- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti neįprastą lazaniją – tiek skoniu, tiek vaizdu. Ir tai yra – burokėlių lazanija.
Labai netikėtas, tačiau ypatingai skanus patiekalas. Kaip juokaus šeštadienį, 9 val., per TV3 rodomos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai – tai yra neklasikinis patiekalas su klasikiniu pavadinimu.
O konditerijos šefas Ali Gadžijevas, Gian Lucos džiaugsmui, pagamins desertą su itališku prieskoniu – citrininį pyragą su itališku morengu. Šie skoniai fantastiškai dera tarpusavyje, dėl to jų derinys jau yra tapęs klasika.
Burokėlių lazanija
Jums reikės:
• 2 vidutinio dydžio bulvių
• 3 virtų burokėlių
• 100 g burokėlių lapų
• 50 g žirnelių anksčių
• 1 šaukštelio garstyčių
• 3 šaukštų majonezo
• 50 g smulkintų pistacijų
• 3 česnako skiltelių
• 1 stiklinės balto vyno
• Šlakelio balzaminio acto
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Pipirų
Gaminimas. Išvirti gerai nuplautas ir neluptas bulves. Burokėlius supjaustyti riekelėmis ir apkepti ant grilio keptuvės. Į gilią lėkštę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, įberti žiupsnelį pipirų, druskos, riekelėmis pjaustyto česnako. Dėti sluoksnį burokėlių, ant jų pilti aliejaus, balzaminio acto, paberti druskos, pipirų, česnako ir taip susluoksniuoti visus burokėlius. Tai yra daroma, kad jie išsimarinuotų.
Į įkaitinta keptuvę su alyvuogių aliejumi suberti žirnelių ankštis ir apkepinti. Suberti susmulkintus burokėlių lapus, užpilti vynu ir patroškinti apie 10 min. Pagardinti druska ir pipirais.
Išvirtas bulves nulupti ir gerai sutrinti. Sumaišyti su majonezu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Masę supilti į konditerinį maišelį su norimu antgaliu.
Jau galima sluoksniuoti burokėlių lazaniją. Į lėkštę dėti burokėlio riekelę, ant jos formuoti bulvių masę ir užberti smulkintų pistacijų ir taip padaryti tris sluoksnius. Ant viršaus uždėti žirnelių anksčių su burokėlių lapais, užberti šiek tiek pistacijų ir pagardinti balzamiko actu.
Citrininis pyragas su itališku morengu
Trapiai tešlai reikės:
• 100 g sviesto (kambario temperatūros)
• 125 g miltų
• 50 g cukraus
• Žiupsnelio druskos
Citrininiam kurdui reikės:
• 225 g cukraus
• 25 g miltų
• 3 kiaušinių
• 120 g citrinų tyrės
• Citrinų žievelės
Itališkam morengui reikės:
• 100 g cukraus
• 50 g vandens
• 25 g cukraus
• 3 kiaušinių baltymų
Gaminimas. Tešlai skirtus ingredientus gerai išmaišyti rankomis arba maišykle iki vientisos masės ir sudėti į formą biskvitui. Išlyginti. Storis turi būti apie 6-7 mm. Kepti 180°C temperatūroje apie 15 min.
Birius ingredientus sumaišyti inde. Įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotele. Supilti citrinų tyrę, šiek tiek įtarkuoti citrinų žievelės ir dar permaišyti. Šį kremą supilti į formą ant iškepusio biskvito. Vėl kepti 160°C temperatūroje apie 30 min.
Iš 100 g cukraus ir 50 g vandens išvirti sirupą. Jį virti iki 118-120 °C. Baltymus plakti su 25 g cukraus. Plakant baltymus palei katiliuko kraštą silpna srovele pilti sirupą. Plakti iki labai standžių putų.
Išplaktą morengą konditeriniu maišeliu ir antgaliu ant iškepusio pyrago suformuoti bokštelus. Pilnai padengti visą paviršių. Morengą galima apdeginti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai4
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...