Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

  • Teksto dydis:

Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos yra mažai kaloringos, o jose gausu antioksidantų, geležies, A, B, C, ir E grupės vitaminų.

Šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, o šių dviejų uogų naudingųjų medžiagų kiekis itin panašus. Visgi, skirtingai negu mėlynes, skinant šilauoges nenusidažys rankos, o jas skanaujant – burnos gleivinė. Pasak gydytojos dietologės, šios uogos pasižymi itin didele naudingųjų medžiagų gausa.

„Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano ir geležies šaltinis. Jose yra betakarotenų (tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) ir antioksidantų, C, E, A ir B grupės vitaminų. Be to, šios uogos naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir santykinai nedaug cukraus“, – uogų naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Be to, gydytoja dietologė atskleidžia, kad šilauogės gerina nuotaiką. „Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Taip pat jos turi antioksidacinių savybių, kurios slopina bet kokią lėtinę ligą, saugo organizmą nuo vidinio ir išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos ir Alzheimerio ligos ar sulėtinti organų ir odos senėjimo procesus.“

Visgi specialistė atskleidžia, kad šiomis uogomis piktnaudžiauti nereikėtų: per dieną jų rekomenduojama suvalgyti apie 200–300 g.


Verta žinoti

Parsinešus uogas, geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve. Į indelio apačią reikėtų įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų drėgmę.


Kaip išsaugoti žiemai

• Nors šilauoges patartina valgyti šviežias, uogas taip pat galima šaldyti, nes užšaldymo proceso metu jos nepraranda savo kokybinių savybių.

• Pirmiausia uogas reikia nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą. Po kelių valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius.

• Šaldytas šilauoges galima dėti į vaisių ir uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.


Šilauogių ir špinatų salotos su feta

Salotoms:

100 g šilauogių,

150 g šviežių špinatų lapelių,

100 g fetos,

50 g skrudintų migdolų arba graikinių riešutų,

1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais,

1 avokadas, supjaustytas gabalėliais.

Padažui:

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 šaukštas balzaminio acto,

1 šaukštelis medaus,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruoškite salotas. Špinatų lapelius sudėkite į didelį dubenį. Ant viršaus dėkite šilauoges, fetą (susmulkintą arba trupintą), svogūną, avokado gabalėlius ir riešutus. Paruoškite padažą: mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, medų, druską ir pipirus. Padažą užpilkite ant salotų ir lengvai išmaišykite, kad viskas gerai pasiskirstytų. Patiekite iš karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių