Naujienos jūsų valgiaraštyje: išbandykite begliutenius daržovių makaronus

  • Teksto dydis:

Greita, skanu ir paprasta pasigaminti. Taip dažniausiai apie italų dievinamus makaronus atsiliepia žmonės, kurie mėgsta juos ruošti savo virtuvėse, o kartais pritaikyti ir kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.

Artėjant vasarai, kai norisi labiau atsigręžti į savo mitybą bei lėkštėje matyti sveikesnį ir lengvesnį maistą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo išbandyti iš daržovių gaminamus begliutenius makaronus. Jie tikina, kad nors Lietuvoje šie makaronai dar nėra stipriai išpopuliarėję, jų skonis tikrai gali nustebinti.

Atraskite naujus patiekalus

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad per karantiną lietuviai pradėjo labiau rūpintis subalansuota mityba ir nevengia namuose eksperimentuoti su sveikais maisto produktais. Anot jos, savo pirkinių krepšelius žmonės dažniau papildo daug vitaminų turinčiomis įvairiomis daržovėmis, kadangi artėjantis vasaros sezonas tik dar labiau sužadina norą gaminti patiekalus savo virtuvėje.

„Naujausios apklausos duomenimis, pirkėjai ieško ne tik geriausių kainų, bet ir nori būti tikri dėl tinkamos sudėties ir aukščiausios produktų kokybės. Ši apklausa patvirtina ir pasaulines tendencijas, kad vartotojai aktyviau siekia priimti geriau informuotus ir atsakingus sprendimus, vedančius asmeninio tikslo link – gyventi sveikiau, jaustis žvaliau, labiau tausoti aplinką. Tokio tikslo pasiekti padeda ir žmonių noras dažniau gaminti patiekalus iš daug organizmui svarbių medžiagų turinčių produktų, tokių kaip, pavyzdžiui, daržovės“, – sako E. Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad iš daržovių pagaminti makaronai ne tik turi daug vertingų medžiagų, bet ir tinka gliuteno netoleruojantiems žmonėms. Juos galima pasigaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, agurkų, burokėlių ar cukinijų, todėl tai puikus patiekalas, kurį darydami savo namuose, žmonės gali išbandyti įvairius, daug skirtingų vitaminų turinčius vasaros sezono produktus.

„Daržovių makaronai gali tapti puikus pasirinkimas norintiems pavalgyti ne tik sočiai, bet ir sveikai. Šio patiekalo paruošimas itin paprastas, todėl jis gali pagelbėti nuolat skubantiems ir daug laiko maisto gaminimui neturintiems gurmanams – tiek visavalgiams, tiek vegetarams ir veganams. O tie kulinarai, kurie virtuvėje mėgsta šiek tiek daugiau paeksperimentuoti, daržovių makaronus gali maišyti drauge su įprastais“, – sako B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem daržovių makaronų receptais, kurie tiks sveika mityba besirūpinantiems bei naujų idėjų ieškantiems žmonėms.

Morkų makaronai

Reikės:

3 didelių morkų,

1 svogūno,

4 skiltelių česnako,

pusantro šaukštelio alyvuogių aliejaus,

puodelio šviežių arba šaldytų žirnelių,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Pirma supjaustykite svogūną ir česnaką mažais gabaliukais. Tuomet paimkite keptuvę ir ją apšlakstę alyvuogių aliejumi suberkite svogūną, česnaką ir juos šiek tiek pakepkite ant vidutinės ugnies. Tuomet paimkite morkas, jas nuskuskite ir nupjaukite galus. Po to su skustuku pjaustykite morkas labai plonomis, pailgomis juostelėmis. Kai tai padarysite, suberkite morkas į keptuvę su svogūnu bei česnaku. Viską kepkite apie 10 min., arba kol suminkštės morkos. Tada berkite žirnelius ir dar šiek tiek pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais.

Saldžių bulvių makaronai

Reikės:

2 vidutinio dydžio nuluptų saldžių bulvių,

4 česnako skiltelių,

3 šaukštų sviesto,

1 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų,

125 ml daržovių arba vištienos sultinio,

žiupsnelio pipirų,

sezamo sėklų,

smulkintos kalendros.

Bulves nulupkite ir supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Tuomet nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto ir šalia suberkite bulvių juosteles. Maišydami jas pakepkite apie 5 min., iki kol šios suminkštės. Tai padarę suberkite jas į dubenį.

Tuomet imkite likusius 2 šaukštus sviesto ir ištirpinkite juos toje pačioje keptuvėje, vėliau berkite česnaką ir pagardinkite maltais čili pipirais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite apie 2 min. Tada supilkite sultinį ir dar 2 min. pakepkite, kad padažas sutirštėtų. 

Į šią masę berkite iškeptus saldžiųjų bulvių makaronus, gerai viską sumaišykite ir pakepkite 2–3 min. Berkite sezamo sėklas, smulkintą kalendrą ir viską pagardinkite juodaisiais pipirais.

„Tokius daržovių makaronus galima patiekti ir šalia kiaušinių, mėsos ar kitų įprastų patiekalų, tuo metu liesesnius patiekalus mėgstantys žmonės juos taip pat puikiai pritaikys savo valgiaraštyje“, –  šypsosi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oranžinė tarkytė

oranžinė tarkytė portretas
greitai supjausto
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių