- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jos vartoti derėtų saikingai.
Nors rūkytos mėsos gaminių normos gana griežtos (jų siūloma suvartoti tik 50 g per savaitę), o rūkytai žuviai tokių nustatytų normų nėra, pasak E.Gavelienės, ji neturėtų būti kasdienės mitybos dalis.
Rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos dūmais. Deja, proceso metu susidaro tam tikrų medžiagų, galinčių pakenkti sveikatai, jei rūkytos žuvies suvartojama per daug. Prekybos centruose parduodamai rūkytai žuviai taikomi griežti maisto saugos reikalavimai – jos tiekėjai privalo laikytis ES nustatytų normų dėl leistinų tam tikrų medžiagų kiekio rūkytose žuvyse.
„Nors pasaulyje nuolat ieškoma naujesnių rūkymo technologijų, pritaikomi tam tikri filtrai, kad kiek galima mažiau tokių medžiagų valgant žuvį patektų į organizmą, rūkyti patiekalai tebūna proginis maistas. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinų sultimis, arba troškinti. Reikėtų taip pat vengti gaminti žuvies filė tešloje, gruzdinant dideliame aliejaus kiekyje. Ir, žinoma, geriausia žuvį valgyti su daug daržovių“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kiekio nėra, tačiau Omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi šiek tiek daugiau už gėlavandenes.
„Patartina per savaitę suvartoti apie 300 g žuvies, taip organizmas gaus pakankamai Omega-3 polinesočiųjų rūgščių, nemažai seleno, kalcio ir vitaminų A, D ir E. Jei renkatės rūkytą žuvį, jos maistinė vertė nepriklauso nuo rūkymo būdo: šalto ar karšto, tai tik skonio reikalas. Taip pat nėra draudimų, ar duoti rūkytos žuvies vaikams, tačiau, kaip ir suaugusiesiems, svarbu jos skanauti saikingai“, – sako gydytoja dietologė.
Spagečiai su karštai rūkyta skumbre
120 g makaronų,
2 kiaušinių tryniai,
40 g tarkuoto kietojo sūrio,
1 karštai rūkyta skumbrė,
1/2 svogūno,
2 skiltelės česnako,
1 šakelė šviežio rozmarino,
šlakelis alyvuogių aliejaus,
pipirų pagal skonį,
1/4 citrinos patiekti,
1 sauja gražgarsčių patiekti.
Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Skumbrę išdorokite: nulupkite odą, išimkite kaulus. Į vidutinio dydžio keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Keptuvę pastatykite ant vidutinės kaitros, suverskite susmulkintus svogūnus ir įberkite šiek tiek pipirų. Kol kepa svogūnai, sukapokite rozmariną ir česnakus. Po 2 min. arba iškart, kai svogūnai taps perregimi, į keptuvę sudėkite rozmariną, česnaką ir skumbrės gabaliukus. Kepkite dar 2 minutes. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius ir tarkuotą kietąjį sūrį – tai bus jūsų karbonariškas padažas. Nukoškite makaronus ir suverskite juos į keptuvę prie paruoštos skumbrės. Kelioms sekundėms nuimkite keptuvę nuo viryklės ir išmaišykite. Supilkite į makaronus kiaušinių trynių plakinį ir gerai išmaišykite, kad visi makaronai tolygiai juo pasidengtų. Dėkite atgal ant viryklės ir atsargiai kaitinkite nuolat maišydami, kad nepasidarytų kiaušinienė. Tuomet dėkite patiekalą į serviravimo lėkštę, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, pašlakstykite citrinų sultimis ir pagardinkite pipirais.
Rūkytos skumbrės kotletukai
1 rūkyta skumbrė (tinka ir šalto, ir karšto rūkymo),
300 bulvių (skanu – batatai),
2 kiaušiniai,
1 šaukštas krienų,
1 saujelė smulkiai pjaustytų žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, krapų),
šlakelis citrinų sulčių,
pipirų.
Bulves nuskuskite, išvirkite ir atvėsinkite. Skumbrę išdarinėkite: nulupkite odą, išimkite kaulus. Sumalkite arba pasmulkinkite peiliu. Įmuškite kiaušinius, dėkite krienus, žalumynus, įspauskite citrinos sulčių, įberkite pipirų ir viską gerai išmaišykite. Bulves sutrinkite į košę ir sumaišykite su skumbre iki vientisos masės. Šlapiomis rankomis formuokite vienodo dydžio kotletukus. Kepkite ant alyvuogių aliejaus keptuvėje arba 200 laipsnių karščio orkaitėje apie pusvalandį. Kepkite, kol kotletukai gražiai paruduos. Keptuvėje apkepkite abi puses. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...
-
Kultūrizmo čempionė pasidalijo purių ir sočių veganiškų varškėčių receptu4
Sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje vis dažniau pasuka augalinės mitybos keliu, ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. „Vasarą veganiškai maitintis yra kur kas lengviau ir smagiau, nes įvairiausių šviežių produktų apstu &n...