- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara dosniai dalija užderėjusį derlių. Kol visko daug ir viskas šviežia, paruoškite šeimai gurmaniškas sekmadienio vaišes iš sodo ir daržo gėrybių.
Soti daržovių sriuba
2 nedidelės bulvės,
1 svogūnas,
1 skiltelė česnakų,
2 nedidelės morkos,
sauja šparaginių pupelių,
pusė nedidelės cukinijos,
1 saliero kotas,
ketvirtis nedidelio kopūsto,
2 pomidorai,
keli burokėlių lapai,
druskos,
prieskonių,
parmezano,
prieskoninių žolelių.
Smulkiai supjaustykite morkas, šparagines pupeles, cukiniją, salierą, kopūstą, suberkite į puodą su verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite aliejuje, sudėkite į puodą. Įberkite druskos, prieskonių. Baigiant virti įdėkite supjaustytus burokėlių lapus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, prieš tai nuplikę verdančiu vandeniu ir nulupę odelę. Bulves išvirkite atskirai, sutrinkite ir sudėkite paskiausiai. Sriubą baikite virti ant nedidelės ugnies. Patiekite su tarkuotu parmezanu, pabarstę susmulkintais žalumynais.
Įdarytos paprikos
1 kg paprikų,
500 g maltos vištienos,
2 nedidelės bulvės,
2 skiltelės česnako,
1 svogūnas,
1 morka,
druskos,
pipirų,
prieskoninių žolelių,
aliejaus.
Įkaitintame aliejuje patroškinkite susmulkintus svogūnus ir stambiai tarkuotas morkas. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais arba stambiai sutarkuokite. Česnakus sutrinkite. Visas daržoves sumaišykite su malta vištiena, pagardinkite prieskoniais. Labai plonai nupjaukite paprikų viršų su koteliais, išvalykite vidų ir standžiai prikiškite įdaro. Paprikų viršų pridenkite "kepurėlėmis", sustatykite į troškinimo indą, užpilkite padažu ir troškinkite 40–60 min. 180 °C orkaitėje.
Padažas
500 ml sultinio,
200 ml grietinėlės,
2 šaukštai miltų,
25 g sviesto,
1 šaukštas Vorčesterio padažo,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
druskos,
pipirų.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite ir paskrudinkite miltus. Po truputį maišant supilkite sultinį – pasistenkite, kad neliktų sušokusių miltų. Tuomet plona srovele įpilkite grietinėlę, įmaišykite Vorčesterio padažą, garstyčias, prieskonius. Padažą nedaug pakaitinkite, kad sutirštėtų.
Riešutinis slyvų pyragas su apelsinų ir imbiero padažu
1 kg standžių, sultingų, didelių slyvų,
200 g sviesto,
150 g miltelinio cukraus,
3 kiaušiniai,
125 g lazdynų riešutų,
125 g migdolų,
100 g miltų,
1 šaukštelis kepimo miltelių.
Lazdynų riešutus ir migdolus susmulkinkite į miltus elektriniu smulkintuvu. Kambario temperatūros sviestą išsukite su milteliniu cukrumi, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius, paskiausiai suberkite riešutų ir įprastus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Slyvas supjaustykite ketvertukais. 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvėsėliais, sudėkite ir išlyginkite tešlą. Pradėdami nuo centro spirale statmenai ir gana tankiai sukiškite slyvas. Pradžioje 15 min. pyragą kepkite 190 °C temperatūroje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 150 °C ir kepkite dar 40 min., arba kol tešlos viršus gražiai parus. Jei slyvos itin sultingos, pyragas keps ilgiau. Ar kepinys iškepęs, patikrinkite plonu mediniu pagaliuku: įsmeikite jį į pyrago centrą – jei jis sausas, orkaitę galite išjungti.
Padažas
0,5 apelsino,
3 cm imbiero šaknies,
1 šaukštelis citrinų sulčių,
5–6 šaukšteliai cukraus.
Į nedidelį puodelį supilkite sultis, suberkite cukrų, smulkiai sutarkuotą imbierą ir iš lėto kaitinkite, kol padažas sutirštės – cukrus virs tąsia karamele. Dar karštą padažą užpilkite ant pyrago.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai4
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...