- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Besibaigiant rudeniui garsiųjų virtuvės profesionalų receptai tampa vis sotesni ir saldesni, kad nuolat dangų dengiantys niūrūs debesys nesugadintų savaitgalių nuotaikos.
Ne tik gardūs patiekalai ir akį viliojantys desertai, bet ir linksmos istorijos bei skardus juokas šio šeštadienio rytą vėl pakvies žiūrovus kartu išgerti puodelį kavos.
Linksmasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco dar kartą išpildys žiūrovų pageidavimą ir pagamins italų virtuvės „hitą“ – lazaniją pagal savo mamos receptą. Jis taip pat papasakos, kad Italijoje yra gausybė lazanijos gaminimo būdų, kurie priklauso atskiriems regionams. Vienu tokiu gaminimo būdu, kurį išmoko gaminti iš savo mamos, laidos vedėjas ir pasidalins su televizijos žiūrovais. Ali pašmaikštaus, kad turbūt jie dabar užtruks dvi valandas su šiuo receptu. Tačiau profesionalūs patarimai ir miklus komandinis darbas nustebins paprastumu.
O šio šeštadienio desertui profesionalus konditeris pagamins visų mėgstamą tradicinį sūrio pyragą su netradiciniu pagardu – japoniškos žaliosios arbatos mačos milteliais. Kaip apibūdins Gian Luca: „Atrodo, kad geri arbatą, o iš tikrųjų valgai“. Galutinis rezultatas bus tikrai pribloškiantis: dekoruotas Ali stiliumi ir kvepiantis Japonija.
Naudingi patarimai, kaip iškepti lazaniją, kad ji nebūtų sausa, ir, kodėl reikia atšaldyti sausainių pagrindą sūrio pyragui – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Lazanija
Reikės:
2 pakuočių (po 500g) lazanijos lakštų
500 g jautienos faršo
1 svogūno
1 morkos
1 saliero stiebo
200 g virto itališko kiaulienos kumpio
2 rutuliukai mocarelos sūrio
200 g tarkuoto parmezano sūrio
600 g pomidorų tyrės
Juodojo balzaminio acto
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Maltos mėsos prieskonių.
Bešamelio padažui reikės:
2 l pieno
200 g sviesto
200 g miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Muskato riešuto.
Gaminimas. Svogūną, salierą ir morką supjaustyti smulkiais kubeliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberti smulkintas daržoves. Apkepinti, primažinti kaitrą iki vidutinės ir palikti troškintis 2 minutes. Tada sudėti jautienos faršą, gerai apkepinti ir, kai išgaruoja skystis bei pradeda lipti prie dugno, įpilti porą šlakelių juodojo balzaminio acto. Gerai išmaišyti, įberti druskos, pipirų bei maltos mėsos prieskonių. Tada supilti pomidorų tyrę, išmaišyti, sumažinti iki silpnos kaitros, pridengti ir leisti 20 minučių troškintis.
Bešamelio padažui prikaistuvyje išlydyti sviestą ir suberti miltus. Nuolat maišyti šluotele iki vientisos tvirtos masės. Tada po truputį supilti pieną ir nuolat maišyti iki vientisos blizgios masės. Įberti druskos, pipirų ir įtarkuoti ketvirtadalį muskato riešuto. Viską gerai išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
Giliame inde sumaišyti bešamelio padažą su išsitroškinusia jautienos ir pomidorų tyrės mase.
Kepimo inde sluoksniuoti: padažas, plėšytos mocarelos gabaliukai, plėšyto virto kumpio gabaliukai, keli žiupsneliai tarkuoto parmezano sūrio, lazanijos lakštai, vėl padažas ir t.t. Viršutinis sluoksnis: padažas, mocarela, kumpis ir gausus sluoksnis tarkuoto parmezano sūrio.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Iškepusią lazaniją ištraukti iš orkaitės ir leisti 15 minučių „pailsėti“.
Sūrio pyragas su citrininiu kremu ir japoniška žaliąją arbata mača
Pyragui reikės:
250 g avižinių sausainių
150 g sviesto
1 arb. š. druskos
350 g kreminio sūrio
180 g cukraus
90 g grietinėlės
3 kiaušinių
2 arb. š. žaliosios arbatos mačos miltelių
Kremui reikės:
180 g citrinų tyrės
3 kiaušinių
180 g cukraus
60 g sviesto
30 g kukurūzų krakmolo
Papuošimui reikės:
Šviežių uogų (braškių, šilauogių, aviečių)
Cukraus pudros.
Gaminimas. Išlydyti sviestą. Į elektrinį smulkintuvą sudėti laužytus sausainius ir užpilti sviestu. Sumalti iki vientisos trupinių masės. Gautą masę sudėti į kepimo formą ir spaudžiant paviršių išlyginti iki lygaus pagrindo. Įdėti į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
Tada į elektrinį smulkintuvą įdėti kreminį sūrį, supilti grietinėlę, suberti cukrų ir japoniškos arbatos mačos miltelius. Viską suplakti iki vientisos masės ir ją supilti ant sustingusio sviestinio pagrindo. Kepti iki 110°C įkaitintoje orkaitėje 1,5 val.. Iškepusį atvėsinti.
Kremui skirtus kiaušinius išplakti kartu su cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
Prikaistuvyje užvirti citrinų tyrę ir po truputį pilti ją į kiaušinių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti 1 arb. š. sviesto ir nuolat maišyti, kol kremo masė sutirštės. Nukelti nuo kaitros, sudėti likusį sviestą ir maišyti šluotele, kol jis ištirps. Tada supilti kremą į konditerinį maišelį ir palikti šaltai, kad atvėstų.
Sūrio pyragą išimti iš kepimo formos ir paviršių dekoruoti atvėsusiu citrininiu kremu. Ant kremo išdėlioti šviežias uogas bei pabarstyti cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...