Skanūs ir be alkoholio: kokteiliai pakeliui į Naujuosius metus

  • Teksto dydis:

Per pastaruosius metus ryškėja tendencija įprastus alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio. Šį pokytį atliepia ne tik tokių gėrimų asortimentas, bet ir auganti jų paklausa. Nealkoholiniai gėrimai tinka ir įvairiems kokteiliams, kurie gali būti ilgai atmintyje išliksiančiu Naujųjų metų šventinės nakties akcentu.

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad nealkoholinio alaus, vyno ir sidro populiarumas susijęs su visuomenės požiūrio kitimu, skiriant daugiau dėmesio sveikatai ir tinkamai mitybai.

„Pastebima, kad nealkoholinio alaus ir sidro daugiausia parduodama vasaros sezonu, o nealkoholinio vyno pardavimai labiausiai išauga gruodį, kam įtakos turi šventinis laikotarpis. Šį gruodį nealkoholinio vyno paklausa yra kone 40 proc. išaugusi lyginant su pernai. Prieš pat Naujuosius metus pirkėjų krepšeliuose atsiranda alkoholio savo sudėtyje neturintys putojantys vynai“, – sako E. Dapkienė.

Norintiems įvairovės, gėrimai be alkoholio puikiai tinka ir įvairiems kokteiliams maišyti. „Ir nors kokteilius dažniausiai siejame su paplūdimiais, kelionėmis arba barais, jie gali pagyvinti ir karantininių Naujųjų metų stalą namuose. Jei ieškote įdomių skonio ir kvapo derinių bei nevengiate eksperimentuoti, galite nustebinti ne tik save, bet ir artimiausius žmones“, – sako Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Kiekvieno žmogaus skonio receptoriai yra unikalūs, todėl nereikia bijoti koreguoti originalių kokteilių receptų. „Kokteilio saldumo ir rūgštumo pusiausvyrą galima suvaldyti derinant žaliųjų citrinų arba citrinų sulčių ir cukraus sirupo, kurį pasigaminsite karštame vandenyje santykiu 50:50 ištirpinę cukraus, proporcija“, – atskleidžia B. Baratinskaitė ir sako, kad kokteilių pagrindui nealkoholiniai sidras ar vynas gali tapti kokteilio kertine dalimi.

Be to, nebūtina visko pilti daug – ryškesnio skonio ar kvapo ingredientai, kaip kad imbierinis alus, gali būti panaudoti visiškai minimaliai, kad suteiktų subtilų akcentą. Tokiu akcentu gali būti ne tik gėrimai – kokteilį, greta įprastinių citrusų skiltelių, galite pagyvinti kvapių prieskonių lapeliais (mėtomis, rozmarinais, čiobreliais ir kt.), gvazdikėliais ar valgomosiomis gėlėmis, kurie gėrimui suteiks ne tik skonio ir kvapo, bet ir grožio.

Putojantis kokteilis vidurnakčio tostui

Reikės:

2 litrų atšaldyto imbierinio alaus skonio gaiviojo gėrimo,

170 ml baltųjų vynuogių sulčių,

saujos šaldytų aviečių.

Imbierinį gėrimą bei baltųjų vynuogių sultis sumaišykite viename dideliame inde, į taures įberkite po keletą aviečių ir įpilkite putojančio kokteilio. Jeigu norisi gėrimo šaltesnio, įberkite keletą ledukų.

Neatrastiems skoniams – šeivamedžio natos

Reikės:

120 ml gazuoto gaiviojo gėrimo su šeivamedžiu arba šeivamedžio sulčių,

pusės žaliosios citrinos, supjaustytos į keturias skilteles,

240 ml atšaldyto gazuoto vandens ar gazuotų mėgstamų vaisių sulčių.

„Jeigu naudosite šeivamedžio sultis ar sirupą, šis kokteilis primins gerą raudoną vyną su tamsių vaisių atspalviais, suteikdamas saldų, tačiau tuo pačiu ir įmantrų poskonį. Jeigu naudosite gazuotą gaivųjį gėrimą su šeivamedžiu, tai spalva nebus tokia išraiškinga, o kokteilio poskonis bus lengvesnis“, – pažymi B.Baratinskaitė. 

Supilstykite šeivamedžio sultis ar gazuotą gėrimą su šeivamedžiu į 4 taures, į kiekvieną jų įspauskite po žaliosios citrinos skiltelę ir taurę užpildykite gazuotu vandeniu ar gazuotomis vaisių sultimis.

Gazuotas persikų kokteilis

Reikės:

4 didelių persikų,

4 šviežios mėtos lapelių,

2-4 valgomųjų šaukštų cukraus,

750 ml rožinio arba baltojo nealkoholinio vyno,

750 ml sauso rožinio arba baltojo nealkoholinio putojančio vyno.

Mėtas ir cukrų sutrinkite grūstuvėje, kol pajusite stiprų mėtų aromatą. Nulupkite ir plonai supjaustykite persikus, suberkite juos ir mėtų bei cukraus mišinį į ąsotį ar kitą didelį indą. Supilkite nealkoholinį vyną, išmaišykite, uždenkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas ar per naktį. Prieš patiekiant atsargiai supilkite nealkoholinį putojantį vyną.

Obuolių punšas su klevų sirupu

Reikės:

950 ml nealkoholinio obuolių sidro,

330 ml imbierinio alaus skonio gėrimo,

1 apelsino,

2 „Golden“ arba „Granny smith“ rūšies obuolių,

1 valgomojo šaukšto klevų sirupo,

rozmarino šakelių papuošimui.

Pirmiausia vaisius nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Į didelį ąsotį ar kitą indą supilkite nealkoholinį sidrą, klevų sirupą bei sudėkite obuolių ir apelsino riekeles. Uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą 2 valandoms. Išėmus iš šaldytuvo supilkite imbierinio alaus skonio gėrimą, viską išmaišykite ir pilkite į taures, puoškite išpilstytą gėrimą rozmarino šakele.

Norintiems rūgštelės – rožinis greipfrutų skonis

Reikės:

60 ml greipfrutų sulčių,

15 ml atvėsintos vidutinio stiprumo kinrožių arbatos,

30 ml atvėsintos vidutinio stiprumo žolelių arbatos,

15 ml grenadinų skonio sirupo,

6 čiobrelio šakelių,

120 ml gazuoto sodos vandens, ledukų.

Visus ingredientus, išskyrus sodos vandenį, supilkite į kokteilių plaktuvą, suberkite ledukus ir kratykite apie 30-60 sekundžių. Nukoškite ir supilkite į taures, į kiekvieną jų supilkite po 60 ml sodos vandens, išmaišykite. Taures puoškite greipfruto skiltele ir čiobrelio šakele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
Pritariu pirmam,tik be antro- minties žodžio )

Kovidėdų Skiepelis

Kovidėdų Skiepelis portretas
Eikit n a ch ui su tokiai veryganiniais "kokteiliais"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių