Kaip teigia E.Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.
„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 g angliavandenių, iš kurių 7–8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2–4 g – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C ir antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė.
Tačiau gydytoja primena, kai vaisiai tinkamiausi tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose.
Minimalus rekomenduojamas vaisių skaičius per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai.
„Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai. Tiek per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių“, – aiškina specialistė.
Ji pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.
Kokios rūšies obuolius valgyti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis“, – ragina gydytoja.
Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais
Asmeninio archyvo nuotr.
3 dideli obuoliai,
200 g migdolų,
50 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių tryniai.
Karameliniam padažui:
100 g cukraus,
100 ml plakamosios grietinėlės,
100 ml agavų sirupo.
Patiekti:
vanilinių ledų,
purškiamos grietinėlės.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį. Perpjaukite obuolius pusiau ir išimkite šerdis. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase. Įdėkite skardą į orkaitę 20 min. arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.
Naujausi komentarai