Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai

Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Graikijos salą, kurios virtuvei abejingų nelieka.

Ruošiasi turizmo sezonui

Žurnalistas, gidas Audrius ir jo žmona Jurgita Graikijos salą Kretą savo namais vadina jau maždaug dešimtmetį. Jie stengiasi palaikyti ryšį su Lietuva ir nuolat informuoti kelionių pasiilgusius tautiečius apie pandeminę situaciją Kretoje.

"Vis dar gilus karantinas, – sako Audrius. – Net pavydu, kad lietuviai gali judėti laisviau ir net be kaukių – Graikijoje taip vis dar nėra. Išeidami iš namų turime siųsti SMS žinutę, nurodydami, kur ir dėl kokios priežasties einame. Nuo 21 val. iki 9 val. galioja komendanto valanda."

Graikijos sergamumo statistika šiuo metu yra didėjanti, tačiau tie skaičiai auga dėl to, kad pastaruoju metu atliekama kur kas daugiau testavimų, o nuo balandžio 1-osios – dar daugiau, nes šalyje prasidėjo savitestacija. Graikijos vyriausybė įsitikinusi, kad naujoji savitestacijos programa – didelis žingsnis link karantino laisvėjimo.

Nemokami COVID-19 testai dalijami ne tik Kretos, bet ir visos Graikijos vaistinėse. Sistema apgalvota: vieną kartą per savaitę kiekvienas Graikijos gyventojas vaistinėje, pateikęs savo socialinės apsaugos registracijos numerį, nemokamai gauna greitąjį COVID-19 antigeno testą. Pagal instrukciją jį kiekvienas pasidaro namuose. Toje pačioje instrukcijoje nurodyta, ką reikia daryti ir kur kreiptis, jei testas yra teigiamas.

Audrius A.Morkūnas su žmona Jurgita.

Taip, anot A.A.Morkūno, yra tikimybė, kad gavęs teigiamą atsakymą žmogus gali nesiimti visų instrukcijoje aprašytų būtinų priemonių. Bet, žinant graikų mentalitetą ir požiūrį į sveikatą (graikas vos ne kiekviename žingsnyje sako, kad svarbiausia – sveikata), tikimasi, kad tokia savitestacijos programa duos norimų rezultatų.

Su savitestacijos programa Graikija sieja ir karantino laisvėjimą: nuo balandžio 5 d. duris atvėrė pramoninių prekių parduotuvės, planuojama atidaryti lauko kavines, tavernas, restoranus, užeigas, galiausiai – atverti sienas turistams. Graikija siekia nuo gegužės 14 d. būti atvira poilsiautojams.

Mitybos piramidė – kitokia

Kiekvieną trečiadienį tiesiogines transliacijas iš savo namų Kretoje rengiantis A.A.Morkūnas pakvietė kelionių išsiilgusius tautiečius pakeliauti ir susipažinti su Kretos virtuve bent virtualiai. Juk Kretos virtuvė, anot jo, – tai maistas kūnui ir sielai, džiaugsmas akims ir skonio receptoriams, gera savijauta ir sveikata.

Kretos dieta ir saloje puoselėjama maisto kultūra – garsiosios Viduržemio jūros dietos pagrindas. Kuo ypatinga Viduržemio jūros dieta? Audriaus teigimu, tai geriausiai galima suvokti analizuojant graikiškos mitybos piramidę. Jos pagrindą sudaro miltiniai patiekalai, ryžiai, kuskusas, bulvės, alyvuogių aliejus. Šalia viso to – daržovės, vaisiai, riešutai ir labai daug ankštinių augalų, kurie yra baltymų šaltinis. Na, ir dar pieno produktai – sūris, jogurtas.

Alyvuogių aliejus vadinamas Kretos skystuoju auksu, jis gausiai naudojamas visur. Vietiniai teigia, kad tai ir puikus skonis, ir geresnė sveikata.

Tai maisto produktai, kurie turėtų būti valgomi kasdien. Kartą ar du kartus per savaitę, vadovaujantis graikiška mitybos piramide, turėtų būti valgoma žuvis, vištiena, kiaušiniai, saldumynai. Pačiame mitybos piramidės smaigalyje yra tai, kas turėtų būti valgoma kartą per mėnesį, – raudona mėsa.

"Kaip atsirado būtent tokia mitybos piramidė? Kretiečiai ilgą laiką gyveno labai paprastai, nebuvo labai turtingi, dažniausiai augindavo avis, ožkas, kurias laikydavo pienui, nes sūris, jogurtas buvo svarbūs jų mitybai. Gyvulius skersdavo ir mėsą ruošdavo tik šventėms. Taip, žuvies čia galima pasigauti jūroje, tačiau dauguma kretiečių negyveno šalia jūros – čia įsikūrę tik didieji miestai. Daugelis gyveno salos gilumoje, šalia kalnų, kur yra vandens, kur galima kažką užsiauginti. Todėl ir pati kretiečių mityba labiau žemyninė, nepaisant, kad gyvena prie jūros", – pasakoja Kretoje įsikūręs lietuvis.

Pasak jo, žmonės, kurie mėgina atsikratyti antsvorio maitindamiesi pagal Viduržemio jūros dietos principus, tačiau nesėkmingai, neatkreipia dėmesio į vieną niuansą: visos mitybos piramidės pagrindas – nuolatinis fizinis aktyvumas. Kas buvo Kretoje, žino, kokia ši sala kalnuota. Prieš 50–60 metų čia nebuvo tiek automobilių, kiek yra dabar, asilų buvo tiek, kiek dabar automobilių, bet ant jų niekas nejojo – asilas buvo nešulinis gyvulys, o žmonės vaikščiojo. Tai nesąmoningas fizinis aktyvumas – į kalną reikėdavo užlipti, nes buvo būtina prižiūrėti savo pasėlius ar alyvmedžius, ganyti gyvulius.

Skystasis salos auksas

Kaip pasikeitė mityba Kretoje per pastaruosius 50 metų? Pasak A.A.Morkūno, – drastiškai. Kretiečiai mažiau valgo mėsos ir po truputį grįžta prie tikrosios Viduržemio jūros dietos principų.

Įprasta kretiečio diena prasideda nuo šviežių kepinių. Kiekvienas kaimelis, kiekvienas rajonas mieste turi savo kepyklą, kurios šviežią, ką tik keptą duoną, pyragėlius, sausainėlius patiekia iš ankstyvo ryto.

Kiekvienas rimtesnis valgymas Kretoje prasideda nuo duonos, dažniausiai – apšlakstytos ar pamirkytos alyvuogių aliejuje, kurio saloje gaminama ir vartojama ypač daug. Alyvuogių aliejus vadinamas Kretos skystuoju auksu, jis gausiai naudojamas visur. Vietiniai teigia, kad tai ir puikus skonis, ir geresnė sveikata.

Tradicinis maistas Kretoje labai retai kepamas ant aliejaus – kretiečiai jį dažniausiai ruošia troškindami, į troškinius gausiai pila aliejaus. Troškiniams naudojamos įvairiausios šviežios daržovės, kurių čia gausu beveik visus metus, labai daug ankštinių augalų.

Į troškinius ir visur, kur tik tinka, dedama įvairiausio sūrio, iš kurių lietuviams bene geriausiai žinomas – feta. Anot Audriaus, fetos yra kiekvieno kretiečio namuose, nes feta tinka prie visko: ir prie daržovių salotų, ir įvairiausių troškinių, ir valgyti vieną užpylus aliejumi bei pabarsčius raudonėliais ar su saulėje džiovintais pomidorais. Gausu Kretoje ir kietųjų sūrių – visi jie skirtingo skonio, tad, prieš perkant, visada ragaujama. Populiarus saloje ir keptas ožkų pieno sūris, o jei su aviečių uogiene – tai jau delikatesas, nes avietės saloje neauga.

Žuvys, jūrų gėrybės Kretoje dažniausiai tiesiog apkepamos alyvuogių aliejuje, kartais – ant grilio, patiekiamos su daržovėms. Vištiena dažniausiai troškinama įvairiuose padažuose. Mėsa saloje kepama ant žarijų arba troškinama.

"Kretos virtuvės esmė – paprastumas, tačiau išbandyti čia tikrai yra ką, – apibendrina Audrius. – Na, o Kretos salos maisto kultūra – tai jau atskira kalba".

Gigantes pupų troškinys

Gigantes – taip kretiečiai vadina didžiules pupas. Jas dažniausiai troškina su kitomis daržovėmis ir įvairiausiomis žolelėmis. Drauge tinka kaimietiškos (graikiškos) salotos.

400 g didžiųjų pupų (galima naudoti sviestines pupeles),

2 pomidorai (tarkuoti / pjaustyti kubeliais) arba skardinė konservuotų trintų pomidorų,

4 česnako skiltelės,

2 plonai supjaustyti svogūnai,

2 šaukštai pomidorų pastos, sumaišytos su trupučiu vandens,

3/4 puodelio alyvuogių aliejaus,

kelios šakelės petražolių,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Mirkykite pupas per naktį – kuo ilgiau, tuo geriau. Išmirkytas dar nuplaukite ir virkite vandenyje maždaug 40–60 min., kol suminkštės, bet nesubyrės. Paruoškite padažą. Patroškinkite svogūną su šiek tiek alyvuogių aliejaus ant silpnos ugnies, kol suminkštės, įdėkite česnako skilteles. Jei norite stipresnio česnako skonio, galite jį susmulkinti. Įdėkite pomidorus, pomidorų pastą, petražoles, įberkite druskos ir pipirų, įpilkite maždaug keturis šaukštus alyvuogių aliejaus. Virkite, kol padažas sutirštės, – maždaug 10 min. Kai pupos užvirs, nusunkite jas ir sudėkite atgal į puodą. Įpilkite padažo, atsargiai išmaišykite. Supilkite mišinį į keptuvą ir tolygiai paskirstykite. Užpilkite dar apie keturis šaukštus alyvuogių aliejaus ir troškinkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Patiekite su feta ir duona.

Užkandis "Kolokithokeftedes"

Paprasčiau sakant, cukinijų kotletukai, Kretoje gaminami iš šviežių nedidelių cukinijų. Puikus ir lengvai pagaminamas užkandis.

4–5 nedidelės cukinijos,

4–5 šakelės petražolių,

3–4 šakelės krapų,

raudonėlių,

pipirų,

druskos,

mėtų,

1 svogūnas,

2–3 baltos duonos (batono) riekelės,

alyvuogių aliejaus,

galima įdėti šiek tiek fetos, bet tada nereikės druskos.

Nuplaukite cukinijas, nuimkite kotelius. Sutarkuokite jas stambia trintuve, suberkite į kiaurasamtį, pasūdykite ir leiskite nubėgti skysčiui. Nuplaukite petražoles, pašalinkite kotelius, smulkiai supjaustykite lapelius. Krapus nuplaukite, pašalinkite stiebus, smulkiai supjaustykite. Nulupkite svogūną, sutarkuokite stambia trintuve. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite paruoštus ingredientus – cukinijas su svogūnu, petražolėmis ir krapais. Duoną pamirkykite, gerai nuspauskite ir sumaišykite su kitais ingredientais. Įberkite žiupsnelį raudonėlių, šiek tiek mėtų, pipirų pagal skonį ir gerai viską išmaišykite. Įpilkite tris šaukštus alyvuogių aliejaus, jei norite, pridėkite trupintos fetos, dar kartą viską išmaišykite. Į keptuvę įpilkite pakankamai (bent jau per pirštą) alyvuogių aliejaus, įkaitinkite. Suformuokite cukinijų kotletukus ir apkepkite juos iš abiejų pusių. Cukinijų kotletukai yra gana trapūs, todėl juos reikia atsargiai dėti į keptuvę ir kepant atsargiai apversti. Iškepusius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

Baklažanų patiekalas "Melitzanes Imam"

Kaime gyvenantys kretiečiai mėgsta krosnyje keptus baklažanus. "Melitzanes Imam" – paprastas ir skanus patiekalas, kurį galima išsikepti orkaitėje.

2 dideli baklažanai,

1 puodelis alyvuogių aliejaus (baklažanų puselėms) ir papildomai du šaukštai alyvuogių aliejaus (padažui),

1 didelis raudonas svogūnas, supjaustytas griežinėliais,

8 česnako skiltelės, supjaustytos stambiais gabalėliais,

3 vidutinio dydžio prinokę pomidorai, supjaustyti 2 cm kubeliais,

1 šaukštelis pomidorų pastos,

1 sauja susmulkintų šviežių petražolių,

1/3 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto,

druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Nupjaukite baklažanų kotelius. Perpjaukite baklažanus išilgai per pusę. Jei baklažanai kartoki, sudėkite juos į didelį dubenį su šaltu sūdytu vandeniu, prislėkite ir palaikykite apie 30 min. Baklažanus nusausinkite ir suberkite į indą. Įpjaukite juos peiliu, padarydami gilias kryžmines linijas, – tai padės baklažanams geriau iškepti. Šaukštu užpilkite alyvuogių aliejaus ant kiekvieno baklažano įpjautos puselės (odelė – apačioje). Pagardinkite baklažanus druska ir šviežiai maltais pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Baklažanus kepkite 30 min., kol gražiai apskrus viršus. Tuo metu pradėkite ruošti pomidorų padažą. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Suberkite česnaką ir svogūno skilteles. Kepkite, kol visiškai suminkštės. Tada įdėkite pomidorus ir pagardinkite druska, maltais pipirais, trintu muskato riešutu. Troškinkite apie 12–15 min. pamaišydami, kol pomidorai suminkštės. Įpilkite pomidorų pastos ir kepkite dar 2 min. pamaišydami. Šakute šiek tiek įspauskite baklažanų puseles, kad padažui liktų vietos. Ant baklažanų puselių uždėkite po gerą šaukštą padažo. Sumažinkite kaitrą iki 160 °C ir kepkite baklažanus dar maždaug 35 min. Tada vėl padidinkite temperatūrą iki 200 °C ir kepkite dar apie 10–12 min. Patiekite apibarstę smulkintomis šviežiomis petražolėmis.

"Mavromatika" troškinys su salierais

"Mavromatika", arba juodosios akelės, – baltos pupelės su juodais taškeliais. Lietuviškai – kininės pupuolės. Kretiečiai jas vertina dėl sotumo, per daug nesigilindami, kad pupuolėse gausu baltymų, kalcio, folio rūgšties ir vitamino A. Dažniausiai iš jų ruošiami įvairiausi užkandžiai.

1 puodelis mirkytų kininių pupuolių,

1 smulkiai supjaustytas svogūnas,

3 gvazdikėliai,

3 skiltelės česnakų,

2 smulkiai supjaustyti salierų stiebai,

2 šaukštai pomidorų tyrės,

1 didelis pomidoras, supjaustytas kubeliais,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 nepilnas šaukštelis šviežiai skaldytų juodųjų pipirų,

2 šakelės šviežių čiobrelių,

1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio,

druskos pagal skonį.

Mirkykite kinines pupuoles šaltame vandenyje ne mažiau kaip 2 val., po to virkite jas apie 15 min. ir atidėkite. Įkaitinkite troškintuvą, įpilkite aliejaus, patroškinkite česnaką ir svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Suberkite susmulkintas žoleles, salierą ir dar šiek tiek patroškinkite. Įpilkite pomidorų tyrės, kapotus pomidorus, įberkite grūstų pipirų, gvazdikėlių, druskos, pamaišydami troškinkite 7–10 min. Sudėkite kinines pupuoles, sumaišykite su padažu, troškinkite, kol pupelės suminkštės. Jei padažas per daug sutirštėjo, įpilkite pusę puodelio verdančio vandens. Patiekite su bulguro (skaldytų grūdų) koše ar viso grūdo duona.

"Paputsakia" – įdaryti kepti baklažanai

Skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas, kurio pavadinimas, išvertus iš graikų kalbos, reiškia "bateliai".

2 vidutinio dydžio baklažanai,

2 šaukštai druskos,

1 1/2 – 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Įdarui:

1/4 puodelio alyvuogių aliejaus,

1 svogūnas,

2 skiltelės česnako,

1 vidutinio dydžio morka,

2 šaukšteliai džiovintų raudonėlių,

1 puodelis virtų ryžių,

1/3 šaukštelio druskos,

1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1 puodelis tarkuoto kieto fermentinio sūrio ("Gravieros", "Olandiško").

Baklažanus perpjaukite per pusę išilgai. Išskaptuokite baklažanų vidų, apibarstykite druska ir palikite pusvalandžiui prislėgtus. Po to nuskalaukite šaltu vandeniu. Baklažanų minkštimą supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite keptuvėje šiek tiek aliejaus, pakepinkite smulkintus svogūnus ir morkas, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos. Sudėkite baklažanų kubelius, įberkite druskos, prieskonių ir troškinkite pamaišydami. Sudėkite smulkintus česnakus ir dar kelias minutes pakepinkite. Įdarą sumaišykite su virtais ryžiais. Į baklažanų puseles pridėkite kepinto įdaro su ryžiais ir pašaukite į iki 180 °C įkaitiną orkaitę, kepkite apie 25 min. Tuomet užberkite tarkuoto sūrio ir kepkite, kol sūris išsilydys ir kiek apskrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Nėra skirtumo ką valgai, daug svarbiau kiek valgai ir ka geri. Sveikiau yra mažai nesveiko maisto, negu per daug sveiko ir visi tie kavos, arbatos ir visi kiti gėrimai išskirus vandens, tinka kaip vaistai jeigu turi kokiu nors problemų su sveikata. Judėjimas, gera nuotaika ir visokie malonumai, pats sveikiausias maistas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių