Pereiti į pagrindinį turinį

Kelionė į Elzaso virtuvę

2009-03-14 09:00
Kelionė į Elzaso virtuvę
Kelionė į Elzaso virtuvę / Gedimino Bartuškos nuotr. Tradicijos: tipiški Elzaso patiekalai: raugintų kopūstų troškinys su dešrelėmis "choucroute", "degantis" pyragas ir vyne troškintas obuolys.

Prancūzijos virtuvė laikoma bene geriausia pasaulyje. Jos regionų valgių paveldas itin turtingas. Su vieno jų – Elzaso – tradicine virtuve vilniečius vakar supažindino "Frankofonijos pavasaris".

Atrasti regioną, kuriame jaučiama stipri vokiškos virtuvės įtaka, ragaujant jo patiekalus sostinės kavinėje "Café de Paris" pasiūlė iš Bretanės kilęs virtuvės meistras Erwanas. Pirmasis jo siūlytame valgiaraštyje – "Flammenkuchen". "Tai elzasietiškas "degantis" pyragas. Jo pagrindas yra iš miltų, ant jo dedama riebios grietinės, paskui užbarstoma svogūnų griežinėlių, šiek tiek papjaustytos šoninės gabaliukų. O prieš traukiant iš orkaitės, pyragas uždegamas", – pasakojo Erwanas. Kavinėje šio "degančio" pyrago ragavę lietuviai jo skonį lygino su tradicinės storapadės picos.

Virtuvės meistras sakė manąs, kad lietuviams ypač turėtų patikti "choucroute" – tradicinis elzasietiškas troškinys. Jis gaminamas iš raugintų kopūstų, kurie troškinami su rūkytomis dešrelėmis, kiaulienos gabaliukais, karka. Erwanas prisipažino, kad šįkart naudojo keturias mėsos rūšis, nors tradiciškai jų turi būti penkios. Troškinti patiekalą reikia dvi valandas, įpylus baltojo vyno. Prie "choucroute" geriausiai tinka virtos bulvės.

Sunkus elzasietiškas maistas paprastai užgeriamas alumi arba vynu. Šio Prancūzijos regiono vynai – muskatas, tokajus, Pinot – ne ką prastesni už geriausiais laikomus šalies vynus.

"Café de Paris" elzasietišką valgiaraštį užbaigė obuolys, troškintas vyne. Erwanas sakė, kad jaudinasi laukdamas vilniečių atsiliepimų, tačiau jau turi minčių kviesti juos į kitas kulinarines keliones po Prancūzijos regionus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų