Šventės – desertų metas. Šis šokoladinis tortas abejingų tikrai nepaliks.
Pagrindui reikės:
2 šaukštelių tirpios kavos,
30 g juodojo šokolado,
3/4 stiklinės miltų,
4 šaukštai kokybiškos tamsios nesaldintos kakavos,
šaukštelio maistinės sodos,
šaukštelio kepimo miltelių,
3/4 stiklinės cukraus,
šaukštelio vanilinio cukraus,
1/2 stiklinės grietinės,
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1 kiaušinis.
Įdarui reikės:
stiklinės vyšnių (arba vyšnių uogienės, tik tada nedėti cukraus),
1/4 – 1/2 stiklinės cukraus,
šlakelis Marsalos vyno (nebūtinas),
po dosnų žiupsnį juodųjų pipirų ir cinamono,
250 g rikotos sūrio,
Glajui reikės:
30 g juodojo šokolado,
1/4 stiklinės grietinėlės,
Gaminimas:
Tirpią kavą užpilk 1/2 stiklinės karšto vandens ir palik atšalti. Šokoladą pagrindui ištirpink garų vonelėje. Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Tada į gilų dubenį supilk kavą, tirpintą šokoladą, suberk cukrų, vanilinį cukrų, sudėk grietinę, aliejų, įmušk kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplak iki vientisos masės. Į gautą šokolado masę po truputį berk sausąjį mišinį nuolat maišydamas šaukštu arba plaktuvu. 20 cm skersmens kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.
Supilk tešlą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepk 35–40 minučių, kol įsmeigęs peilį į pyrago vidurį ištrauksi jį neaplipusį tešlą. Pyragą ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir perpjauk horizontaliai į 2 dalis. Vyšnių kauliukus išimk, uogas sudėk į puodą, suberk prieskonius ir užpilk cukrumi. Cukraus berk atsižvelgdamas į vyšnių saldumą. Ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas virk vyšnias 10–15 minučių, kol suminkštės. Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.
Vieną pyrago dalį dėk į serviravimo lėkštę ir sutepk rikota. Sudėk ir paskirstyk atvėsusį vyšnių įdarą. Vyšnių sultis pilk po truputėlį, kad įsigertų į rikotą. Uždėk ir lengvai prispausk antrą pyrago dalį. Gali būti, kad vyšnių sulčių bus per daug ir ims bėgti per kraštus – tikrai nereikia supilti jų visų! Kai tortas beveik baigtas, grietinėlę supilk į metalinį puodelį, sudėk sulaužytą šokoladą ir pakaitink, kol ištirps. Glajumi užpilk pyragą – tegul lengvai nuteka kraštais. Galima papuošti vyšniomis ir tarkuotu šokoladu. Skanaus!
Naujausi komentarai