Kefyro kokteiliai – vietoj įprastų: gardūs receptai ir naudingi patarimai

  • Teksto dydis:

Maisto tinklaraštininkai, sporto treneriai, mitybos specialistai ir kiti sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės dažnai į kasdienę mitybą siūlo įtraukti įvairius kokteilius. Norint, kad jie taptų maistingesni, reikėtų į sudedamųjų dalių sąrašą įtraukti kefyrą.

Laimi prieš sultis

Kefyras yra unikalus, fermentuotas pieno gėrimas, pasižymintis daugybe naudingų savybių. Jis yra kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis. Visos šios medžiagos labai svarbios sportuojančiam, aktyviam, norinčiam sveikai gyventi žmogui.

Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta įžvelgia kelis kefyro kokteilių pranašumus prieš panašius populiarius nefermentuotus gėrimus.

"Kefyre yra daugiau kaip 60 skirtingų mikroorganizmų, todėl tai daug geresnis probiotikų šaltinis. Be to, kefyre yra gausu kalcio, o riebiame kefyre yra ir vitamino K2. Šios maistinės medžiagos labai naudingos mūsų kaulams. Remiantis kai kuriomis mokslinėmis studijomis, kefyro vartojimas siejamas su mažesne tam tikrų onkologinių ligų rizika. Todėl kokteiliai ir gėrimai, papildyti kefyru, turi nemenkų pranašumų prieš, pavyzdžiui, sulčių gėrimus, glotnučius, kuriuose paprastai yra gausu pridėtinio cukraus", – sako dr. A.Sujeta.

Tinkamai paskirsčius dienos suvartojamas kalorijas, kefyras gali būti puikiu užkandžiu arba mažo kaloringumo patiekalu.

Kasdienės mitybos dalis

Pasak specialisto, probiotikai yra itin svarbūs tinkamai organizmo veiklai: žarnyno mikroflorai, imunitetui. Be to, probiotikas Lactobacillus ir tam tikros bioaktyvios medžiagos veikia kaip natūralus antibiotikas, apsaugantis organizmą nuo jam kenksmingų bakterijų.

Dr. A.Sujeta sako, kad, norint gauti kuo daugiau gerųjų bakterijų, kokteiliams verta rinktis tą kefyrą, kuris gaminamas su natūraliu kefyro grybu.

Dr. A.Sujetos teigimu, kefyro kokteiliai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems ir gali būti ruošiami įvairiu dienos metu.

"Tinkamai paskirsčius dienos suvartojamas kalorijas, kefyras gali būti puikiu užkandžiu arba mažo kaloringumo patiekalu. Sportuojantiems asmenims tai gali būti ir puikus pasirinkimas po treniruotės, mat kefyre esantys baltymai ir angliavandeniai padeda atsistatyti kūno raumenims", – sako sveikos gyvensenos specialistas.

Paprasta paruošti

Į šeimos mitybos racioną kefyro kokteilius yra įtraukusi žinoma mama, diplomuota dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė Indrė Trusovė.

"Kefyro kokteiliai mano mityboje užima labai svarbią vietą. Priežastis, kodėl juos mėgsta šeima, paprasta – išradingai paruošti kefyro kokteiliai yra skanūs. Man, kaip specialistei, dar ypač svarbu, kad tai puikus baltymų šaltinius, o kaip mama vertinu, kad juos paprasta paruošti", – sako I.Trusovė.

Moteris kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę, todėl sako atradusi įvairių receptų. Keliais jų dalijasi su skaitytojais.

Kokteilis "Žaliukas"

* 250 ml kefyro,

* 1 didelė sauja špinatų,

* 1 griežinėlis ananaso,

* 1/2 banano,

* 1 šaukštelis sezamų sėklų.

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir suplakite kokteilį.

Kokteilis "Rožinė svaja"

* 250 ml kefyro,

* 50 ml apelsinų sulčių,

* 1/2 banano,

* 1 saujelė šaldytų aviečių,

* 1 šaukštelis maltų linų sėmenų.

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir suplakite kokteilį.

Kodėl kefyrą reikėtų gerti kiekvieną dieną

Kefyras – išskirtinis produktas tiek skoniu, tiek maistine verte. Užtenka vos vienos stiklinės kefyro, ir ji suteikia sotumą, lengvumą, gaivumą. Medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Edita Gavelienė dalijasi įžvalgomis, kodėl verta gerti kefyrą.

1. Fermentacija palengvina medžiagų įsisavinimą

Kefyro unikalus skonis ir tekstūra bei ypatingos maistinės savybės atsiranda fermentacijos metu. Fermentacija – unikalus maisto apdorojimo metodas, leidžiantis išsaugoti maisto produktus, kartu suteikiantis maisto produktui naujų skoninių savybių ir dažnai didesnę maistinę vertę. Žmogaus organizmas rauginto pieno produktus įsisavina gerokai greičiau. Bene svarbiausias fermentacijos rezultatas – kefyro rūgimo metu susidarančios gerųjų bakterijų kolonijos. O tam, kad gerųjų žarnyno bakterijų kiekis būtų nuolat palaikomas, atnaujinamas, rekomenduojama vartoti fermentuotus / raugintus maisto produktus.

2. Pieno produktas

Kalbant apie kefyro naudą žmogaus organizmui, svarbu nepamiršti ir pagrindinės šio produkto sudedamosios dalies – pieno. Taigi, kefyras naudingas žmogaus sveikatai ne tik kaip fermentuotas gėrimas, bet ir kaip pieno produktas: jame gausu visaverčių gyvūninės kilmės baltymų, lengvai įsisavinamų mineralinių medžiagų, vitaminų. Pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys.

3. Natūralus produktas

Tikram kefyrui pagaminti užtenka dviejų sudedamųjų dalių: pieno ir kefyro grybo. Tiesa, kad produktas būtų išties natūralus, svarbu, kad gaminant būtų naudojamas gyvas kefyro grybas. Būtent gyvas kefyro grybas natūraliai sukuria tirštą tekstūrą ir charakteringą brandų skonį. Kefyras, pagamintas naudojant gyvą kefyro grybą, yra sveikatai naudingiausio kefyro pavyzdys. Būtent taip pagamintas kefyras yra maistingas probiotikų šaltinis.

4. Išskirtinis vitamino B šaltinis

Kefyrui gaminti naudojamas kefyro grybas padidina šio produkto biologinę naudą, mat bakterijų veikla didina B grupės vitaminų sintezę. Dėl to kefyre yra net septynių rūšių vitamino B: B1, B2, B5, B6, B9, B6, B12. Gydytoja dietologė primena, kad vitaminas B yra tirpus vandenyje, vadinasi, organizme nesikaupia jo atsargos. Dėl to vitamino B su maistu reikėtų gauti kiekvieną dieną. Kefyras tam puikiai tinka.

5. Tinka ir netoleruojantiems laktozės

Laktozės netoleruojantys žmonės turėtų vengti gerti šviežią pieną, bet visas gerąsias maisto medžiagas ir dar daugiau galima gauti vartojant kefyrą. Kefyro fermentacijos procese kefyre natūraliai esanti beta-galaktozidazė suskaido kefyre esančią laktozę, taip sumažindama pilvo pūtimo ar kitų virškinimo trakto negalavimų riziką. Dėl to kefyro vartojimas yra saugus ir skanus būdas gauti pakankamą kiekį kalcio asmenims, netoleruojantiems laktozės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių