Veganiškas desertas: avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais

  • Teksto dydis:

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ Jums į savo racioną siūlo įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas desertas.

Šis pyragas ne tik skanus, bet ir sveikuoliškas.  Kiekvienas pyrago kąsnelis pilnas reikalingų maistinių medžiagų, įskaitant skaidulas bei augalinės kilmės baltymus. Neįprastai skamba, kalbant apie saldumyną, bet gali būti ir taip. Tad šis pyragas gali būti ne tik desertas, bet ir puikus užkandis.

Jums reikės:

240 g (vieno indelio) konservuotų avinžirnių

70 g viso grūdo avižinių dribsnių

250 g datulių (be kauliukų), jei kietos, išmirkyti dvi tris val. šiltame vandenyje

100 g riešutų sviesto

120 g migdolų, nuplautų ir lengvai apkeptų sausoje keptuvėje

100 g džiovintų spanguolių, nuplautų

1,5 a. š. vanilės ekstrakto

Žiupsnelio druskos

Papuošimui:

100 g juodo šokolado

60 ml augalinio pieno

Po kelis šaukštus smulkintų migdolų, džiovintų spanguolių, džiovintų mėlynių, goji uogų

Gaminimas:

Avinžirnius gerai nuplauname sietelyje po tekančiu vandeniu ir nusausiname. Juos, avižinius dribsnius, datules ir riešutų sviestą suberiame į maisto kombainą ir pulsuojančiu režimu susmulkiname. Laikas nuo laiko su mentele masę nubraukiame nuo kombaino kraštų (sustabdžius kombainą!).

Suberiame migdolus, vanilės ekstraktą, druską ir dar pasmulkiname, kol migdolai susimals į norimo smulkumo gabaliukus. Pačiame gale suberiame džiovintas spanguoles ir dar pulsuojančiu režimu trumpai pasmulkiname, kad spanguolės tolygiai pasiskirstytų po visa masę.

Gautą masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, gerai supresuojame ir dedame į šaldytuvą sutvirtėti.

Per tą laiką paruošiame šokoladinį glajų. Šokoladą sulaužome gabaliukais, suberiame į nedidelį puodą, kurį įstatome į didesnį puodą su vandeniu taip, kad puodo su šokoladu dugnas nesiliestų su vandeniu. Ant lėtos ugnies kaitiname, kol šokoladas ištirps, tada supilame pieną ir gerai išmaišome. Gautą glajų užpilame ant sutvirtėjusio pyrago viršaus, užberiame smulkintus migdolus, džiovintas uogas ir lengvai įspaudžiame į glajų.

Pyragą laikome šaldytuve. Prieš valgant, paėmus už kepimo popieriaus kraštų, iškeliame pyragą iš formos ir supjaustome gabaliukais. Likučius laikome šaldytuve sandariame indelyje.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių