Rūkyta žuvis: mėgaukimės, bet nepiktnaudžiaukime (receptai)

  • Teksto dydis:

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jos vartoti derėtų saikingai.

Nors rūkytos mėsos gaminių normos gana griežtos (jų siūloma suvartoti tik 50 g per savaitę), o rūkytai žuviai tokių nustatytų normų nėra, pasak E.Gavelienės, ji neturėtų būti kasdienės mitybos dalis.

Rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos dūmais. Deja, proceso metu susidaro tam tikrų medžiagų, galinčių pakenkti sveikatai, jei rūkytos žuvies suvartojama per daug. Prekybos centruose parduodamai rūkytai žuviai taikomi griežti maisto saugos reikalavimai – jos tiekėjai privalo laikytis ES nustatytų normų dėl leistinų tam tikrų medžiagų kiekio rūkytose žuvyse.

„Nors pasaulyje nuolat ieškoma naujesnių rūkymo technologijų, pritaikomi tam tikri filtrai, kad kiek galima mažiau tokių medžiagų valgant žuvį patektų į organizmą, rūkyti patiekalai tebūna proginis maistas. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinų sultimis, arba troškinti. Reikėtų taip pat vengti gaminti žuvies filė tešloje, gruzdinant dideliame aliejaus kiekyje. Ir, žinoma, geriausia žuvį valgyti su daug daržovių“, – pataria gydytoja dietologė.

Ji teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kiekio nėra, tačiau Omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi šiek tiek daugiau už gėlavandenes.

„Patartina per savaitę suvartoti apie 300 g žuvies, taip organizmas gaus pakankamai Omega-3 polinesočiųjų rūgščių, nemažai seleno, kalcio ir vitaminų A, D ir E. Jei renkatės rūkytą žuvį, jos maistinė vertė nepriklauso nuo rūkymo būdo: šalto ar karšto, tai tik skonio reikalas. Taip pat nėra draudimų, ar duoti rūkytos žuvies vaikams, tačiau, kaip ir suaugusiesiems, svarbu jos skanauti saikingai“, – sako gydytoja dietologė.


Spagečiai su karštai rūkyta skumbre

120 g makaronų,

2 kiaušinių tryniai,

40 g tarkuoto kietojo sūrio,

1 karštai rūkyta skumbrė,

1/2 svogūno,

2 skiltelės česnako,

1 šakelė šviežio rozmarino,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

pipirų pagal skonį,

1/4 citrinos patiekti,

1 sauja gražgarsčių patiekti.

Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Skumbrę išdorokite: nulupkite odą, išimkite kaulus. Į vidutinio dydžio keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Keptuvę pastatykite ant vidutinės kaitros, suverskite susmulkintus svogūnus ir įberkite šiek tiek pipirų. Kol kepa svogūnai, sukapokite rozmariną ir česnakus. Po 2 min. arba iškart, kai svogūnai taps perregimi, į keptuvę sudėkite rozmariną, česnaką ir skumbrės gabaliukus. Kepkite dar 2 minutes. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius ir tarkuotą kietąjį sūrį – tai bus jūsų karbonariškas padažas. Nukoškite makaronus ir suverskite juos į keptuvę prie paruoštos skumbrės. Kelioms sekundėms nuimkite keptuvę nuo viryklės ir išmaišykite. Supilkite į makaronus kiaušinių trynių plakinį ir gerai išmaišykite, kad visi makaronai tolygiai juo pasidengtų. Dėkite atgal ant viryklės ir atsargiai kaitinkite nuolat maišydami, kad nepasidarytų kiaušinienė. Tuomet dėkite patiekalą į serviravimo lėkštę, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, pašlakstykite citrinų sultimis ir pagardinkite pipirais.

Rūkytos skumbrės kotletukai

1 rūkyta skumbrė (tinka ir šalto, ir karšto rūkymo),

300 bulvių (skanu – batatai),

2 kiaušiniai,

1 šaukštas krienų,

1 saujelė smulkiai pjaustytų žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, krapų),

šlakelis citrinų sulčių,

pipirų.

Bulves nuskuskite, išvirkite ir atvėsinkite. Skumbrę išdarinėkite: nulupkite odą, išimkite kaulus. Sumalkite arba pasmulkinkite peiliu. Įmuškite kiaušinius, dėkite krienus, žalumynus, įspauskite citrinos sulčių, įberkite pipirų ir viską gerai išmaišykite. Bulves sutrinkite į košę ir sumaišykite su skumbre iki vientisos masės. Šlapiomis rankomis formuokite vienodo dydžio kotletukus. Kepkite ant alyvuogių aliejaus keptuvėje arba 200 laipsnių karščio orkaitėje apie pusvalandį. Kepkite, kol kotletukai gražiai paruduos. Keptuvėje apkepkite abi puses. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių