Liko šiek tiek kūčiukų? Verta išbandyti deserto receptą

  • Teksto dydis:

Per šv. Kūčių vakarienę Lietuvos gyventojai tradiciškai pasidalija į dvi stovyklas. Vieni tikina, kad aguonų pienas pats skaniausias su kietais ir traškiais kūčiukais. Antrieji aiškina, kad įbėrus saują kūčiukų būtina luktelėti, kol šie išbrinks ir taps minkštučiai. O ką daryti, jeigu aguonų pienas suvalgytas, šventės pasibaigė, bet kūčiukų – vis dar liko? Maisto gamybos ekspertas siūlo išeitį.

Metų pabaigoje Lietuvos kepėjai pagal specialius receptus prikepa kalnus kūčiukų, nes jų pardavimai šauna į aukštumas. „Per šventes Lietuvoje kūčiukų galima rasti kone ant kiekvieno stalo. Gruodį, prieš Kalėdas, jų paklausa yra didžiausia. Tačiau pastebime, kad dalis pirkėjų kūčiukų ima ieškoti spalio pabaigoje ir lapkritį. Be to, praėjus Kalėdoms, kūčiukų paklausa staiga neišnyksta, tik palaipsniui atslūgsta – duomenys rodo, kad lietuviai jais noriai mėgaujasi sausį ir vasarį“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Skaičiuojama, kad iš lietuviško prekybos tinklo per metus pas pirkėjus iškeliauja apie 280 tonų šių tradicinių kepinių.

Greta tradicinių iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų pagamintų kepinių, pirkėjai gali išbandyti ir naujų skonių kūčiukus – viso grūdo miltų ar su linų sėmenimis.

Populiariausi – tradiciniai

Vis dėlto V. Drulienė pastebi, kad dauguma pirkėjų ieško kūčiukų, iškeptų pagal tradicinius receptus, kuriuos metų metais puoselėja Lietuvos kepėjai. „Maximos“ duomenimis, daugiausia parduodama sveriamų kūčiukų. Vien šių metų gruodį jų nupirkta per 107 tonas.

Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pastebi, kad sveriamų kūčiukų kaina yra pati palankiausia, o ilgametę patirtį turintys kepėjai užtikrina aukščiausią gaminių kokybę. „Žinoma, į indą namuose suberti kūčiukai sudžiūva greičiau negu laikomi sandarioje pakuotėje. Tačiau net ir kietoki, apdžiūvę kūčiukai yra tinkami vartoti – iš jų galima pasigaminti puikų tinginį“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.

Tad, jeigu namuose po švenčių liko nemažai kūčiukų, šeimą nustebinti padės šis receptas:

Reikės:

400 g kūčiukų,

400 g saldinto kondensuoto pieno,

190 gramų sviesto,

2 šaukštų kakavos,

50 g mėgstamo šokolado.

Gaminimas. Pirmiausia kūčiukus kiek susmulkinkite – sudėkite juos į sandarų užspaudžiamą maišelį ir padaužykite tešlos kočiojimo įrankiu ar mediniu plaktuku. Sviestą išlydykite puode, tuomet suberkite sulaužytą šokoladą, kakavą, saldintą kondensuotą pieną ant silpnos ugnies, kol viskas išsimaišys ir taps vientisa mase. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir palikite trumpam atvėsti. Į kakavinę masę suberkite sutrupintus kūčiukus, gerai viską išmaišykite. Jeigu norisi, galite pridėti ir priedų, pavyzdžiui, įvairių sėklų ar džiovintų vaisių bei uogų. Sudėkite viską ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgo ritinio formą, suslėkite ir dėkite tinginį į šaldytuvą bent keturioms valandoms.


Šiame straipsnyje: kūčiukaitinginysdesertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių