Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai

  • Teksto dydis:

Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi paprastu, tačiau puikiu receptu, kaip sultingus kiaulienos šonkaulius išsikepti namų orkaitėje.

Grilio klasika laikomų kiaulienos šonkaulių populiarumas pastaraisiais metais auga itin sparčiai. „Karantinas žmones privertė dažniau suktis namų virtuvėje ir patobulino kulinarinius įgūdžius. Praėjusiais metais daugiau nei trečdaliu išaugę kiaulienos šonkaulių paklausa rodo, kad šis patiekalas sulaukia vis didesnio dėmesio. Auga ir šviežių pusgaminių, ir jau kepimui paruoštų kiaulienos šonkaulių pardavimai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kepimui paruoštus šonkaulius be didesnių pastangų galima iškepti tiesiog orkaitėje, svarbu nustatyti tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką. Itin paklausūs kiaulienos šonkauliai su barbekiu skonio marinatu, tiesa, pernai didelio dėmesio sulaukė ir „Maximos“ pasiūlytos naujovės – šonkauliai su vyšnių, taip pat mėlynių bei medaus su garstyčiomis marinatais.

Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė dalinasi receptu, kaip patiems pasiruošti kiaulienos šonkaulius ir juos išsikepti  namų virtuvės orkaitėje.

Orkaitėje kepti sultingi kiaulienos šonkauliukai

Reikės:

1 kg kiaulienos šonkaulių,

1 citrinos sulčių,

namie paruošto arba parduotuvėje įsigyto prieskonių mišinio,

barbekiu padažo.

Prieskonių mišiniui paruošti reikės:

2 v. š. rudojo cukraus,

2 a. š. aitriosios paprikos miltelių,

2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos bei garstyčių miltelių,

1 a. š. džiovintų raudonėlių,

po pusę šaukštelio česnakų miltelių ir maltų juodųjų pipirų.

Barbekiu padažui reikės:

2 šaukštelių alyvuogių aliejaus,

pusės svogūno,

1 česnako skiltelės,

pusės puodelio obuolių sidro acto,

pusės puodelio vandens,

pusės puodelio pomidorų padažo,

pusės puodelio rudojo cukraus,

2 šaukštelių aštrių garstyčių,

šaukštelio Vorčesterio padažo,

2 šaukštelių paprikos miltelių.

Pirmiausia paruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Sudėkite visus likusius ingredientus ir kaitinkite, kol padažas užvirs. Sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite padažą apie 25 min., kol jis sutirštės. Paruoštą padažą galite naudoti šonkauliams aptepti, patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo. 

Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Šonkauliai turi turėti šiek tiek riebalų, tačiau ne per daug. Jei riebalai dengia visą šonkaulių eilę, atsargiai pašalinkite riebalų sluoksnį – jų turi likti tiek, kad būtų gražiai pasiskirstę juostelėmis tarp raumenų. Šonkaulius įtrinkite citrinos sultimis ir prieskonių mišiniu. Mėsą dėkite ant kepimo formos ir sandariai uždenkite folija, blizgančia puse į išorę. Kepkite 2–2,5 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo. Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir nupilkite susidariusį skystį. Padidinkite orkaitės kartį iki 270°C, o tuo tarpu šonkaulius aptepkite barbekiu padažu ir dar 5 min. pašaukite į orkaitę, kol gražiai apskrus.

„Prie šių šonkauliukų puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės bei šviežių daržovių salotos. Nesijaudinkite, jeigu padažo paruošėte per daug – barbekiu padažas puikiai tiks patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo“, – sako  B.Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių