Lietuvių mėgstamiausia daržovė tapo pasauline kulinarine sensacija: išbandykite bulvių pieną

  • Teksto dydis:

Ieškantiems, kuo pakeisti gyvulinės kilmės pieną, kulinarijos pasaulis iki šiol siūlė daugybę alternatyvų: jį rinktis pagamintą iš sojų, migdolų, ryžių, kokosų ar avižų. Tačiau dabar sužibo nauja gastronomijos žvaigždė, vadinama karščiausia mitybos tendencija. Pastarąja tapo bulvių pienas, kuris antakį iš nuostabos kelia ne tik laktozės netoleruojantiems žmonėms, veganams bei vegetarams, bet ir visiems besirūpinantiems planetos ateitimi.

Kodėl šis produktas yra tvaresnis nei kiti bei koks jo skonis, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos žinovai.

Skonio skirtumų nėra

Tai, kad lietuviai bulves be galo mėgsta, yra faktas, kurį tik patvirtina „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Anot pašnekovės, ši daržovė viena perkamiausių: iš viso šiemet bulvių jau parduota beveik 12,5 mln. kilogramų.

„2021-aisiais, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, prekyba bulvėmis tik ūgtelėjo. Tuo stebėtis nereikėtų – bulvės lietuvių nacionalinėje virtuvėje yra itin reikšmingas bei senas mitybos tradicijas turintis produktas. Tačiau iš šių daržovių pagamintas pienas kol kas yra naujiena, nors ji pasaulyje jau vadinama karščiausia 2022-ųjų kulinarine tendencija. Rinkos analitikai netgi spėja, kad tokių augalinės kilmės produktų populiarumas tik didės. Prognozuojama, kad prekyba pieno gaminių alternatyvomis per artimiausius penkerius metus išaugs dvigubai“, – sako E. Dapkienė.

Tačiau kyla klausimas – kodėl kulinarai turėtų rinktis šį produktą? Juolab, kai nemaža dalis jų jau pamėgę pieną, kuris gaminamas iš kokosų, sojų, avižų, migdolų ar kitų alternatyvų. Atsakymą dvejojantiems turi Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

„Šis pienas – toks pat baltas, įprastos struktūros produktas, kuriuo netgi galima pagardinti kapučino kavą. Tik jis gaminamas iš bulvių, yra draugiškas veganams, neturi tradicinių alergenų: laktozės, glitimo, riešutų. Šiame piene taip pat mažai cukraus, riebalų, daug kalcio, vitamino D, folio rūgšties, kuri mažina blogojo cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje. Tuo metu abejojantiems, ar produktas nebus keisto skonio, verta paminėti, kad bulvės apskritai yra beskonės. Todėl ir šio pieno paragavus, sunku pastarąjį atskirti nuo kitų panašių gaminių“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Stebinantis tvarumas

Visgi minėtos bulvių pieno savybės yra tik dalis šio produkto privalumų. B. Baratinskaitės teigimu, tokia kulinarinė naujiena ne veltui vadinama super draugiška aplinkai.

„Štai gaminant migdolų pieną sunaudojama apie 74 litrus vandens vienai stiklinei. Tuo metu bulvių pienui vandens reikia 56 kartus mažiau. Be to, norint užauginti bulves, naudojamas ir mažesnis žemės plotas. Jo prireikia dvigubai mažiau nei avižoms. Taip pat bulvės auga ir tvariau, nes šių daržovių augintojai pagamina nepalyginamai mažesnį kiekį CO2, nei, pavyzdžiui, pieno pramonė. Sojos irgi turi prastą reputaciją, ypač, kalbant apie miškų naikinimą. Taigi akivaizdu, kodėl bulvių pienas taip palankiai vertinamas vartotojų, o ypač tų, kuriems rūpi gamtos išsaugojimas“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Kviesdama įsitikinti, kad šis produktas yra ne tik vertingas, bet ir gali nustebinti kiekvieną veganą, laktozės netoleruojantį bei sveika mityba besirūpinantį žmogų, B. Baratinskaitė siūlo tokią naujieną pasigaminti patiems.

Lengvai ir greitai: bulvių pieno paruošimas namuose

Reikės:

3 puodelių šilto virinto vandens,

vienos didelės bulvės,

žiupsnelio druskos,

arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto.

Papildomai galima naudoti ketvirtį stiklinės smulkintų migdolų,

2 valgomuosius šaukštus medaus arba klevų sirupo saldinimui.

Pirmiausia, nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite bulvę vandenyje, į kurį įdėkite druskos. Vandens, kuriame virė bulvė, neišpilkite. Jį supilkite į trintuvą, kartu sudėkite išvirtą bulvę, vanilę, migdolus ir medų arba klevų sirupą. Viską trinkite apie 5 minutes. Tuomet skystį nukoškite per drobinį rankšluostį.

„Šį bulvių pieną galima naudoti kaip įprastą. Juo per pusryčius pagardinti dribsnius, kavą, naudoti kitiems patiekalams. Bulvių pienas taip pat gaminamas tiek šiltas, tiek šaltas. Abiem variantais reikės tik skirtingos temperatūros vandens. Tuo metu šaldytuve bulvių pienas gali būti laikomas kelias dienas, o prireikus – pašildomas“, – teigia kulinarijos žinovė.


Šiame straipsnyje: bulvėspienasbulvių pienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
O samagoną tai galima ir iš taburečių varyt!

nu durniau

nu durniau portretas
nesugalvosi, tai is visko dabar galima daryti piena, ne tik is bulviu, gal is broku, ar morku, primarmalinam visko ka turim ir bus naujoviskas pienas, kuris tiks tik gyvuliams, bet ne zmonems, kuo toliau tuo durniau

Lygis žemiau plintuso

Lygis žemiau plintuso portretas
Gerai užkliedėjo,- nuo kada bulvėse atsirado vitaminas D? Daug kalcio???? Daug kalio taip, bet jei neskiria kalio nuo kalcio tai straipsnio lygis labai konkretus...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių