Interpretacijos silkės tema – nuo sriubos iki spurgų

  • Teksto dydis:

Artėjant gražiausioms metų šventėms TV3 kulinarinėje laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Vylius Blauzdavičius, Tomas Rimydis ir Odeta Jackytė-Kudopčenkienė improvizuos silkės tema – nuo sriubos iki spurgų ar blynelių su silkės įdaru.

Prie nuolatinių laidos šefų – grilio virtuozo V. Blauzdavičiaus ir istorinės virtuvės žinovo, profesionalaus šefo T. Rimydžio šiandien prisijungė žavi viešnia – O. Jackytė-Kudopčenkienė. Odeta kulinarine patirtimi ir receptais dalijasi savo tinklaraštyje „Samčio užrašai“, įvairiuose kulinariniuose portaluose ir žurnaluose. Odeta – už skanų ir paprastą maistą, kurį nesunkiai kiekvienas gali paruošti savo namuose. Be to, ji yra tikra silkės patiekalų entuziastė, tad su laidos žiūrovais pasidalys ne vienu receptu ir naudingu patarimu.

„Aš labai mėgstu silkę. Jos, kaip ir juodos duonos, mano šaldytuve turi būti kiekvieną dieną. O prieš kiekvienas šventes bandau atrasti kokį naują patiekalą su silke, naują derinį“, – sako kulinarė.

Odeta apie silkę žino tikrai daug. Ji atskleidė, kad silkės patinėliai būna skanesni nei patelės ir papasakojo, kaip juos atskirti. Tai pat, parodys kaip pasidaryti silkės filė.

Odeta „La Maistas“ žiūrovams gamins du patiekalus: vienas – „Silkė pataluose“, bet patiekta užkandžio pavidalu, kad būtų patogu valgyti ir kitas patiekalas – silkė su žirneliais ir porais.

Kitas laidos šefas – T. Rimydis nustebins visus silkės spurgomis, prie kurių patieks kopūstų uogienę ir dar vienas netikėtas patiekalas – silkės sriuba.

„Silkė atkeliavo į Lietuvą ganėtinai seniai, rašytiniuose šaltiniuose randama, kad net XVI amžiuje įvairiausių patiekalų buvome prisigalvoję su silke, pavyzdžiui barščiai su silke. Ta tematika aš ir improvizuosiu šiandien, tik burokėlius pakeisiu į pastarnoką. Geriausiai patiekalams naudoti šviežią silkę. Silkė – kaip kempinė, sugeria visus skonius, todėl iš jos galima net desertą pagaminti“, – kalbėjo T. Riomydis.

Tuo tarpu V. Blauzdavičius gamins blynelius su silkės įdaru ir silkės pataluose variaciją.

„Nors dažniausiai gaminu mėsos patiekalus, bet silkė irgi labai labai mėgstu. Marinuoju ją įvairiausiais skirtingais būdais – su pomidorų pasta, grybais, slyvomis ir t.t. Nemėgstu tik keptos silkės“, – sakė V. Blauzdavičius

Receptai, naudingi patarimai ir įdomybės laidoje „La Maistas“ – sekmadienį 9 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių