Puikiai derantys agurkas ir citrina: keli paprasti receptai

  • Teksto dydis:

Sunku įsivaizduoti Lietuvą be agurkų, kurie aprūpina organizmą vandeniu, gydo saulės nudegimus, šalina toksinus, gerina virškinimą ir netgi lieknina. Ši daržovė itin dera su citrinomis, kurios taip pat pasižymi dešimtimis sveikatai naudingų savybių.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliais itin skaniais ir sveikais receptais, kuriuose citrina ir agurkas puikiai derės kartu.

Šią daržovę valgome labai įvairiai – šviežią traškančią, keletą dienų paraugintą, marinuotą ir užraugtą žiemai. Tačiau taip buvo ne visada. Į Europą agurkai atkeliavo iš pietvakarių Azijos, į Lietuvą juos atvežė Vytautas Didysis drauge su belaisviais karaimais.

Ar girdėjote apie citrininius agurkus? Nors skonis nieko bendra su citrina neturi, prinokę jie labai primena citrinas. Augintojai teigia, kad tokie agurkai itin vertingi: gerina apetitą, reguliuoja skrandžio, kepenų ir inkstų veiklą, juose labai daug vitamino C.

Vitaminu C ir dešimtimis kitų naudingų savybių garsėja ir citrina. Stiklinė šilto vandens su šviežiomis citrinų sultimis organizmui suteikia žvalumo, o virškinimo sistemą paruošia dienai.

Citrinos minkštimas ir žievelė turi medžiagų, kurios padeda kovoti su grybeliais, bakterijomis ir virusais. Malonus citrinų kvapas kuria darbingą aplinką, skatina laimės jausmą. Citrusiniai kvapai gaivina orą, taigi, kai valgote citrinas, žievelių neišmeskite, sudėkite jas į stiklinį indą ir pastatykite kambaryje.

Naminis citrinų limonadas su agurkais

Jums reikės:

2 nedidelių agurkų;

2 šakelių baziliko;

60 ml citrinų sulčių;

1 valgomojo šaukšto medaus;

200 ml gazuoto vandens;

poros saujų ledo kubelių;

1 agurko patiekti;

1citrinos patiekti;

kelių bazilikų lapelių patiekti.

Agurkus, bazilikų šakeles, citrinų sultis, medų sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

„Masę padalinkite į dvi stiklines, pridėkite iki viršaus ledo, įdėkite juostelėmis pjaustyto agurko, skiltelėmis pjaustytos citrinos, bazilikų lapelių ir užpilkite gazuotu vandeniu. Prieš gerdami gerai išmaišykite daugkartiniu šiaudeliu“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Agurkų užtepėlė dzadzikis

Jums reikės:

2 agurkų;

druskos pagal skonį;

5 išspaustų česnako skiltelių;

1 šaukštelio citrinos sulčių;

500 ml graikiško jogurto;

pipirų pagal skonį;

1 nedidelio marinuoto agurkėlio;

alyvuogių aliejaus.

Agurkus sutarkuokite stambia tarka, sukrėskite į dubenį, užberkite šiek tiek druskos, išmaišykite ir palikite pastovėti maždaug 5 minutes, kol išsiskirs sulčių.

Rankomis ar per marlę kuo stipriau išspauskite agurkų sultis, jas išpilkite, o agurkus sukrėskite į dubenėlį. Įpilkite šiek tiek aliejaus, supilkite citrinos sultis, pabarstykite druskos, pipirų, sutarkuokite marinuotą agurkėlį, sudėkite graikišką jogurtą, išspaustas česnako skilteles ir viską gerai išmaišykite.

„Užtepėlę keletą valandų, jei yra tokia galimybė, palaikykite šaldytuve, prieš patiekdami, apšlakstykite alyvuogių aliejumi“, – kaip padaryti užtepėlę dar skanesnę dalijasi maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,truputi atsikvepsiu nuo SKAITYMO...,

...,truputi atsikvepsiu nuo SKAITYMO..., portretas
einu pjaustyti CITRINU,nes...kelinta DIENA JOS guli nuPIRKTOS... TASKAS

...,katiktai suVALGIAU NAMU DARZE uzAUGINTA AGURKA,na...,

...,katiktai suVALGIAU NAMU DARZE uzAUGINTA AGURKA,na..., portretas
o CITRINU suPJAUSTYTU ir suDETU su CUKRUMI visada turiu poRANKA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių