- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai ūkininkė Jurgita Krištopaitienė prieš daugiau nei dešimtmetį savo ūkyje Šiaulių rajone nusprendė auginti smidrus, aplinkiniai žemdirbiai kraipė galvas, o giminės ir draugai net mėgino atkalbėti nuo tokio užmojo. Smidrų, arba kitaip šparagų, pirkėjų Lietuvoje buvo vos vienas kitas, tačiau ūkininkė rankų nenuleido ir su dėže tuomet egzotika laikytų daržovių nuvažiavo į lietuvišką prekybos tinklą „Maxima“, kur iki šiol kasmet pavasarį tiekia savo išaugintus šviežius smidrus.
Šiuo metu J. Krištopaitienės „Šparagų ūkyje“ verda darbymetis. Specialiais įrankiais pjaunami smidrų ūgliai iš laukų keliauja tiesiai į prekybos vietas, kad pirkėjus pasiektų kuo šviežesni ir pilni vertingų medžiagų.
Apie smidrus ir jų auginimą Lietuvoje ūkininkė J. Krištopaitienė pasakoja reportaže.
Smidrų populiarumas auga
Smidrų augintojai džiaugiasi, kad šią pavasario daržovę Lietuvoje atranda ir pamėgsta vis daugiau žmonių. Prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja kasmet vis didėjančius smidrų pardavimus. Itin paklausūs yra Lietuvoje užauginti smidrai, kurių pardavimai pernai šoktelėjo net 65 proc., lyginant su 2019 metais.
„Mūsų pirkėjai vertina šviežias lietuviško derliaus gėrybes, kurios į „Maxima“ parduotuves atkeliauja tiesiai iš Lietuvos ūkininkų laukų. Smidrų sezono pradžia Lietuvoje mūsų klientams yra tikra skonio šventė. Kasmet augantis smidrų populiarumas yra puikus Lietuvos ūkininkų išradingumo ir atkaklaus darbo įvertinimas, taip pat – paskata augti ir plėstis“, – teigia lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Netoli Šiaulių esančiame ūkyje užaugintus smidrus J. Krištopaitienė į didžiausią Lietuvos prekybos tinklą tiekia jau 10 metų. Ūkininkė prisimena, kaip siekdama realizuoti savo ūkio derlių nuvyko tiesiai pas prekybos tinklo „Maxima“ atstovus su dėže smidrų, kad parodytų ir pristatytų naujas lietuviškas daržoves. „Mus priėmė labai šiltai, išklausė ir nuo to laiko bendradarbiavimas su „Maxima“ vis plečiasi ir stiprėja“, – pasakoja smidrų augintoja.
Ji pripažįsta, kad pernai kilus COVID-19 pandemijai ūkis buvo atsidūręs nežinioje. Tačiau partnerystė su „Maxima“ leido jausti tvirtą pagrindą po kojomis ir užtikrino veiklos tęstinumą, kai dėl karantino sustojo užsakymų srautas iš restoranų, kavinių ir turgelių.
J. Krištopaitienė pastebi, kad smidrų populiarumas šiandien yra nepalyginamai didesnis negu prieš 5 ar 10 metų. „Iš pradžių daugiausia dėmesio sulaukdavome iš lietuvių, sugrįžusių į tėvynę iš užsienio – jau atradusių smidrus svetur. Galima sakyti, kad kartu su pirkėjais turtiname lietuvišką virtuvę ir maisto kultūrą. Smagu, kad dauguma klientų jau žino, kad mūsų užaugintų smidrų gali rasti „Maximos“ parduotuvėse“, – kalba ūkio savininkė ir priduria, kad idėją auginti smidrus savo ūkyje kartu su vyru parsivežė iš Danijos. Pasak moters, iš pradžių jų sumanymas gerokai stebino ir aplinkinius žmones, ir giminaičius, tačiau dabar daugelis sveikina už drąsą, išradingumą bei atkaklumą.
Vertingų medžiagų pilnas delikatesas
Galybę praktinių žinių apie smidrų auginimą sukaupusi ūkininkė J. Krištopaitienė atskleidžia, kad į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves pristato žaliuosius ir baltuosius smidrus. Žalieji smidrų ūgliai yra švelnesnio skonio negu baltieji, tačiau tiek vienos, tiek kitos rūšies daržovėse gausu vitaminų, ypač K, A ir E. Geležis, kalis, cinkas ir apie 20 aminorūgščių yra dar keli smidrų privalumai, dėl kurių juos vertina dietologai. Be to, smidrai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Vertingiausios yra smidrų ūglių galvutės, nes būtent jose augalai sukaupia daugiausia maistinių medžiagų.
„Smidrų derlius Lietuvoje įprastai prasideda balandžio pabaigoje, o pats pikas – gegužę ir birželį baigiasi. Iki 20-30 centimetrų užaugę ūgliai yra patys skaniausi, be to, lengvai ir greitai paruošiami. Iš smidrų ūglių galima pasigaminti daugybę patiekalų – nuo omleto iki sriubų ar salotų. Taip pat juos galima valgyti ir žalius, neapdorotus“, – pastebi J. Krištopaitienė.
Ji teigia, kad ryšulėlis žaliųjų smidrų gali padėti numalšinti alkį grįžus po darbo dienos ar išgelbėti netikėtai užklupus svečiams. „Tereikia šiek tiek nulupti ūglių apatinę dalį, tada apsukti vytinto kumpio arba šoninės griežinėliais ir pašauti į įkaitintą orkaitę 7 minutėms. Paprasta, bet labai skanu – tinka ir vakarėliui, ir iškylai gamtoje“, – patarimais dalijasi smidrų augintoja.
Smidrų salotos su ridikėlių padažu ir rūkyta žuvimi
Ūkininkė J. Krištopaitienė siūlo išbandyti salotas su smidrais ir rūkyta žuvimi.
Reikės:
400 gramų įvairių salotų mišinio,
poros saujų vynuoginių pomidorų,
ryšulėlio smidrų,
5 ridikėlių,
saujos šviežio baziliko lapelių,
200 gramų rūkytos žuvies,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
3–4 šaukštų rūgpienio arba jogurtinės grietinės.
Smidrus kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje ir palikite atvėsti. Smulkintuvu sugrūskite ridikėlius ir sumaišykite su rūgpieniu ar jogurtine grietine iki vientisos masės – salotų užpilo.
Į dubenį sudėkite salotas, pomidorus, atvėsintus smidrus, gautą ridikėlių tyrę, užpilkite alyvuogių aliejaus ir viską sumaišykite. Pabarstykite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite žuvies gabalėlių ir bazilikų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...