Pereiti į pagrindinį turinį

Valgomu auksu vadinamas medus: kokiais šedevrais jis gali nustebinti virtuvėje?

2021-11-08 14:02
DMN inf.

Medus lietuviams nuo seno turėjo ypatingą, netgi sakralinę reikšmę. Jo kopinėjimo tradicijos mūsų šalyje siekia dar neolito laikotarpį, prasidėjusį keletą tūkstantmečių prieš Kristų, ir anksčiau šis tautiečių valgomu auksu vadinamas produktas naudotas kaip valiuta, vaistas bei maistas. Šiandien medus tapo neatskiriama grožio ir sveikatingumo industrijų dalimi, tarptautinio šalies įvaizdžio formavimo elementu, turistų traukos priemone. 

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Tačiau bene labiausiai šis ingredientas vertinamas kulinarijos pasaulyje, kuriame tinka ne tik arbatoms ar uogienėms gardinti. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto meistrai pasakoja, kaip sumaniai bei išradingai virtuvėje panaudoti medų ir su juo pagaminti tikrų šedevrų vardo vertus patiekalus.

Galime drąsiai konkuruoti pasaulyje

Lietuvoje medaus galima rasti skirtingų rūšių, pavyzdžiui, miško, pievų, rapsų, gėlių, liepų, grikių. Taip pat jis būna pačių įvairiausių spalvų – gelsvas, rausvas, baltas, raudonas, netgi juodas. Savo ruožtu prekybos tinklo pirkėjai, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, labiausiai šį produktą pamėgę su priedais: citrinomis bei imbierais, šaltalankiais, riešutais, avietėms.

„Tokio medaus 2021-aisiais, lyginant su analogišku laikotarpiu pernai, jau pardavėme daugiau nei dukart didesnį kiekį. Tai tik įrodo, kad lietuviai šį produktą mėgsta ir vertina, taip pat yra linkę juo didžiuotis. Minėtas išvadas galima daryti ir stebint medaus pardavimų sezoniškumą. Vienas intensyviausių jo prekybos mėnesių yra gruodis, kuomet produktas, tikėtina, perkamas ir kaip dovana tiek svetur gyvenantiems artimiesiems, tiek ir užsieniečiams. Todėl medaus vartojimo kultūra Lietuvoje yra unikali ir išskirtinė. Ne veltui gaminį dar prieš gerą dešimtmetį siūlyta panaudoti šalies įvaizdžio formavimui, kadangi jo savo nuosavybėn nėra perėmusi jokia kita pasaulio valstybė“, – pastebi E. Dapkienė.

Tačiau medus, antrina Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, galėtų tapti ir šalies nacionalinės virtuvės simboliu. Priežasčių tam, anot jos, yra daugybė, kadangi šis gaminys – vienas patraukliausių, skaniausių ir plačiausiai vartojamų maisto, o ypač konditerijos, produktų.

„Medaus panaudojimo kulinarijoje būdų yra galybė. Jis puikiai pagardina skirtingus kepinius, sausainius, pyragus, kremus, saldainius, o pats meduolių pavadinimas tiesiogiai ir kilo iš šio produkto. Tačiau medus nėra tik smagurių džiaugsmas. Iš jo galima gaminti įvairiausius marinatus, padažus, užpilus ir sriubas, šiame produkte netgi karamelizuojama mėsa. Be to, pagalvojus, koks gardus, unikalus ir auksu tviskantis tampa medumi aplietas varškės sūris, kyla noras tokiu patiekalu konkuruoti su brandžiausias sūrių tradicijas puoselėjančiomis pasaulio virtuvėmis“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Pexels nuotr.

Arbatai siūlo nenaudoti

Nors kulinarinis medaus potencialas – milžiniškas, „Maximos“ maisto ekspertė sako: juo pasinaudojama yra ne visada. Pasak B. Baratinskaitės, neretai šis produktas, pavyzdžiui, dedamas į arbatą. Tačiau pašnekovė pabrėžia – medų kaitinant, sunaikinamos visos jo gerosios gydomosios ir skoninės savybės.

„Norint to išvengti, medų reiktų apdoroti natūralios temperatūros ir maišyti su imbieru, citrina, spanguolėmis, svarainiais. Tuomet šis produktas taps puikiu imuninės sistemos stiprintoju ir sveikatos šaltiniu. Visgi medus nėra tik sveikos gyvensenos puoselėtojas – jį taip pat galima panaudoti netikėtoms bei netradicinėms kulinarinėms idėjoms. Tada šis produktas gerokai nustebins atradimais virtuvėje“, – pastebi pašnekovė.

Todėl, kviesdama tuo įsitikinti, B. Baratinskaitė dalijasi originalių patiekalų su medumi receptais.

Tikras auksas: kreminė morkų sriuba su kardamonais, imbieru ir medumi

Reikės:

3 didelių morkų,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus,

5 šaukštų medaus,

pusės arbatinio šaukštelio malto muskato,

ketvirčio arbatinio šaukštelio cinamono,

poros svogūnų,

tiek pat česnako skiltelių,

1 arbatinio šaukštelio džiovinto imbiero,

poros nedidelių bulvių,

kubelio ekologiško daržovių sultinio,

pusės arbatinio šaukštelio malto kardamono.

Pirmiausia, nuskuskite morkas, supjaustykite jas didesniais kubeliais. Tada daržoves sudėkite į kepimo skardą. Kartu įdėkite medaus, muskato, cinamono, pipirų, viską apšlakstykite aliejumi, kepkite 160 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusvalandį, kol morkos suminkštės. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus, kepkite, kol suminkštės. Įpilkite vandens, įdėkite sultinio kubelį, užvirkite. Tada sudėkite bulves, virkite, kol daržovės taps minkštos, sudėkite morkas, suberkite imbierą, kardamoną. Pavirkite dar 5 minutes, viską sutrinkite iki tyrės. Skanaus!

„Šią sriubą galima pagardinti šaukštu graikiško jogurto, kurio rūgštumas tobulai papildys saldų ir aromatingą patiekalo skonį. Jį patiekus su skrudintos čiabatos riekelėmis, namų virtuvėje bus ragaujamas geriausių restoranų meniu vertas delikatesas“, – tikina B. Baratinskaitė.

Aristokratiškai: kepta antis su karamelizuotomis kriaušėmis ir medumi

Reikės:

500 g anties krūtinėlės filė,

3 kriaušių,

po žiupsnelį druskos, pipirų, čiobrelių ir raudonėlio,

2 valgomųjų šaukštų medaus,

2 arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių,

30 g sviesto,

2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus.

Pirmiausia, anties krūtinėlės odelę įpjaukite rombais, įtrinkite čiobreliais, raudonėliais ir druska. Tada sumaišykite garstyčias ir medų, šiame marinate valandą palaikykite antį. Išimkite, kepkite mėsą labai karštai įkaitintoje keptuvėje apie 5 minutes odele žemyn. Tada anties krūtinėlę dėkite į kepimo skardą, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 12 minučių. Taip anties krūtinėlė iškeps apskrudusi, bet sultinga viduje. Kol antis keps, nulupkite kriaušes, išimkite sėklas, kiekvieną jų padalinkite į dvi dalis. Jas kepkite keptuvėje ištirpdę sviestą, šiek tiek apkepkite po keletą minučių iš abiejų pusių. Tada apiberkite 2 šaukštais cukraus, leiskite jam ištirpti ant kriaušių ir vaisius karamelizuoti. Juos tuomet pabarstykite čiobreliais ir raudonėliu, sudėkite šalia riekelėmis supjaustytos anties krūtinėlės, skanaukite!

„Šį patiekalą galima gaminti dar labiau gurmaniškai. Pavyzdžiui, šalia kriaušių paruošti slyvas, nektarinus arba kitus mėgstamus egzotinius vaisius. Tačiau nesvarbu, koks ingredientas papildys antį – marinuota meduje, ji bus ypač išraiškingo skonio. Tuo metu patiekalo gamyba gali tapti puikia repeticija prieš didžiąsias metų šventes, kurioms nuoširdžiai rekomenduočiau patiekti tokį šedevrą“, – pataria kulinarijos ekspertė.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų