Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliais itin skaniais ir sveikais receptais, kuriuose citrina ir agurkas puikiai derės kartu.
Šią daržovę valgome labai įvairiai – šviežią traškančią, keletą dienų paraugintą, marinuotą ir užraugtą žiemai. Tačiau taip buvo ne visada. Į Europą agurkai atkeliavo iš pietvakarių Azijos, į Lietuvą juos atvežė Vytautas Didysis drauge su belaisviais karaimais.
Ar girdėjote apie citrininius agurkus? Nors skonis nieko bendra su citrina neturi, prinokę jie labai primena citrinas. Augintojai teigia, kad tokie agurkai itin vertingi: gerina apetitą, reguliuoja skrandžio, kepenų ir inkstų veiklą, juose labai daug vitamino C.
Vitaminu C ir dešimtimis kitų naudingų savybių garsėja ir citrina. Stiklinė šilto vandens su šviežiomis citrinų sultimis organizmui suteikia žvalumo, o virškinimo sistemą paruošia dienai.
Citrinos minkštimas ir žievelė turi medžiagų, kurios padeda kovoti su grybeliais, bakterijomis ir virusais. Malonus citrinų kvapas kuria darbingą aplinką, skatina laimės jausmą. Citrusiniai kvapai gaivina orą, taigi, kai valgote citrinas, žievelių neišmeskite, sudėkite jas į stiklinį indą ir pastatykite kambaryje.
Naminis citrinų limonadas su agurkais
Jums reikės:
2 nedidelių agurkų;
2 šakelių baziliko;
60 ml citrinų sulčių;
1 valgomojo šaukšto medaus;
200 ml gazuoto vandens;
poros saujų ledo kubelių;
1 agurko patiekti;
1citrinos patiekti;
kelių bazilikų lapelių patiekti.
Agurkus, bazilikų šakeles, citrinų sultis, medų sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
„Masę padalinkite į dvi stiklines, pridėkite iki viršaus ledo, įdėkite juostelėmis pjaustyto agurko, skiltelėmis pjaustytos citrinos, bazilikų lapelių ir užpilkite gazuotu vandeniu. Prieš gerdami gerai išmaišykite daugkartiniu šiaudeliu“, – dalijasi B. Baratinskaitė.
Agurkų užtepėlė dzadzikis
Jums reikės:
2 agurkų;
druskos pagal skonį;
5 išspaustų česnako skiltelių;
1 šaukštelio citrinos sulčių;
500 ml graikiško jogurto;
pipirų pagal skonį;
1 nedidelio marinuoto agurkėlio;
alyvuogių aliejaus.
Agurkus sutarkuokite stambia tarka, sukrėskite į dubenį, užberkite šiek tiek druskos, išmaišykite ir palikite pastovėti maždaug 5 minutes, kol išsiskirs sulčių.
Rankomis ar per marlę kuo stipriau išspauskite agurkų sultis, jas išpilkite, o agurkus sukrėskite į dubenėlį. Įpilkite šiek tiek aliejaus, supilkite citrinos sultis, pabarstykite druskos, pipirų, sutarkuokite marinuotą agurkėlį, sudėkite graikišką jogurtą, išspaustas česnako skilteles ir viską gerai išmaišykite.
„Užtepėlę keletą valandų, jei yra tokia galimybė, palaikykite šaldytuve, prieš patiekdami, apšlakstykite alyvuogių aliejumi“, – kaip padaryti užtepėlę dar skanesnę dalijasi maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Naujausi komentarai