- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai neturite laiko gaminti. Juk šaldytos gėrybės išlieka maistingos ir tokios pat skanios kaip ir šviežios.
Daržovės ir vaisiai – sveikatos ir energijos šaltinis, todėl į maisto racioną šiuos produktus įtraukti būtina. Gaminant patiekalą iš šviežių daržovių, jas reikia nuplauti, nulupti, pašalinti stiebus arba susmulkinti, iš uogų išimti kauliukus. Jei norite sutaupyti laiko ir valgyti sveikai ir maistingai – maišelis šaldytų daržovių ar vaisių yra tikras išsigelbėjimas.
Ilgas galiojimo laikas – dar viena priežastis, kodėl šaldymo kameroje pravartu turėti kelias pakuotes daržovių ir vaisių. Šaldymo kameroje laikomos gėrybės gali išsilaikyti maždaug 10–12 mėnesių.
Šaldytos gėrybės puikiai tinka ir suteikia įvairiems patiekalams skonį ir kokybę – nuo šildančių sriubų ir troškinių iki saldžių kepinių.
Šaldytus produktus paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.
Nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, salotoms naudoti nereikėtų, kadangi šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Atšaldytų žirnių ir kukurūzų geriau nedėti tiesiai į patiekalus – prieš tai juos bent vieną minutę apvirkite verdančiame vandenyje arba garuose.
Įvairių daržovių sriuba
Reikės: 1 l mėgstamo sultinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkų, svogūnų, paprikų, šparaginių pupelių, žaliųjų žirnelių, kukurūzų, raudonųjų pupelių), šaukštelio druskos, šaukštelio česnako miltelių, žiupsnelio džiovinto baziliko, skardinės konservuotų pomidorų.
Gaminame: į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies.
Kuskusas su žirneliais ir mėtomis
Reikės: puodelio šaldytų žirnelių, 250 g kuskuso kruopų, 250 ml verdančio vandens, saujos smulkiai pjaustytų mėtų lapelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių ir žievelės, žiupsnio šviežiai grūstų pipirų ir druskos.
Gaminame: kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau paruoštą garnyrą supurtykite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių. Įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.
Mėlynių skonio keksiukai
Reikės: puodelio šaldytų mėlynių, 195 g miltų, 150 g cukraus, 80 ml alyvuogių aliejaus, kiaušinio, 80 ml pieno, žiupsnelio druskos, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.
Gaminame: iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir tada maišykite šakute, kol masė taps puri. Įmaišykite mėlynes, padalykite tešlą tarp keksiukų formelių ir kepkite apie 15–25 minutes. Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių5
Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškinia...
-
Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?19
Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė. ...
-
G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių21
Grupės „69“ narė Goda Alijeva jau daugybę metų spindi scenoje, tačiau tai – ne vienintelė jos aistra. Dainininkės gerbėjai socialiniuose tinkluose jau ne kartą galėjo pastebėti, kad tokį pat malonumą ji jaučia ir gamindama. ...
-
Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto4
Vilniuje gyvenanti Vaida Bernatavičienė mėgsta gaminti, o jos sesuo Vilma Černiauskaitė – fotografuoti. Tad karantino laikotarpiu, kai darbai buvo sustoję, moterys savo pomėgius sujungė gražiam tikslui – pagelbėti virtuvėje tiems, kurie ...
-
Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje10
„Virtuvėje aš džiazuoju, ir man tai labai patinka“, – sako jau beveik 20 metų Estijoje gyvenanti lietuvė Neringa Lindman. Gaminti pradėjusi dar mokyklos laikais, šio pomėgio niekada neapleido, o neseniai savo patiekalų re...
-
Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?
Sotus valgymas per Užgavėnes – vienas būdingiausių papročių visoje Lietuvoje. Daug ir riebiai prisivalgysi per Užgavėnes – sotumo ne tik visam pasninkui, trunkančiam 46 dienas iki Velykų, bet ir visiems metams pakaks. Ir ne tik jo: gyvuli...
-
Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)5
„Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevi...
-
Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems2
Vilnietės Aurelijos Vaiciukevičiūtės profesija – odontologė, pomėgiai – bėgimas ir maisto gaminimas, o sportuojantiems žmonėms puikiai tinkančių patiekalų idėjomis ji dalijasi savo instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“. ...
-
Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)
Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...
-
V. Klopova: motinystė skatina veikti racionaliau ir nuveikti daugiau (receptai)
Neseniai po vaiko priežiūros atostogų į darbą grįžusi dviejų mažamečių sūnų mama Viktorija Klopova namuose sugeba ne tik pasirūpinti šeima ir skaniai gaminti, bet ir rašyti apie tai instagramo paskyroje „Gaminame ir mėgaujam...