desertus. Ta proga „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pristato originalius šokolado vazonėlius, kurie gali tapti tiek puikia puošmena velykiniam stalui, tiek išskirtinė savaitgalio pramoga, norint išbandyti kažką naujo.

Išaugęs noras eksperimentuoti virtuvėje

B. Baratinskaitė pastebi, kad pandemijos metu dalis lietuvių ėmė daugiau laiko praleisti virtuvėje ir leisti sau paeksperimentuoti. Anot jos, įdomesni, daugiau laiko ir susikaupimo reikalaujantys receptai anksčiau susilaukdavo ne tiek daug tautiečių dėmesio, tačiau dabar situacija yra pasikeitusi.

Šio įmantraus deserto paslaptis – jo išskirtinė išvaizda, kuri ne vieną priverčia sudvejoti dėl galimybės šį desertą suvalgyti.

„Šokoladiniai gėlių vazonėliai yra puikus pavyzdys, kad lietuvių atradimams virtuvėje ribų nėra. Šio įmantraus deserto paslaptis – jo išskirtinė išvaizda, kuri ne vieną priverčia sudvejoti dėl galimybės šį desertą suvalgyti. Išskirtinis įdaras, kuris, žiūrint į šokoladinį vazonėlį, labiau primena jame supiltą juodžemį, išties priverčia ne vieną suabejoti“, – sako B. Baratinskaitė.

Vis dėlto, norint paruošti išskirtinio skonio ir išvaizdos šokoladinį gėlių vazonėlį, anot maisto ekspertės, gali pakakti vos kelių paprastų įrankių, stipriai palengvinančių gamybos procesą. Todėl svarbu pasirūpinti vienkartiniu puodeliu, padėsiančiu suformuoti tinkamo vazonėlio formą, bei mėgstamu šokoladu, kuriame yra daugiau kakavos sviesto, leisiančio vazonėliui labiau blizgėti ir padėsiančio išsiskirti subtiliam šokolado skoniui.

Ta proga, artėjant savaitgaliui, B. Baratinskaitė dalijasi paprastu ir kiekvienam įkandamu šokoladinių vazonėlių receptu, kuris ne tik užtikrins puikią nuotaiką ir gerai praleistą laiką virtuvėje jį gaminant, bet ir garantuos artimųjų susižavėjimą papuošiant juo velykinį stalą.

Džiaugsmas gomuriui ir akims – šokoladiniai gėlių vazonėliai

Keturiems vazonėliams reikės

Įdarui: 500 g pieno, 130 g cukraus, 50 g kukurūzų krakmolo, 3 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, smulkiai sutarkuotos vidutinio apelsino žievelės, 30 g sviesto.

Vazonėlio formai: 300 g pieninio šokolado (geriausia, jei šokolade yra papildomo kakavos sviesto), 100 g stambiai pjaustytų pistacijų (arba kitų mėgstamų riešutų), 250 g braškių, 200 g smulkiai sutrupintų šokoladinių sausainių.

Papuošimui: mėgstamos mėtos ar rozmarino šakelės, valgomų ar kitų gėlių.

Įdaro paruošimas

Į dubenį supilkite 100 g pieno, pusę cukraus, kukurūzų krakmolą, kiaušinių trynius bei druską. Viską gerai išplakite. Į atskirą puodą supilkite likusį pieną, cukrų, vanilės ekstraktą bei apelsino žievelę. Viską kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Vos užvirus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palaukę, kol pravės, lėtai maišydami supilkite masę su išplaktais kiaušinių tryniais.

Tuomet viską išmaišykite ir dėkite puodą ant viryklės kaitinimui. Plakdami kaitinkite masę ant vidutinės ugnies, kol kremas sutirštės. Puodą nuėmus nuo viryklės, į masę įdėkite sviestą ir plakite, kol sviestas ištirps. Kremą perpilkite į kitą dubenį, uždenkite plastikine plėvele ir laikykite šaldytuve 1-2 valandas, kol masė gerai atvės.  Sustingusią išimtą masę plakite tol, kol kremas taps purus.

Vazonėlių paruošimas

Į vienkartinį popierinį puodelį įpilkite 2-3 šaukštus ištirpinto šokolado ir gerai išsukite, kad šokoladas padengtų visas vidines puodelio sieneles. Tuomet 5-10 minučių palikite puodelį su ištemptu šokoladu, iki kol jis sustings.

Pakartokite veiksmą su tuo pačiu puodeliu, pildami antrą sluoksnį šokolado, ant jau užstingusio pirmojo sluoksnio. Vėl palikite 5-10 minučių. Sustingus, atsargiai išimkite šokoladą iš puodelių. Paimkite šokoladinį vazonėlį ir įpilkite į jo dugną sluoksnį kremo, du šaukštus pistacijų, vėl sluoksnį kremo, šaukštą mažais gabalėliais supjaustytų braškių ir du šaukštus sutrupintų šokoladinių sausainių. Procesą pakartokite su likusias puodeliais. Vėliau į vazonėlius įsmeikite žolelių šakeles, mėgstamas gėles ir patiekite.

„Vis labiau bundant gamtai, verta pagalvoti ir apie įvairesnius vazonėlių papuošimo būdus. Išeitimi gali tapti gyvos pavasario gėlės, kurių jau pradeda rastis mūsų miškuose, kaip antai žibutės ar snieguolės. Jos suteiks vazonėliams dar didesnio išskirtinumo ir į namus įneš tikro pavasario džiaugsmo, puikiai derančio su gražiausia pavasario švente – šv. Velykomis. Puikia alternatyva mėgstantiems ryškias spalvas gali tapti ir valgomos gėlės, tarp kurių populiariausios ryškiažiedės rugiagėlės, medetkos, gvazdikai ar chrizantemos. Šias ne tik galima valgyti, tačiau tai daryti būtų ir naudinga. Gėlės turi daugybę vitaminų, kurių po praėjusio žiemos sezono žmogaus organizmas yra tiesiog išsiilgęs“, – pasakoja B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių