- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu.
Ne veltui specialistai ieškantiems būdų stiprinti imuninę sistemą siūlo pasitelkti kuo daugiau natūralių produktų, kurie ir saugo nuo susirgimų, ir leidžia lengviau juos įveikti.
Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – medus, citrina ir imbieras daro tikrus stebuklus. Todėl kulinarijos ekspertė dalijasi idėjomis, kaip šiuos produktus itin lengvai paversti stipria, gardžia ir natūralia organizmo apsauga žiemą.
Veikia kaip antibiotikai
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, padidėjęs lietuvių rūpestis savo sveikata pastebimas kiekvieną žiemą. Tačiau, anot pašnekovės, šiemet noras stiprinti imuninę sistemą – ypač aktualus, kadangi ligų prevencija tapo kiekvieno pirkėjo prioritetu.
„Dar iki kalendorinės žiemos pradžios fiksavome išaugusią produktų, kurie natūraliai apsaugo organizmą nuo peršalimo ligų, paklausą. Pirkėjai parduotuvėse ypač dažnai dairosi imbiero, citrusinių vaisių – citrinų, apelsinų, mandarinų, greipfrutų. Šių produktų dabar galime pasiūlyti itin kokybiškų, skanių bei aromatingų, nes žiema – pats citrusų sezonas. Vis daugiau parduodame ir medaus“, – sako E. Dapkienė.
Medaus rekomenduojama kasdien suvalgyti po 1–2 šaukštelius, nes jis gausus ne tik įvairių naudingų mikroelementų, bet veikia ir kaip antibiotikas. Tuo metu vitamino C turtingos citrinos vadinamos pagrindiniu imuninės sistemos skydu. Kalbant apie organizmo apsaugą, verta nepamiršti ir naudingųjų imbiero savybių. Šioje šaknyje esantis gingerolio junginys sumažina infekcijų riziką, užtikrina tinkamą virškinamojo trakto veiklą, mažina silpnumą, tonizuoja bei stiprina imuninę sistemą.
B. Baratinskaitė siūlo iš visų šių produktų pasigaminti natūralius mišinius, kurie taps puikia alternatyva žiemą nuolat besipildančiai namų vaistinėlei.
Klasikinis ir nepakeičiamas mišinys
Reikės:
4 šaukštų medaus,
1 didesnio imbiero šaknies,
1 didesnės citrinos.
Imbierą nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka. Citriną taip pat nuplaukite, išimkite sėklas, sutarkuokite su žievele. Sumaišykite tarkuotą imbierą, citriną ir medų. Paruoštą mišinį laikykite šaldytuve ir kasdien suvalgykite po 1–2 šaukštus.
„Šis mišinys – ypač lengvai paruošiamas, gardus ir sveikas. Reguliariai jo paskanaudami, nuolatos stiprinsite organizmą, o išlaikytas vitaminų, cukraus bei natūralių medžiagų balansas taps puikia apsauga nuo peršalimo ligų. Todėl visiems patarčiau turėti tokį mišinį namuose – tai nepakeičiamas ir natūralus kasdienės sveikatos šaltinis kiekvienam“, – sako B. Baratinskaitė.
Vitaminų ir energijos užtaisas
Reikės:
saujos spanguolių,
1 česnako,
3 šaukštų medaus.
Spanguoles nuplaukite, sutrinkite. Česnaką nulupkite ir taip pat sutrinkite. Lygiomis dalimis sumaišykite trintas spanguoles, česnaką ir medų. Gautą košelę laikykite šaldytuve. Valgykite 3–4 kartus per dieną po šaukštą.
„Šiame mišinyje citriną ir imbierą keičia kiti itin naudingi produktai – česnakas bei spanguolės. Pirmasis ypač stiprina organizmo apsaugą ir efektingai naikina bakterijas. Savo ruožtu spanguolės vadinamos tikromis superuogomis. Jos įveikia bakterijas, virusus, ilgai negenda bei išlaiko savyje naudingas medžiagas netgi apdorotos. Todėl kiekvienas, vartodamas šį mišinį, bus ir sveikas, ir energingas“, – tikina kulinarijos ekspertė.
Gurmaniškas ir antistresinis mišinys
Reikės:
400 g graikinių riešutų,
3 šaukštų medaus.
Riešutus sutrinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite su medumi. Vartokite po 2 valgomuosius šaukštus mišinio per dieną.
„Graikiniai riešutai – ypač naudingi bei vertingi sveikatai. Jie išskirtiniai ne tik dėl subtilaus skonio, bet ir mažina vėžio, širdies bei kraujagyslių ligų tikimybę. Reguliariai valgant šiuos riešutus organizmas apsaugomas ir nuo neigiamo streso poveikio, kuris yra vienas pagrindinių imuninės sistemos ardytojų. Todėl toks mišinys yra ir sveikas, ir gurmaniškas, nes jame susipina du vienas kitą papildančių ingredientų poskoniai“, – pastebi B. Baratinskaitė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gardžios sumuštinių interpretacijos kiekvieno skoniui: su šaltiena, faršu ar krevetėmis2
Šį kartą TV3 laida „La maistas“ skirta itin dažnam ir populiariam patiekalui – sumuštiniui. Tačiau, kaip visada, laidos šefai Tomas ir Vylius pasiūlys netikėtų, įdomių interpretacijų. ...
-
Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti3
Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių med...
-
Karantinas įkvėpė kulinarines keliones po pasaulį: šeima negamina identiško patiekalo6
Tinklaraštininkų Dovilės ir Manto Bajalių šeima dar pirmojo karantino metu visus, besidominčius maisto gamyba, pakvietė į virtualiąją kelionę po pasaulį, gaminant įvairių šalių patiekalus. Dabar prie projekto "Karantino s...
-
Šefas G. L. Demarco atskleidė tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje4
Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų skoniais mėgaujasi ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams. Galimybę ir žiemą paruošti gardžius kepsnius nei minutės nešąlant prie lauko ke...
-
Patiekalai iš kirvio koto per karantiną suartino žmones2
Apie maisto gaminimą Vytautas Palavinskas, menininkės Nomedos Marčėnaitės draugas, galėtų kalbėti ilgai. Kaip ir apie kitą savo hobį – buriavimą. "Kai beveik mėnesį praleidi jachtoje, nori nenori išmoksti kažką pagaminti net i&...
-
Skanūs ir be alkoholio: kokteiliai pakeliui į Naujuosius metus2
Per pastaruosius metus ryškėja tendencija įprastus alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio. Šį pokytį atliepia ne tik tokių gėrimų asortimentas, bet ir auganti jų paklausa. Nealkoholiniai gėrimai tinka ir ...
-
Pasilepinkite pyragais: tradicinis prancūziškas ir su midijomis
Artėja graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis. ...
-
Kūčios – magiškos, Kalėdos – sočios (receptai)1
Gruodžio 24-osios vakarą, patekėjus pirmajai žvaigždei, beveik visa Lietuva sėda prie Kūčių stalo. Mat stalas su dvylika patiekalų ir yra pagrindinis žiemos švenčių akcentas – visi ritualai, visos apeigos, visi papročiai daugiausia s...
-
Pirmą kartą Kūčių stalą ruošiantiems žmonėms – patarimai ir patiekalų receptai1
Nors sakoma, kad Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai. ...
-
Idėjos šventėms: siūlo išbandyti ne tik karpio spurgytes
Artėjant gražiausioms metų šventėms, TV3 laidos „La maistas“ šefai nustebins originaliomis ir labai gardžiomis kulinarinėmis idėjomis – ką patiekti ant Kūčių ir Kalėdų stalo. ...