- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ Jums į savo racioną siūlo įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas desertas.
Šis pyragas ne tik skanus, bet ir sveikuoliškas. Kiekvienas pyrago kąsnelis pilnas reikalingų maistinių medžiagų, įskaitant skaidulas bei augalinės kilmės baltymus. Neįprastai skamba, kalbant apie saldumyną, bet gali būti ir taip. Tad šis pyragas gali būti ne tik desertas, bet ir puikus užkandis.
Jums reikės:
240 g (vieno indelio) konservuotų avinžirnių
70 g viso grūdo avižinių dribsnių
250 g datulių (be kauliukų), jei kietos, išmirkyti dvi tris val. šiltame vandenyje
100 g riešutų sviesto
120 g migdolų, nuplautų ir lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
100 g džiovintų spanguolių, nuplautų
1,5 a. š. vanilės ekstrakto
Žiupsnelio druskos
Papuošimui:
100 g juodo šokolado
60 ml augalinio pieno
Po kelis šaukštus smulkintų migdolų, džiovintų spanguolių, džiovintų mėlynių, goji uogų
Gaminimas:
Avinžirnius gerai nuplauname sietelyje po tekančiu vandeniu ir nusausiname. Juos, avižinius dribsnius, datules ir riešutų sviestą suberiame į maisto kombainą ir pulsuojančiu režimu susmulkiname. Laikas nuo laiko su mentele masę nubraukiame nuo kombaino kraštų (sustabdžius kombainą!).
Suberiame migdolus, vanilės ekstraktą, druską ir dar pasmulkiname, kol migdolai susimals į norimo smulkumo gabaliukus. Pačiame gale suberiame džiovintas spanguoles ir dar pulsuojančiu režimu trumpai pasmulkiname, kad spanguolės tolygiai pasiskirstytų po visa masę.
Gautą masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, gerai supresuojame ir dedame į šaldytuvą sutvirtėti.
Per tą laiką paruošiame šokoladinį glajų. Šokoladą sulaužome gabaliukais, suberiame į nedidelį puodą, kurį įstatome į didesnį puodą su vandeniu taip, kad puodo su šokoladu dugnas nesiliestų su vandeniu. Ant lėtos ugnies kaitiname, kol šokoladas ištirps, tada supilame pieną ir gerai išmaišome. Gautą glajų užpilame ant sutvirtėjusio pyrago viršaus, užberiame smulkintus migdolus, džiovintas uogas ir lengvai įspaudžiame į glajų.
Pyragą laikome šaldytuve. Prieš valgant, paėmus už kepimo popieriaus kraštų, iškeliame pyragą iš formos ir supjaustome gabaliukais. Likučius laikome šaldytuve sandariame indelyje.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Patiekalas, kuris privers nusikelti į Italiją: Gian Luca pasidalijo receptu savaitgalio pietums2
Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia...
-
Grilio sezonas: kurkite savo skanias istorijas1
Gyvenimas persikėlė į lauką – grilio sezonas įsibėgėja. Pikantiškas dūmo kvapas vilioja ne tik patyrusius grilintojus, bet ir naujokus. Nebijokite eksperimentuoti – kepkite ant grilio kuo dažniau! Tai smagus maisto gaminimo ir bendr...
-
Konditerei paklūsta įnoringiausi kepiniai (receptai)
Instagramo paskyros „Maistoteka“ įkūrėja Giedrė Pečenkienė, kaip pati sako, – konditerė savamokslė, nors mokymų ir kursų diplomų prikauptas pilnas stalčius. Gaminti saldumynus pradėjusi po pirmo sūnaus gimimo, ji klimpo vis gili...
-
Pusryčių mados sparčiai keičiasi: kas turėtų būti lėkštėje?3
Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maisti...
-
Nori – gali atrasti: gaivūs šaltibarščiai su sojų pienu3
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
Nori – gali atrasti: baklažanų ir paprikos troškinys
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
A. Pulmickienė: mažiau švaistymo, daugiau skonių
„Pastebėjau, kad naujų patiekalų idėjų man lengviausiai kyla žvelgiant į šaldytuve užsilikusius produktus“, – juokiasi Aušra Pulmickienė. Ilgus metus vengusi virtuvės, galiausiai ji pamėgo gaminti maistą ir netgi ėm...
-
Ukrainietiški patiekalai įtinka ir lietuvių skoniui (receptai)
Vaikystėje ruošti maistą mokęsis iš mamos, Hendrikas Grincevičius gamina jau daugiau nei penkiolika metų. Išbandęs įvairiausių šalių virtuves, pastaraisiais metais šefas gilinasi į ukrainietiškų patiekalų s...
-
Garsiausia Lietuvos konditerė J. Zvonkuvienė: noriu dalytis tuo, ką pati esu išmokusi5
Jos karjeros pradžioje būdavo dienų, kai miegoti nueidavo trečią nakties, o šeštą ryto vėl būdavo darbe. Ir taip – mėnesių mėnesiais. „Šiandien aiškiai žinau: šitaip negalima, kai jėgos taip eikvojamo...
-
Nori – gali atrasti: cukinijų laiveliai
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ į savo racion...