Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)

  • Teksto dydis:

Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetariškų bei veganiškų patiekalų. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tikina, kad pandemijos metu naujovių virtuvėje ieškantys tautiečiai ne tik drąsiau išbando mėsą pakeičiančius sojų ar kitus grūdinės kilmės produktus, bet ir lengviau leidžiasi į veganiškų patiekalų ruošimo eksperimentus namuose. Ta proga „Maxima“ siūlo išbandyti pasaulį užkariaujančią veganišką vištieną.

Veganiški produktai veržiasi į priekį

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad ypatingai pandemijos metu lietuviai tampa atviresni ne tik naujoms, bet ir sveikesnėms receptų idėjoms. Dėl to, anot jos, tai gali paskatinti aktyvesnį domėjimąsi augaliniais produktais bei atsakingesnį požiūrį apie itin dažną mėsos vartojimą.

„Augalinės kilmės produktai parduotuvių lentynose vis dažniau sudomina tautiečius. Vien per praėjusius metus mūsų prekybos tinklas fiksavo iki 16 proc. išaugusią veganiškų, vegetariškų bei sojos produktų paklausą. Toks pirkėjų susidomėjimas augalinėmis alternatyvomis skatina mus imtis pokyčių ir skirti dar daugiau dėmesio šio asortimento plėtimui, taip siekiant pasirūpinti, jog kiekvienas pirkėjas rastų labiausiai jo poreikius, kainą bei kokybę atitinkančius produktus“, – teigia E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad viešojoje erdvėje atsiranda vis daugiau augalinių receptų, kurie gali paneigti dažnai išgirstamas nuomones, jog veganiška mityba visuomet pareikalauja daugiau išlaidų negu visavalgiška. Šiuos įsitikinimus griauna ir pasaulinio dėmesio sulaukusi mėsos alternatyva – seitanas.

„Kvietine mėsa vadinamas seitanas gali pakeisti daugumos požiūrį į veganišką mitybą. Tik iš miltų, vandens bei sultinio gaminamas seitanas ne tik prieinamas kiekvienam, bet ir yra puikus baltymų šaltinis. Visgi tokio recepto gamyba pareikalauja virtuvėje praleisti kiek daugiau laiko, kadangi maisto ruošimo metu būtina vandeniu skalaujant kvietinę tešlą iš jos pašalinti visą esantį krakmolą. Tačiau vėliau gautą veganiškos mėsos produktą galite naudoti vietoje labiausiai pamėgtų mėsos patiekalų – nesvarbu, ar tai būtų vištienos troškinys, ar netgi grilinti mėsos gabalėliai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pažadinusiems savyje norą išbandyti daugiau veganiškų alternatyvų namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia seitano gamybos subtilybes bei dalijasi garnyrais, išryškinsiančiais jo skonį.

Seitano receptas

Reikės: 1200 g kvietinių miltų, 750 ml vandens, 2 l vištienos arba daržovių skonio sultinio.

Gaminimas: į didelį metalinį indą supilkite miltus bei vandenį. Maišykite tešlą, kol ši sulips. Vėliau ją išimkite iš dubens ir padėkite ant švaraus stalviršio. Minkykite tešlą iki kol ji taps vientisa. Tada iš jos suformuokite didelį rutulį. Jį dėkite į švarų dubenį ir pilnai užpilkite vandeniu. Viską uždenkite maistine plėvele ir palikite 1-2 val.

Po poros valandų nupilkite skystį ir dar kartą tešlą užpilkite švariu vandeniu. Tada pradėkite vandenyje minkyti tešlą – po kiek laiko pamatysite, kaip vanduo nusidažo baltai. Tuomet per kiaurą dubenį nupilkite vandenį ir leiskite tešlai nusausėti.

Vėliau įdėkite tešlą į švarų dubenį ir pakartokite tą pačią „praplovimo“ techniką – užpilkite tešlą vandeniu, viską gerai išminkykite ir nupilkite. Tešlą švariame kiaurame inde uždenkite maistine plėvele ir palikite „pastovėti“ dar 20 min.

Tada padėkite tešlą ant stalviršio, tolygiai ją ištempkite, įpjaukite tris vertikalias linijas ir padalinkite į tris dalis taip, kad iš jų vėliau galėtumėte supinti kasą. Pradėkite įpjovimus ne nuo pačio viršaus – svarbu, kad šios trys juostos nenutrūktų viena nuo kitos jas pinant. Kai supinsite kasą, ištempkite ją ir suriškite keletą mazgų.

Suformuotą tešlą dėkite į verdantį sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir virkite ant vidutinės ugnies 2 val. Išvirus, išimkite tešlą ir leiskite pastovėti dar porą valandų. Tuomet užpilkite ją virtu sultiniu, uždenkite maistine plėvele ir palikite vienai nakčiai šaldytuve. Kitos dienos rytą ištraukite seitaną iš indo ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

„Paruošto seitano išvaizda ir skonis nustebins tiek veganus, tiek visavalgius. Šį pagamintą produktą galima dėti į visus patiekalus, kur norima pakeisti vištieną. Pavyzdžiui, seitaną tinka ruošti su kepintomis daržovėmis paprasčiausiame saldžiarūgščiame padaže – tai padės jums ne tik išbandyti naujų receptų, bet ir nukeliauti į Azijos virtuvę nė neišėjus iš namų. Be to, įsibėgėjant pavasariui, greitai prasidės ir griliaus sezonas, kur taip pat galite panaudoti seitano mėsą – supjaustykite ją stambesniais gabalėliais, užmarinuokite mėgstamame mėsos marinate bei kartu su pjaustytomis daržovėmis kepkite ant iešmo“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    8
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių